Intr-o scrisoare deschisa adresata lui Tim Cook, directorul general al companiei Apple, miliardarul Carl Icahn isi arata viziunea in legatura cu viitorul gigantului din Cupertino. Omul care, alaturi de compania sa, detin actiuni la Apple in valoare de cateva miliarde de dolari, continua sa sustina in fata lumii intregi ca actiunile firmei americane sunt foarte subevaluate pe bursa.

Icahn lauda inovatia companiei Apple, insa ii cere in continuare sa accelereze programul de rascumparare a actiunilor initiat in urma cu doi ani de zile pentru a contribui la cresterea pe piata a valorii titlurilor lor. Inca de la intrarea lui in Adunarea Generala a Actionarilor Apple, Icahn a inceput sa faca presiuni asupra companiei din Cupertino sa creasca sumele alocate programului de rascumparare a actiunilor pana la valoarea de 150 de miliarde de dolari, desi a renuntat dupa ce firma americana si-a rascumparat la inceputul acestui an actiuni in valoare de 14 miliarde de dolari in numai 2 zile.

[pull_quote_center]While we recognize and applaud the company’s previously increased share repurchase authorization, we ask you to consider our advice once again (to the benefit of all shareholders) and consider accelerating share repurchases again via a tender offer. Our valuation analysis tells us that Apple should trade at $203 per share today, and we believe the disconnect between that price and today’s price reflects an undervaluation anomaly that will soon disappear[/pull_quote_center]

Miliardarul sustine in continuare ca Apple este “impresionant de subevaluata pe piata de astazi”. El considera ca valoarea unei actiuni a Apple ar trebui sa fie acum nu mai mica de 100 de dolari (cat este in prezent), ci chiar de doua ori mai mare de atat, estimand ca pretul corect ar fi de 203 dolari pentru o actiune listata la bursa. In aceste conditii, pentru binele companiei si al investitorilor, Icahn cere Apple sa accelereze programul de rascumparare a actiunilor.

Legat de produsele companiei, investitorul si activistul Icahn sustine ca noile dispozitive iPhone sunt “cele mai bune” din clasa lor. In acest sens, el aduce argumente precum recenziile expertilor si cozile de oameni din intreaga lume care au indurat conditii, de cele mai multe ori, vitrege pentru a-si achizitiona un iPhone nou. Alte produse precum Apple Watch, precum si continuarea companiei de a-si extinde gama de servicii oferite utilizatorilor, dar si ecosistemul sunt din nou laudate de investitor.

Avand in vedere importanta acestui investitor data de numarul mare de participatiuni pe care le are la Apple, compania americana a trimis un raspuns scrisorii lui Icahn in care spune ca apreciaza ceea ce aude de la investitori, tine cont de recomandarile lor si va continua sa revizuiasca “cel mai mare program de returnare a banilor catre actionari” din istoria companiei.

[pull_quote_center]We always appreciate hearing from our shareholders. Since 2013 we’ve been aggressively executing the largest capital return program in corporate history. As we’ve said before, we will review the program annually and take into account the input from all of our shareholders.[/pull_quote_center]

Carl Icahn a anuntat detine in prezent 53 de milioane de titluri Apple, iar valoarea acestora este evaluata la peste 5,3 miliarde de dolari. Avand in vedere importanta pe care el o are, Apple i-a ascultat sfaturile, suplimentand fondurile alocate rascumpararii de actiuni cu 30 de miliarde $ la inceputul anului si aplicand o divizare a actiunilor in raport de 7 la 1 in luna iunie a acestui an. Ca parte a programului de returnare a banilor catre actionari, Apple a anuntat ca va restitui peste 130 de miliarde de dolari catre actionari pana la finele anului 2015. Aceste masuri fiscale au ajutat actiunile companiei sa inregistreze cresteri majore pe bursa in ultimele luni.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.