Cum să efectuezi actualizările OS X și actualizările aplicațiilor descărcate de pe App Store pe Mac – Tutorial

- Publicitate -

La fel ca și pe dispozitivele iPhone, iPad sau iPod touch, și pe computerele Mac există actualizări nu doar pentru sistemul de operare OS X, ci și pentru aplicații fie ele descărcate de pe App Store sau de pe un site web. Însă spre deosebire de iOS unde actualizările sistemului de operare și actualizările aplicațiilor se descarcă și instalează din locuri diferite, pe OS X orice actualizare legată de sistemul de operare, fișierele de sistem și aplicațiile de pe App Store va fi efectuată din același loc.

Vorbind în primul rând despre actualizările aduse sistemului de operare, ceea ce trebuie să știț că le sunt de două tipuri: actualizări majore și actualizări intermediare lansate între două actualizări majore. Primele actualizări – „majore” – sunt lansate, de regulă, o dată pe an de către Apple și includ o mulțime de funcționalități noi. Exemple de astfel de actualizări sunt: OS X Mountain Lion, OS X Mavericks și OS X Yosemite, ele fiind lansate, în această ordine, în utlimii trei ani de către Apple. Procesul de actualizare al acestor versiuni ale OS X este unul ceva mai complex, necesită mai mult timp și este diferit de procesul de actualizare al unei aplicații, de exemplu. Acesta este și motivul pentru care în fiecare an prezentăm procesul de actualizare al versiunilor majore ale OS X. Cel de-al doilea tip de actualizări sunt cele intermediare, lansate între două actualizări majore. Acestea sunt de tipul OS X 10.a.b, unde „a” este litera corespunzătoare versiunii majore a OS X, iar „b” este litera corespunzătoare unei actualizări intermediare. Aceste actualizări sunt lansate de regulă pentru a adresa o serie de probleme de funcționare descoperite după lansarea actualizărilor majore și pot include corecturi de erori, îmbunătățiri pentru performanțe și securitate, precum și, uneori, funcționalități noi. În ceea ce privește procesul de descărcare și instalare a acestui tip de actualizări, el este identic indiferent de versiunea OS X și aproape identic cu procesul de instalare al unor actualizări de aplicații sau de fișiere de sistem.

În ceea ce privește actualizările fișierelor de sistem și aplicațiilor de pe App Store, acestea sunt lansate periodic de către Apple, respectiv dezvoltatorii de aplicații și, indiferent de versiunea lor, procesul de actualizare este identic și foarte simplu de efectuat. În cazul unor actualizări ale fișierelor de sistem, procesul implică și repornirea computerului pentru instalarea actualizării, însă nu duce la pierderea datelor, ba chiar permite Mac-urilor să rețină ce aplicații au fost deschise și ce a fost accesat în ele, pentru a le reporni exact de unde au fost oprite.

Utilizatorii trebuie să știe că atât actualizările aduse SO-ului, cât și actualizările aduse aplicațiilor sau fișierelor de sistem sunt foarte importante, foarte simplu de descărcat și instalat, și este recomandat să fie efectuate cât mai devreme este posibil. Tocmai de aceea, cele mai recente versiuni ale OS X includ funcționalități de actualizare automată nu doar pentru aplicații, ci și pentru OS X sau fișierele de sistem. Despre activarea actualizărilor automate, dar și despre efectuarea actualizărilor „manuale” vom vorbi în cadrul acestui tutorial.

Notă: După cum am spus și mai sus, în cazul actualizărilor OS X, acest articol este recomandat să fie urmărit doar dacă actualizarea în cauză este una intermediară. Spre exemplu, dacă ai instalat OS X 10.10 Yosemite și ai aflat că a fost lansată versiunea OS X 10.10.2, atunci vei putea urma pașii de mai jos pentru a vedea cum să o instalezi.  Însă dacă ai instalat, de exemplu, OS X Mavericks și dorești să instalezi OS X Yosemite, atunci urmează tutorialul: Cum sa instalezi OS X 10.10 Yosemite pe Mac – Tutorial.

