Aplicația Be My Eyes pentru iPhone permite văzătorilor să îi ajute de la distanță pe nevăzători

0
585

După ce a apreciat eforturile companiei Apple de a implementa cât mai multe funcționalități de accesibilitate în iOS și OS X, Federația Națională a Nevăzătorilor a lansat o nouă aplicație pentru dispozitivele iPhone și iPad prin care dorește să facă viața mult mai ușoară orbilor. Be My Eyes este denumirea acestei aplicații și ea permite persoanelor cu probleme de vedere să solicite ajutor de la distanță cuiva care poate vedea, atunci când are mai mare nevoie.

Practic, așa cum și spune numele acestei aplicații, ea îți va permite să fi ochii cuiva care nu poate vedea în situațiile în care acesta are mai mare nevoie de vedere. O persoană nevăzătoare poate să dorească să știe când expiră laptele, care dintre cele două cutii pe care le are în față este cea pe care o dorește sau care este poarta din aeroport către care trebuie să se îndrepte. Și câte și mai câte sunt situațiile în care poți avea mai mare nevoie de vedere și probabil pe nimeni în jur care să te ajute…

Persoanele care nu au probleme cu vederea și care doresc să ofere o mână de ajutor acelora care nu sunt la fel de norocoși ca și ei vor putea instala aplicația pentru ca apoi să primească notificări de fiecare dată când o persoană nevăzătoare solicită ajutorul.  Iar dacă te întrebi cum vei putea să ajuți persoana cu probleme, ei bine atunci când ea va solicita ajutorul, iar tu vei accepta să o ajuți se va stabili o conexiune audio-video între tine și persoana respectivă astfel încât tu să poți vedea tot ceea ce înregistrează camera dispozitivului ei și să descrii în cuvinte ceva sau să citești un anume text de care au nevoie.

Solicitările de ajutor vor fi acordate prin rotire, iar dacă ești la un moment dat prea ocupat să ajuți pe cineva cu probleme, notificarea va merge mai departe către un alt utilizator și tot așa până când cineva acceptă. În momentul de față nu mai puțin de 12.000 de solicitări făcute de persoanele nevăzătoare au fost rezolvate cu ajutorul aplicației.

Fiecare dintre utilizatorii care vor să ajute vor trebui să își creeze profile (sau să se conecteze cu ajutorul Facebook, de exemplu), unde vor fi contorizate atât numărul persoanelor ajutate, cât și punctele obținute atunci când au ajutat pe cineva sau măcar au încercat să ajute.

Trebuie să recuosc că inițiativa Federației Nationale a Nevăzătorilor este una demnă de lăudat, deoarece Be My Eyes poate fi cu adevărat folositoare pentru toți cei care au probleme cu vederea. De aceea nu pot decât să vă încurajez să o încercați chiar dacă aveți sau nu probleme cu vederea, iar dacă știți pe cineva care folosește iPhone sau iPad, dar nu poate vedea, atunci puteți să îi recomandați ori să îl ajutați să descarce aplicația pentru a obține ajutor.

Be My Eyes este disponibilă pe App Store sub forma unei aplicații universale pentru dispozitivele iPhone, iPad și iPod touch, fiind însă compatibilă doar cu acelea care au instalat iOS 7.0 sau o versiune ulterioară. Dimensiunea aplicației este de 44,4 MB. Be My Eyes este disponibilă într-o multitudine de limbi și inclusiv în limba română.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.