Apple dorește să ofere în fiecare an actualizări iOS care să fie compatibile cu un număr mai mare de dispozitive. Din păcate, dispozitivele vechi de trei ani nu se vor mai comporta ca la “prima tinerețe” într-o versiune majoră a iOS optimizată în special pentru procesoarele celor mai noi modele de iPhone și iPad. Anul acesta nu face excepție, iar dispozitivele cu probleme sunt fără doar și poate iPad 2 și iPhone 4s. iOS 8.0 și chiar iOS 8.1 au fost două versiuni aproape groaznice pentru dispozitivele susmenționate făcându-le aproape inutilizabile.

Cum mulți au învățat să se ferească de cele mai noi versiuni ale iOS pe dispozitivele foarte vechi, iar acest lucru se reflectă în rata de adopție a iOS 8 care este în continuare scăzută, Apple a luat decizia de a se ocupa puțin și de modul în care iOS 8 rulează pe dispozitivele de generație anterioară. Astfel a apărut iOS 8.1.1, o versiune a iOS creată parcă pentru aceste dispozitive. Apple notează că iOS 8.1.1 îmbunătățește stabilitatea și performanțele iPad 2 și iPhone 4s, iar curios ar fi să aflăm și cât de semnificative sunt aceste îmbunătățiri.

Din păcate, cipul Apple A5 și cei doar 512 MB de RAM ai celor două dispozitive nu fac prea bine față nici acum iOS 8 și tuturor funcționalităților acestor versiuni ale iOS. Spre deosebire de iOS 8.0 sau iOS 8.1, iOS 8.1.1 oferă un spor performanțelor pe iPhone 4s și iPad 2, făcându-le ceva mai folosibile, dar ar fi greșit să spunem că dispozitivele sunt rapide (așa cum nici iPhone 4 nu a fost foarte rapid anul trecut după lansarea iOS 7.1).Captură de ecran din 2014.11.20 la 09.37.22

ArsTehnica au decis să ne ofere o comparație prin care să ilustreze diferențele dintre performanțele înregistrate de un dispozitiv iPhone 4s cu iOS 7.1.2, unul cu iOS 8.1 și unul cu iOS 8.1.1. Observăm că nici nu poate fi vorba despre o apropriere mare a performanțelor iOS 8.1.1 de cele ale iOS 7.1.2. Timpii de deschidere a unora dintre aplicațiile preinstalate ale iOS s-au redus în unele cazuri cu câteva miimi de secundă, dar nimic nu este foarte radical. Safari este aplicația la care Apple pare să fi lucrat cel mai mult și este normal deoarece ea consumă și cele mai multe resurse. În iOS 8.1.1 Safari se deschide sesizabil mai rapid decât în iOS 8.1, dar mai sesizabilă este diferența dintre rapiditatea cu care se deschide Safari în iOS 7.1.2 și Safari în iOS 8.1.1.

Captură de ecran din 2014.11.20 la 09.37.31

Clipurile video inserate în acest articol ar trebui și ele să confirme cele sesizate de ArsTehnica, făcându-vă o idee ceva mai bună asupra performanțelor iPhone 4s și iPad 2.

Testând iOS 8.1.1 pe iPad 2 după două luni în care am trecut prin iOS 8.0, iOS 8.0.1, iOS 8.0.2 și iOS 8.1, pot să vă spun următoarele. iPad-ul nu este mai rapid cu foarte mult, dar este mult mai stabil din toate punctele de vedere decât fiecare dintre versiunile iOS 8 anterioare. Numărul erorilor sistemului de operare a scăzut simțitor, iar dispozitivul per total este unul mult mai utilizabil. Asta nu înseamnă, însă, că performanțele iPad-ului de acum se compară cu cele din iOS 7.x.x. Nicidecum.

În concluzie, dacă ai instalat deja iOS 8 pe iPhone 4s sau iPad 2, nici nu trebuie să stai pe gânduri și să faci actualizarea la iOS 8.1.1. Dacă, însă, ai iOS 7.x sau o versiune anterioară a iOS pe unul dintre aceste dispozitive, rămâi cu ea atât de mult cât poți și ferește-te de iOS 8.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.