Săptămâna aceasta mai multe publicații prezentau datele proprii de analiză a traficului web, venite de la Google, pentru a ne demonstra faptul că Apple a început serios procesul de testare al iOS 9. În susținerea acelor date prezentate de publicații, la sfârșitul săptămânii în curs, platforma de marketing pentru aplicațiile de pe dispozitivele mobile, Fiksu, a prezentat câteva date de analiză care ne indică faptul că viitoarea actualizare majoră a sistemului de operare este în curs de testare în cadrul companiei Apple. Potrivit unui studiu efectuat de această companie, nu mai puțin de 145 de IDFA-uri (în traducere: Identificator pentru agențiile de publicitate) diferite, de pe terminale cu iOS 9, au fost depistate la începutul anului în curs.

IDFA este un marcator folosit de agențiile de publicitate pentru dispozitivele mobile care le oferă acestora posibilitatea de a identifica dispozitivele. Acest identificator poate fi oricând resetat de către utilizatori, motiv pentru care cei de la Fiksu evidențiază faptul că nu sunt siguri dacă cei 145 de identificatori sunt toți de la dispozitive diferite (activitatea de resetare a identificatorului pentru publicitate nu este una foarte des întâlnită, însă).

Dintre cei 145 de identificatori ai dispozitivelor care rulează iOS 9, 92% provin din Statele Unite ale Americii, 2 din China, 2 din Cehia și câte unul în alte câteva țări de pe glob. Numărul mic de identificatori găsiți în alte țări ne sugerează doar faptul că Apple testează sistemul de operare și pe dispozitive care sunt configurate în alte regiuni (identificatorul nu indică neapărat că utilizatorii se află într-una dintre țările susmenționate). Din totalul dispozitivelor identificate, nu mai puțin de 63% sunt iPhone 6 și iPhone 6 Plus, 12% iPad Air 2, alte 12 procente iPhone 5s, iar 13% sunt alte modele. Și de-abia acum urmează partea interesantă. Dintre aceste 13% ”alte modele”, câteva sunt iPhone 5, iPhone 5c, iPad 4, iPad mini 2, iPad mini 3 și chiar iPhone 4s. Oricât de surprinzător ar fi pentru un dispozitiv scos din vânzare și cu hardware vechi de peste 3 ani, Apple testează încă o actualizare majoră a iOS pe iPhone 4s, iar în final am putea avea surpriza ca și această versiune a sistemului de operare să fie compatibilă cu telefonul lansat în 2011. Având în vedere hardware-ul similar, iPad 2, iPad mini și iPod touch generația a 5-a ar putea fi și ele pe listă.

Fisku merge chiar mai departe cu prezentarea acestor date, spunându-ne care sunt și cele mai folosite aplicații (sau, mai bine spus, categoriile de aplicații de unde au fost efectuate cele mai multe vizite). Se pare că 71% dintre identificatori au fost depistați pe aplicații sociale, 16% în jocuri, 5% în aplicații de tip ”stil de viață”, 3% în aplicații pentru fitness și restul de 5 procente în alte tipuri de aplicații.

Prima dată când un dispozitiv cu iOS 9 a apărut în baza de date a Fiksu a fost pe 20 septembrie, la doar trei zile de lansarea versiunii finale a iOS 8. Partea interesantă este că și datele de analiză ale site-urilor web sugerau faptul că Apple a început testarea încă din prima parte a toamnei calendaristice. Spre deosebire de datele de analiză ale site-urilor web care pot fi păcălite de către dispozitive care au jailbreak, datele de analiză ale celor de la Fiksu sunt mai credibile, deoarece nu sunt păcălite așa de ușor.

În concluzie, la conferința WWDC de anul acesta este foarte posibil ca Apple să ne prezinte iOS 9, noutățile pe care le aduce și dispozitivele cu care este compatibil. Iar pe partea dispozitivelor am putea avea surpriza de a vedea exact aceleași terminale precum în cazul iOS 8 (chiar dacă tind să cred că ultimele dispozitive din fiecare categorie nu vor mai fi acceptate).

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.