Apple Watch urmează să ofere o autonomie de 19 ore în condiții de utilizare mixtă. Ceasul va avea un cip S1 asemănător ca și performanțe cipului A5

0
267

Unul dintre elementele Apple Watch asupra căruia planează încă un mare mister este legat de autonomia bateriei sale. Deși l-a prezentat lumii întregi încă din septembrie, Apple a ”omis” să specifice, printre altele, cât de des va trebui ca utilizatorii să își încarce cesaurile. Chiar și în condițiile în care anumite zvonuri confirmate într-o oarecare măsură de Tim Cook sugerau că Apple Watch va trebui încărcat o dată pe zi, o autonomie clară nu a fost oferită până acum.

Astăzi însă cei de la 9to5Mac susțin că sursele cu care au discutat le-au oferit mai multe detalii în legătură cu performanțele cipului Apple Watch și mai ales cu autonomia bateriei pe care Apple o dorește, dar pe care este cel mai probabil să o obțină în această generație.

În 2014, Apple și-ar fi dorit ca Apple Watch să ofere utilizatorilor în jur de 2,5-4 ore autonomie în condiții de utilizare a unor aplicații sau 19 ore de utilizare combinată (activ/inactiv), 3 zile de repaus complet ori 4 zile dacă ceasul ar fi lăsat complet în modul de adormire. Aceste informații coincid cu cele prezentate cu câteva luni înainte ca ceasul să fie prezentat, mai multe persoane susținând că Apple vrea o autonomie cuprinsă între trei și cinci zile pentru ceas. Deși acesta a fost obiectivul Apple, se pare că există puține șanse ca el să fie atins cu prima generație a produsului.

În testele efectuate până acum de către Apple folosind atât aplicațiile preinstalate, cât și unele aplicații de la terți, compania americană a reușit să obțină în medie, la o încărcare, 2,5 ore de utilizare intensă de aplicații care solicită intens procesorul, cum ar fi jocurile, și aproximativ 3,5 ore de utilizare a aplicațiilor standard. În cazul aplicațiilor de fitness, însă, compania Apple a obținut rezultate mai bune, aproximativ 4 ore de exerciții fizice putând fi înregistrate folosind ceasul.

Și fiindcă este un ceas, ar fi legitim să ne întrebăm cam cât ar putea să ne arate ora ceasul la o singură încărcare. Aceleași surse susțin că Apple Watch ar putea afișa fața de ceas aproximativ 3 ore, atunci când sunt activate animațiile și nimic altceva nu este folosit pe ceas. Astfel, mulți utilizatori se vor vedea nevoiți să țină ecranul (cel mai mare consumator) ceasului oprit și fie să îl pornească manual, fie să activeze un mod special conceput de Apple, care va porni ecranul ceasului pentru a afișa ora, atunci când ridici brațul.

Dacă ne uităm la orele de utilizare oferite pentru anumite moduri de utilizare a ceasului, poate că ni se va părea că autonomia Apple Watch va fi foarte mică. Și așa este. Ideea însă este că în viața reală utilizarea ceasului va alterna cu repausul și așa se va obține, potrivit surselor citate de 9to5Mac, o zi de utilizare. Chiar dacă nu vor fi chiar 19 ore de utilizare mixtă cu primul model, probabil că ceasul va oferi o autonomie suficientă încât să îl poți purta atât timp cât ești plecat de acasă la serviciu, de exemplu.

La obținerea acestei autonomii vor contribui într-o oarecare măsură și procesorul ceasului și sistemul de operare rulat de el. Surprinzător sau nu, cipul Apple S1 pentru ceas, în ciuda dimensiunilor foarte mici, este apropriat în ceea ce privește performanțele cu procesorul Apple A5 pe care îl putem găsi în iPhone 4s, iPad mini, iPad 2 și iPod touch generația a 5-a. Ecranul este și el unul destul de surprinzător. Având o calitate asemănătoare celor Retina, ecranul color al ceasului este capabil să obțină rate de reîmprospătare de până la 60 de cadre pe secundă. Desigur, procesorul și mai ales ecranul sunt doi dintre marii consumatori ai ceasului, dar sistemul de operare, ce poartă numele de cod SkiHill, ajută la obținerea unor performanțe ridicate și la o autonomie ceva mai bună (la fel cum se întâmplă și în cazul iOS-ului).

Iar dacă vă întrebați motivul pentru care Apple a prezentat ceasul inteligent în toamna lui 2014 și nu l-a lansat în același an, atunci trebuie să știți că cel mai important este autonomia. Apple a fost îngrijorată că autonomia ceasului va fi insuficientă, așa că a decis să trimită în jurul lumii în jur de 3.000 de ceasuri, la persoane de încredere, care să testeze autonomia în diferite condiții. Acest proces a durat destul de mult, făcând practic imposibilă lansarea până la sfârșitul anului trecut.

screenshot-2015-01-22-14-06-36Un alt factor care a dus la amânarea lansării a fost dorința Apple de a prefecționa încărcătorul. Primele versiuni ale încărcătorului prin inducție MegaSafe au fost responsabile pentru timpii destul de mari de încărcare, determinându-i pe cei de la Apple să încerce să creeze versiuni mai bune. Până acum, Apple ar fi dezvoltat atât versiuni din plastic, cât și din oțel inoxidabil ale încărcătorului, dar momentan nu se știe dacă, din moment ce doar o variantă de metal a fost prezentată, vor fi comercializate amândouă sau doar una.

Apple Watch urmează să fie lansat până la finele lunii martie.

Legat de autonomia bateriei aș dori, în încheiere, să spun că deși pare mică, ea nu este cu nimic mai slabă decât cea a majorității ceasurilor ”inteligente” lansate până acum. Iar cei care visează ca un ceas inteligent care are atâtea tehnologii în spate să ofere o autonomie comparabilă măcar cu cea a unui ceas electronic clasic, pot să viseze mulți ani de acum înainte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.