Apple va câștiga 3 miliarde de dolari doar pentru că a păstrat versiunea de bază de 16 GB a iPhone 6

0
83

iPhone 6 și iPhone 6 Plus au fost apreciate de lumea întreagă, iar drept dovadă stau vânzările foarte, foarte bune ale celor două dispozitive încă din ziua lansării. Noile iPhone-uri se vând ca pâinea caldă și sunt apreciate de consumatori, dar și de marea majoritate a recenziilor făcute pe diferite site-uri de specialitate.

Ambele dispozitive au însă un mare minus care nu poate fi trecut cu nimeni de vederea și care a atras critici din partea tuturor celor care au prezentat dispozitivele este legat de capacitatea de stocare a versiunii de bază. Așa cum menționam și eu în recenziile iPhone 6 și a iPhone 6 Plus, cei 16 GB cu care vin în versiunile de bază noile iPhone-uri sunt infimi pentru nevoile mele și mult prea puțini pentru niște dispozitive lansate în 2014. Această capacitate de stocare mică a noilor iPhone-uri face imposibilă instalarea și adăugarea unui număr decent de aplicații, clipuri video, melodii sau poze, dintre cele dorite și este ciudat că Apple a renunțat la versiunea de 32 GB în loc să o facă de bază.

Dacă pentru noi poate fi ciudat cum Apple a aruncat versiunea de 32 GB a iPhone, a ieftinit versiunea de 64 GB cu 100$/€ și a păstrat versiunea de 16 GB, pentru Apple nu este deloc ciudat, iar atunci când va trage linie, va ieși chiar foarte bine. Analistul american Neil Cybart de la Above Avalon a făcut o serie de calcule din care rezultă că Apple va obține un profit de aproximativ 3 miliarde de dolari în 2015 doar pentru simplul fapt că a păstrat la vânzare versiunile de 16 GB ale iPhone.

Așa cum menționam ceva mai sus, Apple a păstrat versiunea de 16 GB, a înlocuit-o pe cea de 32 GB cu cea de 64 de GB și a mai adăugat o versiune de 128 GB – care are prețul de până acum al versiunii de 64 GB. Asta înseamnă că versiunea de 64 GB este cu 100€/$ mai ieftină, la fel și versiunea de 128 GB (presupunând că ea ar fi existat anul trecut, alături de versiunile de 16 GB, 32 GB și 64 GB ale iPhone 5s). Reducerea prețului versiunii de 64 GB cu 100$/€ îl face pe analistul Cybart să estimeze că aceasta va deveni cea mai populară versiune dintre toate cele trei.

Determinarea majorității consumatorilor de a achiziționa versiuni de 64 GB ale iPhone îi va face pe aceștia să se orienteze și în viitor doar către dispozitive care au acelați spațiu de stocare. Așadar, chiar dacă Apple ar veni la anul cu o versiune de bază de 32 GB, este foarte posibil ca piața să prefere în continuare versiunea de mijloc. Asta înseamnă că prețul mediu de vânzare al iPhone va ajunge mai mare decât până acum, chiar și în ciuda faptului că prețul stocării va scădea treptat. Combinând costul mediu de vâțnzare al iPhone cu costul stocării, analistul estimează că Apple va câștiga 3 miliarde de dolari în 2015 doar pentru simplul fapt că a păstrat anul acesta versiunea de 16 GB a celor mai noi iPhone-uri la vânzare.

Strategia este una destul de interesantă, iar estimările analistului sunt plauzibile în condițiile în care este foarte greu să te descurci cu 16 GB, iar odată ce ai avut 64 GB îți va fi greu să revii la 32 GB. Puteți citi calculul complet al analistului în cadrul acestui articol.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.