Cum să efectuezi actualizările OS X și ale aplicațiilor de pe App Store

Cerințe

  • Un computer Mac (Mac Pro, iMac, Mac mini, MacBook, MacBook Air, MacBook Pro, ș.a) care rulează OS X
  • App Store (doar pentru actualizarea unor aplicații de la terți ce pot fi descărcate doar de aici). Magazinul de aplicații a fost introdus în OS X 10.6.8 Snow Leopard și vine preinstalat pe toate versiunile ulterioare ale OS X

Înainte de a începe

Este recomandat ca înainte de a face orice actualizare a unor fișiere de sistem și, mai ales, o actualizare a OS X să efectuați un backup computerului. Chiar dacă de când folosesc Mac nu am întâmpinat niciodată probleme în timpul efectuării unor actualizări, nu se știe niciodată când ar putea apărea o problemă ce solicită restaurarea computerului. În această idee, este recomandat să ai un backup pentru a nu pierde nimic de pe computerul tău, indiferent ce problemă ar apărea.

Cel mai cunoscut mod prin care puteți face backup unui Mac este folosind Time Machine (ar fi recomandat să configurați efectuarea automată a unor backupuri la un anumit interval de timp). Această metodă este posibilă doar dacă aveți o stație de bază Apple Time Capsule sau Apple AirPort Extreme, la care este conectat un hard disc extern (doar pentru modelul 2012). În cazul în care nu este posibil să efectuați backup prin Time Machine, atunci puteți crea o clonă backup boot-abilă folosind SuperDruper sau Carbon Copy Cloner, care vă oferă avantajul că puteți rula backupul imediat după ce ați descoperit că ceva nu a mers așa cum trebuia și ați pierdut date de pe Mac.

Notă: Rețineți: efectuarea unui backup înaintea unei actualizări nu este obligatorie sau necesară, ci doar recomandată.

Actualizare manuală

Pe OS X Mountain Lion, OS X Mavericks sau OS X Yosemite

Puteți urma acești pași pentru a verifica manual dacă există actualizări ale OS X, fișierelor de sistem ori aplicațiilor, sau pentru a vedea informații despre actualizările disponibile:

  1. Accesează meniul Apple din bara de meniu (logoul Apple);
  2. Efectuează clic pe butonul App Store…;Captură de ecran din 2015.01.30 la 20.58.05
  3. Fă clic pe butonul Updates (Actualizări) din bara de sus a ferestrei;Captură de ecran din 2015.01.30 la 21.04.25
  4. Toate actualizările OS X și ale aplicațiilor descărcate de pe Mac App Store vor fi afișate în fereastra deschisă. Întotdeauna actualizările OS X vor apărea în partea de sus a listei cu actualizări, iar dacă este mai mult de o actualizare disponibilă pentru computerului tău (de exemplu, pe lângă actualizarea OS X, mai sunt disponibile și câteva actualizări ale unor fișiere de sistem, ele vor putea fi afișate, împreună cu descrierile aferente, la acționarea butonului More… (Mai mult…). De aici:Captură de ecran din 2015.01.30 la 20.56.13
    1. Fă clic pe butonul Update (Actualizați) situat în dreptul numelui articolului care a primit o versiune nouă, pentru a efectua actualizarea. Dacă actualizarea necesită repornirea computerului pentru instalare, atunci va apărea o căsuță de dialog care îți va aduce la cunoștință acest lucru, iar tu va trebui să faci clic pe Descarcă și repornește pentru a permite instalarea ei.
    2. Dacă este mai mult decât o actualizare disponibilă, atunci fă clic pe butonul Update All (Actualizați totul) pentru a le descărca pe toate.Captură de ecran din 2015.01.30 la 20.56.25 1
    3. În secțiunea Updates Installed in the Last 30 Days (Actualizări instalate în ultimele 30 de zile) vor fi afișate toate actualizările pe care le-ai efectuat în ultima lună. Ea apare doar dacă au fost efectuat actualizări în această perioadă.Captură de ecran din 2015.01.30 la 21.06.51

În timpul procesului de actualizare vei putea să monitorizezi progresul și chiar să suspenzi sau să reiei actualizările direct din fereastra deschisă la pașii anterior. Pentru a pune pe pauză o actualizare va trebui să faci clic pe butonul Pause care înlocuiește butonul Updates. Reluarea actualizării se va face printr-un clic pe butonul Resume. Reține că unele actualizări nu pot fi decât contramandatate prin efectuarea unui clic pe butonul Cancel.Captură de ecran din 2015.01.30 la 20.57.07

Versiunile anterioare ale OS X

Procesul de actualizare al aplicațiilor și sistemului de operare din versiunile mai vechi ale OS X decurge mult diferit față de cel descris mai sus. Fiindcă în aceste versiuni nu fusese introdus App Store, actualizările erau efectuate printr-un sistem diferit. Acesta nu permitea actualizarea decât a OS X, fișierelor de sistem și a acelor aplicații preinstalate sau furnizate de către Apple.

