Acum costă mai mult să fii dezvoltator de aplicații pentru iPhone, iPad și Mac în Europa

0
779

Începutul de an vine cu vești nu tocmai bune pentru dezvoltatorii de aplicații noi sau care s-au înrolat deja în programele Apple Developer. Compania Apple a decis să crească ușor prețul pe care dezvoltatorii din țările europene trebuie să îl plătescă pentru programele iOS și Mac.ios-developer-program-eu

Așadar, începând de acum un dezvoltator din Europa, și inclusiv din România, va trebui să plătească o taxă anuală de 99 de euro și nu 80 de euro ca și până acum. Același lucru se întâmplă și în Marea Britanie, unde prețul unui cont de dezvoltator pentru iOS sau OS X a crescut de la 60 de lire la 79 de lire. Partea interesantă este că prețul pe care un dezvoltator din SUA trebuie să îl plătească a rămas neschimbat: 99$.apple-developer-program-pricing-01

Toți dezvoltatorii care au creat o aplicație și doresc să o publice pe App Store pentru iPhone și iPad sau pe Mac App Store vor trebui să plătească această taxă anuală atât timp cât vor să aibă aplicația în magazine sau să testeze versiunile beta ale sistemelor de operare iOS, respectiv OS X. Taxele pentru aplicațiile iOS și pentru aplicațiile OS X se plătesc separat și numai o singură dată pe an, indiferent de numărul aplicațiilor ce urmează să fie publicate pe App Store sau Mac App Store.

Modificarea de preț ar putea veni ca urmare a fluctuațiilor monedelor din unele țări ale Uniunii Europene. De regulă, pentru țările din Uniunea Europeană, Apple nu mai face conversia dolar-euro, modificând pur și simplu doar moneda. Asta înseamnă automat că prețurile practicate în zona euro sunt mai mari decât în SUA și chiar în țări care folosesc alte monede.

Legat de modificările de taxe, trebuie să vă reamintesc că tot de la 1 ianuarie 2015 cota TVA este aplicată diferit pentru țările Uniunii Europene. Dacă până acum se plătea același TVA indiferent de țara membră UE în care se afla utilizatorul, începând de ieri taxa pe valoare adăugată se va plăti la cota din țara din care se face cumpărătura. Cum România are un TVA de 24%, cu 9 procente mai mare decât TVA-ul din Luxemburg (țara în funcție de TVA-ul căreia se calcula până acum taxa pentru toate celelalte state membre ale Uniunii – în cazul App Store), prețul aplicațiilor pe care noi îl plătim este unul mai mare.

- Reclamă -