Cum sa partajezi fisiere de pe Mac pe iPhone sau iPad si vice versa – Tutorial

0
4076

In cazul in care detii atat un dispozitiv cu iOS (iPhone, iPad sau iPod touch), cat si un Mac, atunci probabil ca nu au fost putine situatiile in care ai avut fisiere stocate pe unul dintre aceste dispozitive si iti doreai sa le transferi pe celalalt. Poate ca una dintre cele mai utilizate modalitati de transferare a datelor intre dispozitive era pana acum iTunes, insa ea nu este chiar atat de grozava in momentul in care ai de transferat doar cateva fisiere intr-un timp foarte scurt.

Daca te afli in cautarea unei modalitati viabile de transferare a unor imagini, documente sau alte fisiere de pe Mac pe iPad, iPhone sau iPod (si vice versa), atunci trebuie sa stii ca AirDrop este ceea ce cautai si probabil iti doreai. Creat de catre Apple, AirDrop este un protocol de transfer care iti permite sa trimiti rapid si simplu fisiere, mari si mici, intre dispozitivele iPhone, iPad si Mac compatibile. Mai mult, tehnologia AirDrop este wireless.

Cum sa transferi fisiere intre Mac si iOS folosind AirDrop

Cerinte

Ca sa poti trimite sau primi fisiere de pe OS X pe iOS (si vice versa), dispozitivele tale trebuiesc sa indeplineasca o serie de cerinte in lipsa carora AirDrop nu va functiona:

 • Compatibilitate iOS
  • iPhone 5 sau un model mai recent
  • iPad generatia a 4-a sau un model mai recent
  • iPad mini (toate modelele)
  • iPod touch generatia a 5-a sau un model mai recent
 • Compatibilitate Mac
  • Mac-urile compatibile cu AirDrop sunt cele lansate in anul 2012 sau modelele mai recente
 • Dispozitivele trebuie sa ruleze iOS 7 sau o versiune ulterioara, respectiv OS X 10.10 Yosemite sau o versiune ulterioara
 • Wi-Fi si Bluetooth pornite pe toate dispozitivele

Activare

Pentru a porni AirDrop, tot ce trebuie sa faci este ca in iOS sa accesezi centrul de control si sa selectezi AirDrop (Doar Contactele sau Oricine), iar in OS X sa accesezi Finder>AirDrop.

Spre deosebire de OS X, unde trebuie sa ai mereu fereastra Finder deschisa la AirDrop, pe iOS nu este necesar sa accesezi un anumit meniu/aplicatie pentru ca sistemul de partajare sa functioneze. In schimb, s-ar putea ca dispozitivul tau sa trebuiasca deblocat pentru a fi localizat de Mac si AirDrop.

Retine ca partajarea fisierelor poate fi facuta atat cu dispozitivele prietenilor pe care ii ai la contacte, cat si cu persoane pe care nu le ai la contacte (situatie in care dispozitivul trebuie sa aibă activat Oricine la AirDrop).

Cum partajezi fisiere de pe Mac pe iPhone sau iPad prin AirDrop

Pe Mac, AirDrop iti permite sa partajezi orice fisier catre iOS folosind o aplicatie compatibila. AirDrop este disponibil in Finder, meniul de Partajare si in ferestrele Deschide si Salvati, iar oricare dintre aceste optiuni poate fi folosita pentru a trimite fisierul dorit catre dispozitivul tau:

 1. Cauta fisierul de pe Mac pe care doresti sa il partajezi pe iPhone, iPad sau Mac. Acesta poate fi una sau mai multe poze, localizari pe harta, unul sau mai multe documente, precum si alte tipuri de fisiere acceptate de iOS. Nota: Nu orice fisier poate fi partajat in numar multiplu folosind AirDrop;
 2. Partajeaza:
  • Folosind meniul de partajare: in aplicatia deschisa, fa clic pe meniul de Partajare, apoi selecteaza AirDrop si numele dispozivului catre care doresti sa trimiti fisierul/fisierele selectate;IMG_4767
  • Folosind metoda „clic dreapta”: selecteaza fisierul sau fisierele pe care doresti sa le partajezi si fa clic dreapta pe ele, apoi selecteaza Partajeaza>AirDrop>numele dispozitivului catre care doresti sa trimiti fisierele;
  • Folosind AirDrop: trage in directorul AirDrop situat in Finder fisierul dorit pe numele dispozitivului cu care doresti sa il partajezi.Captură de ecran din 2014.11.09 la 19.12.58
 3. Pe dispozitivul iOS cu care ai ales sa partajezi fisierul va fi receptionata o notificare care il va anunta pe utilizator ca cineva (tu) doreste sa ii trimita un fisier. In cazul in care transferul se face intre dispozitivele tale, atunci fisierele vor fi descarcate automat, insa in cazul in care primesti de la altcineva un fisier, atunci pe dispozitivul tau va aparea o notificare ce iti va afisa o previzualizare a fisierului pe care persoana respectiva doreste sa ti-l trimita, oferindu-ti optiunea de a-l accepta sau respinge.
 4. Dupa ce dispozitivul iOS catre care ai trimis fisierul dorit l-a acceptat sau respins, fa clic pe OK.Captură de ecran din 2014.11.09 la 19.44.09

Un fisier transferat de pe Mac pe iOS prin Finder va fi salvat utomat intr-una dintre aplicatiile compatibile, care va fi si deschisa. De exemplu, daca ai salvat o fotografie, atunci ea va fi salvata in aplicatia Poze in propria ta galerie foto. In cazul in care nu ai o aplicatie care sa poata deschide formatul de fisier primit, atunci transferul nu va putea fi efectuat.

Cum partajezi fisiere de pe iPad si iPhone pe Mac

La fel cum accepta primirea fisierelor, dispozitivele cu iOS 7 pot sa si trimita poze, documente si altele prin AirDrop unor Mac-uri cu OS X 10.10 Yosemite sau o versiune ulterioara instalata. Inainte de a trimite, tot ce trebuie sa faci este sa te asiguri ca Mac-ul catre care doresti sa trimiti fisierul are deschis AirDrop in Finder si respecta cerintele mentionate mai sus.

 1. Deschide orice aplicatie care are integrat meniul de partajare si AirDrop si cauta fisierul/fisierele pe care doresti sa le partajezi cu un Mac. Aceste fisiere pot fi poze, documente, inregistrari vocale, contacte si multe altele (practic orice poate fi transferat de pe iPhone pe Mac din aplicatiile care accepta AirDrop). Pentru acest exemplu vom folosi aplicatia Poze pentru a transfera 3 imagini.
 2. Dupa ce ai gasit si selectat fisierul/fisierele, atinge pictograma Partajati.IMG_0106
 3. In sectiunea AirDrop a meniului de partajare (prima sectiune), atinge numele Mac-ului cu care vrei sa partajezi fisierul;IMG_0107
 4. Pe Mac: Finder va afisa ca cineva doreste sa trimita un fisier computerului tau si iti va solicita sa accepti (nu va fi solicitata acceptarea, daca fisierul este trimis de pe iPhone-ul sau iPad-ul tau pe Mac-ul personal). Daca ai acceptat fisierul, atunci el va fi salvat pe Mac-ul tau in dosarul Descarcari.

Nota: poti transfera fisiere si intre doua dispozitive iOS sau intre doua Mac-uri folosind AirDrop.

Daca aveti intrebari, neclaritati sau doriti sa propuneti un tutorial, lasati un comentariu mai jos in aceasta pagina sau un mesaj pe forum.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.