În cazul în care ai un Mac care rulează o versiune a OS X mai veche de OS X Mountain Lion, atunci pentru efectuarea actualizărilor va fi necesar să accesezi meniul Apple de unde să selectezi opțiunea Actualizare software… Se va deschide o fereastră a instalatorului de actualizări care va afișa actualizările disponibile și îți va permite să le descarci și să le instalezi.

De asemenea, poți verifica dacă există actualizări și modifica anumite configurări accesând panoul de actualizări din Preferințe sistem.

Dacă ai instalat pe Mac OS X 10.6.8 Snow Leopard sau OS X 10.7.x Lion și ai aplicații descărcate de pe App Store, actualizarea lor va fi efectuată din magazinul de aplicații.

O modalitate alternativă de actualizareCaptură de ecran din 2015.01.30 la 21.08.10

Pe lângă opțiunile de actualizare descrise mai sus, indiferent de versiunea OS X pe care o ai instalată, trebuie să știi că actualizările pot fi efectuate și folosind instalatorii autonomi furnizați de către echipa de Asistență a Apple. Acești instalatori conțin practic fișierele actualizărilor pe care tu le-ai descărca în mod normal de pe App Store sau prin sistemul de Actualizare software al OS X.

Această modalitate este utilă mai ales dacă vrei să efectuezi o actualizare mai rapid pe mai multe computere care rulează aceeași versiune a OS X sau o versiuni ale OS X compatibile cu actualizarea, dacă ai o conexiune la internet mai rapidă pe un computer, iar pe un altul/altele nu ai deloc conexiune sau conexiunea este lentă și dacă vrei să păstrezi fișierul pentru o eventuală actualizare automată.

Actualizările autonome pot fi descărcate de pe site-ul Apple urmând acest link. Ele sunt disponibile doar pentru OS X, fișierele de sistem și unele aplicații preinstalate furnizate de Apple.

Notă: Este recomandat să citești cu atenție descrierea actualizărilor înainte de a le descărca pentru a vedea dacă Mac-ul tău este comaptibil cu ele.

Actualizare automată

Versiunile mai recente ale OS X permit utilizatorilor să configureze efectuarea automată a actualizărilor OS X, fișierelor de sistem sau aplicațiilor cumpărate de pe Mac App Store.  Prin acest mod, vei scăpa de grija actualizărilor și vei sta liniștit că Mac-ul tău rulează mereu cele mai recente versiuni software disponibile.

Pentru actualizările automate există două opțiuni disponibile:

Actualizare întotdeauna

În OS X Yosemite și versiunile mai recente poță să comanzi Mac-ului tău să instaleze toate actualizările necesare în mod automat.

Imediat ce sunt disponibile actualizări după efectuarea upgrade-ului la OS X Yosemite sau după configurarea noului Mac, computerul ar trebui să afișeze o notificare care să te întrebe dacă dorești să configurezi actualizarea automată întotdeauna. Dacă ai făcut clic pe Activați, atunci Mac-ul va instala topate actualizările OS X, ale fișierelor și aplicațiilor în momentul în care vor fi disponibile. Iar atunci când va fi necesar, computerul va reporni automat pentru a instala actualizările (în cazul actualizărilor fișierelor de sistem sau OS X). Repornirea se va face în momentul în care computerul este pe modul Adormit și este noapte, astfel încât de dimineață tu să găsești computerul la zi, cu toate aplicațiile și ferestrele deschise exact în locul în care le-ai părăsit. Desigur, actualizările automate nu sunt efectuate și atunci când există conținut nesalvat iar părăsirea aplicației ar putea duce la pierderea lui.

Captură de ecran din 2015.01.30 la 20.37.24

În cazul în care nu ai activat opțiunea după actualizarea la Yosemite, atunci trebuie să știi că o poți activa ulterior accesând Preferințe sistem>App Store și bifând căsuța Caută automat actualizări, iar apoi pe toate cele de sub ea (Descarcă în fundal noile actualizări disponibile, Instalează actualizările aplicațiilor, Instalează actualizările OS X și Instalează fișierele de sistem și actualizările de securitate. Dacă nu vreo să fie actualizat automat conținutul din toate cele trei categorii menționate anterior, atunci nu bifa decât acele căsuțe corespunzătoare categoriilor care dorești să fie menținute la zi.

