Aplicația Hărți pentru iPhone, iPad și Mac devine și mai utilă în România, Apple părând în sfârșit că a auzit mai multe și despre această parte ”îndepărtată” a lumii. La aproximativ un an de când aplicația a început să afișeze toate străzile și aleile din majoritatea zonelor urbane și chiar rurale de la noi din țară, precum și imagini din satelit mai clare, acum datele ei au fost actualizate din nou pentru a afișa și mai multe informații. Mai exact, începând de acum vei putea găsi prin Hărțile Apple nu doar gări, stații de metro și unele clădiri administrative sau educaționale din România, ci și multe alte puncte de interes pentru aproape fiecare oraș românesc.
Un utilizator iTutorial.ro m-a anunțat de curând că în orașul său au apărut zilele trecute în aplicația Hărți o bună parte dintre hoteluri, hosteluri, pensiuni, restaurante și nu numai, iar eu pot să vă confirm că în multe dintre orașele de la noi din țară în care știu sigur că până acum nu erau afișate deloc sau aproape deloc puncte de interes au început să apară brusc locațiile a câtorva zeci, sute sau chiar mii (de exemplu, în București). Îmi este momentan greu să vă spun de când s-a produs această actualizare, dar cu certitudine nu de foarte mult timp, iar ea se datorează faptului că furnizorul Apple de informații despre punctele de interes, Yelp, a început să adauge în baza sa de date și punctele din România. Interesant sau nu, chiar dacă Yelp este creditat de Apple pentru amplasarea și datele oferite pentru fiecare punct nou de pe hartă, aplicația oficială a serviciului (link direct către App Store) nu poate fi nici acum folosită în România.
Dacă luăm Bucureștiul ca și exemplu, atunci vom observa că există deja numeroase puncte de interes, cele mai multe fiind cafenele, restaurante, hoteluri și diferite magazine/centre comerciale/hipermarketuri, dar lista nu se oprește aici. Universitățile și Facultățile, muzeele, operele, teatrele, cinematografeșe, secțiile de poliție, ministerele, ambasadele, arenele sportive mari, unele stații de alimentare, instanțele de judecată și chiar unele biserici sunt afișate, de asemenea, în Capitala țării. Acestea se adaugă pe lângă stațiile de metrou, parcurile și aeroporturile care erau deja afișate.
Mergând căteva sute de kilometri din Capitală într-un alt oraș mare, Cluj-Napoca, observăm că și aici sunt afișate o multitudine de localuri, precum și numeroase locuri de cazare sau centre comerciale. Și ca să nu se supere nimeni, mergem și într-un oraș mai mic – Focșani – unde putem găsi câteva dintre locurile de cazare disponibile aici. Desigur, cu căt orașul este mai mic, cu atât Hărțile Apple afișează mai puține puncte de interes, dar acest lucru este firesc pentru început.
Punctele de interes nu sunt afișate pur și simplu pe hartă. Toate au o pictogramă care simbolizează categoria din care fac parte, iar efectuarea unei atingeri sau a unui clic pe ele te va ajuta să obții o serie de informații necesare. De exemplu, momentan pentru fiecare dintre punctele de interes românești putem obține adresa exactă, categoria din care fac parte, iar în unele cazuri numărul de telefon, adresa web și/sau programul de lucru. Din păcate, în alte țări Hărțile Apple afișează inclusiv evaluări, recenzii, prețul și chiar imagini ale afacerilor de pe hartă, iar toate acestea sunt posibile tot prin intermediul Yelp. La noi, în schimb, nu există pozele nici măcar în antetul paginilor, dar utilizatorii pot trimite către Apple o poză cu o anumită afacere în speranța că ea va fi afișată la un moment dat.
Apple și partenerii săi mai poate face îmbunătățiri nu doar în ceea ce privește calitatea și numărul informațiilor despre fiecare punct de interes afișat în România, ci și în ceea ce privește sistemul de căutrare a lor. Este în momentul de față dificil să obții rezultate din România pentru căutări precum Hotel sau Cafenea. Acestea vor fi afișate doar dacă interogarea este mai detaliată, cuprinzând chiar și numele orașului – dar și atunci s-ar putea să nu fie găsită locația deși ea apare pe hartă.
Dacă te întrebi acum de unde vei putea să obții toate aceste informații, trebuie să știi că din aplicația preinstalată Hărți de pe un dispozitiv iPhone sau iPad cu iOS 6 (sau o versiune ulterioară – testat pe iOS 7 și iOS 8) ori de pe un Mac cu OS X Mavericks (sau o versiune ulterioară – testat pe OS X Yosemite). Un element interesant pentru utilizatorii de iPhone și iPad care rulează iOS 8 este acela că în meniul cu informații despre punctul de interes selectat sunt afișate aplicațiile populare în rândul posesorilor de iPhone și iPad din zona respectivă. Mai mult, la apelarea unei afaceri pe care ai găsit-o pe hartă sau a cărei număr de telefon este asociat unui punct de pe hartă, numele locației și alte informații vor apărea ca și cum el ar fi în contactele dispozitivului iPhone.
Ca orice lucru făcut pentru România, punctele de interes sau afacerile nu sunt afișate așa cum pot fi ele afișate pentru a cuprinde toate informațiile care îi interesează pe utilizatori. Cu toate acestea, însă, acum putem spune că ai putea să folosești Hărțile Apple de pe iPhone, iPad sau Mac pentru a căuta rapid o cazare sau un loc în care să iei masa, dar, în unele orașe, chiar și pentru a găsi un anumit loc de întâlnire cu cineva sau o afacere specifică. Iar acesta este un lucru grozav pentru că instalarea și folosirea unui serviciu de cartografiere terț – cum ar fi Hărțile Google (care, apropo, au în continuare mult mai multe și mai detaliate informații decât Hărțile Apple pentru majoritatea afacerilor din România) – devine tot mai puțin necesară.