Caracterele emoji vor fi mai puti rasiste incepand din 2015

0
512

Emoji sunt caracterele speciale pe care utilizatorii de iPhone si iPad prefera sa le insereze in mesaje pentru a exprima diferite trairi, insa din pacate catalogul cu ilustratii nu a mai fost actualizat in tastatura preinstalata a iOS de la lansarea iOS 6. Cum Consortiul Unicode este responsabil pentru caracterele emoji, lumea a inceput sa arate cu degetul inspre ei, determinandu-i in cursul noptii trecute sa lanseze un raport tehnic in care sa detalieze o noua modalitate de manipulare a reprezentarii grupurilor de emoji multi-etnice.emoji

Pana acum, linia directoare a Consortiului spunea ca personajele emoji trebuie sa fie cat mai neutre posibil in ceea ce priveste rasa, etnia si sexul. Asta insemna ca atat timp cat caracterul desenat nu era de un anumit gen sau nu facea parte dintr-o anumita rasa, el treuia sa aibă o infatisare cat mai generica (inumana), preferandu-se folosirea fetelor galbene sau portocalii si sugerarea unor trasaturi.

Versiunea viitoare a setului de caractere emoji – Unicode 8.0 – urmeaza sa schimbe radical situatia intalnita pana acum. Consortiul a propus introducerea unui modificator al culorii pielii care poate fi adaugat unui anumit emoji, permitand, astfel, utilizatorilor sa foloseasca orice culoare a pielii pentru caracterele disponibile. Mai mult decat atat, s-a propus de catre Unicode implementarea optiunii de folosire a diferitor nuante ale pielii chiar si pentru caracterele perechi.

In rezent, se doreste ca pentru fiecare caracter emoji ce reprezinta omul sau anumite elemente ale corpului sa fie disponibile 5 versiuni de culoare, alegerea nuantelor urmand a ramane la latitudinea celor care implementeaza tastaturile (Apple, de exemplu). Tastatura ar trebui sa includa o tasta speciala de unde utilizatorul sa poata comuta intre nuantele pielii tuturor caracterelor – 151 la numar.

Trebuie specificat ca aceasta propunere este in stadiul incipient de discutii si oricand pot surveni modificari de orice natura. Apple si-a aratat dorinta in fata utilizatorilor de a diversifica optiunile disponibile in tastatura emoji, facand probabil presiuni asupra Consortiului Unicode sa isi actualizeze politicile.

Daca membrii Unicode vor cadea la un acord curand, atunci la jumatatea anului viitor ar trebui sa fie lansat noul set de caractere si gata de a fi inclus in iOS sau alte tastaturi terte.

- Reclamă -