Notificări de actualizare

În cazul în care nu dorești să activezi opțiunea de instalare automată a tuturor actualizărilor, atunci de fiecare dată când una sau mai multe actualizări sunt disponibile pentru descărcare vei primi o notificare. Aceasta va fi afișată în meniul Apple, sub forma unei insigne pe pictograma App Store și sub forma unei alerte care îți spune căp există actualizări gata de a fi instalate.Captură de ecran din 2015.01.30 la 20.59.33

În ceea ce privește alerta, ea permite să faci clic pe Actualizează/Instalează/Repornește sau să selectezi meniul Mai târziu de unde poți alege să faci actualizarea peste o oră, la noapte, ziua următoare sau să activezi actualizările automate pentru a nu mai primi astfel de notificări și alerte – și pentru ca toate actualizările să fie descărcate în fundal (vezi mai sus).

Captură de ecran din 2015.01.30 la 20.52.18

Iar dacă nu vrei să apară nici aceste alerte, atunci vei putea foarte simplu să le dezactivezi accesând Preferințe sistem>App Store și debifând opțiunea Descarcă în fundal noile actualizări disponibile și/sau Caută automat actualizări, în funcție de preferințele tale.

Dacă apar probleme…

De regulă, procesul de actualizare al aplicațiilor și OS X ar trebui să decurgă fără probleme. Cu toate acestea, trebuie să știi că uneori actualizările nu se vor putea efectua așa cum te-ai aștepta.

Spre exemplu, dacă folosești iPhone-ul ca și Hotspot Instantaneu, atunci actualizările automate nu vor fi verificate și nici efectuate. Dacă este o urgență însă și vrei să descarci acele actualizări chiar și folosind datele celulare, atunci accesează App Store și efectuează manual actualizările (vezi mai sus).

Iar dacă folosești Mac-ul la o intreprindere sau școală, întreabă administratorul de rețea dacă folosești un server proxy, în cazul în care actualizările nu pot fi efectuate. Acest server trebuie să fie configurat pentru că sistemul de actualizare software folosește HTTPS pentru a crea o conexiune securizată cu serverele de actualizare ale Apple.

De asemenea, dacă actualizările nu pot fi efectuate, verifică starea conexiunii la internet accesând o pagină web din Safari.

 

Dacă aveți întrebări, neclarități sau doriți să propuneți un tutorial, lăsați un comentariu mai jos în această pagină sau un mesaj pe forum.

 

- Publicitate -
Alex Popa
Alex Popahttps://itutorial.ro
Redactor-șef și fondatorul iTutorial.ro.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole sugerate

Cum se elimina un iPhone / iPad blocat in iCloud de pe contul vechiului proprietar pentru a putea fi folosit din nou – Tutorial

Functia Blocare activare - pe care am descris-o in cadrul acestui tutorial - a fost introdusa de...

Cum sa remediati problema butoanelor Home si Power atunci cand nu functioneaza pe iPhone si iPad – Tutorial

Doua dintre cele mai cunoscute probleme hardware ale iPhone si iPad sunt legate de functionarea butoanelor Home...

Articole similare

URMĂREȘTE-NE

20,785UrmăritoriÎmi place
10,899UrmăritoriUrmărește-ne
360UrmăritoriUrmărește-ne
113AbonațiAbonați-vă
Publicitate

Cele mai recente articole

iOS 17.4 și iPadOS 17.4 au fost lansate pentru iPhone și iPad cu noutăți importante în Uniunea Europeană

iOS 17.4 și iPadOS 17.4 au fost lansate marți seară de către Apple și sunt disponibile, așadar, pentru utilizatorii modelelor de iPhone și iPad...

Apple a lansat MacBook Air cu chipset M3

Apple a lansat astăzi o actualizare pentru gama MacBook Air (13 inch și 15 inch), care oferă chipset-uri M3, compatibilitate îmbunătățită pentru afișajele externe,...

iOS 17.4 va permite instalarea de aplicații din afara App Store pe iPhone și iPad, în UE

Urmare a faptului că pe data de 6 martie 2024 intră în vigoare actul legislativ privind piețele digitale (DMA - Digital Markets Act) pe...

Vrei să fii la curent cu ultimele noutăți din lumea Apple?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a primi pe e-mail ultimele articole publicate pe iTutorial.ro!

*După ce ai completat adresa de e-mail și apăsat butonul „MĂ ABONEZ”, vei primi pe acea adresă de e-mail un mesaj în care va trebui să confirmi înscrierea la newsletter-ul nostru.