Orange vs Vodafone vs Telekom – comparatie intre ofertele pentru iPhone 6 si iPhone 6 Plus

0
2218
orange vs vodafone vs telekom iphone 6

Incepand cu vineri, 24 octombrie, toti cei trei mari operatori de telefonie mobila de pe piata romaneasca: Orange, Vodafone si Telekom au dat startul unei sesiuni de precomenzi pentru iPhone 6 si iPhone 6 Plus, anuntand, totodata, si oferta de abonamente impreuna cu care vor fi comercializate noile dispozitive. Inca din momentul publicarii noilor oferte vi le-am prezentat pentru fiecare dintre cei trei operatori: Vodafone, Orange si Telekom, iar acum a venit timpul sa aruncam o privire de ansamblu asupra tuturor ofertelor.

In cazul in care nu esti abonat al niciunuia dintre cei trei operatori (esti pe cartela, de exemplu) ori esti abonat dar nu doresti neaparat sa ramai in reteaua actuala daca gasesti o oferta ce se pliaza mai bine nevoilor tale la un operator concurent, atunci tabelele comparative de mai jos ar trebui sa te ajute.

Orange vs Vodafone vs Telekom – comparatia ofertelor pentru iPhone 6 si iPhone 6 Plus

Ceea ce trebuie sa notez inca de la inceput este ca in tabelul de mai sus am inclus numai abonamentele recomandate de fiecare operator pentru iPhone 6 si iPhone 6 Plus. Fiecare operator comercializeaza dispozitivele iPhone si impreuna cu alte abonamente (uneori mai accesibile decat acestea), insa oferta nu este una chiar atat de buna in acele cazuri, mai ales daca vorbim despre pretul subventionat al telefoanelor.

Ofertele de iPhone 6 si iPhone 6 Plus au fost impartite de mine in patru categorii: top, mediu 1, mediu 2 si accesibil. Denumirile lor reflecta pretul abonamentelor recomandate de fiecare operator si nu pretul dispozitivelor (deoarece relatia este una invers proportionala).

[quote_right]Magenta este mai ieftina[/quote_right]Dupa cum se poate observa, la abonamente similare, iPhone 6 si iPhone 6 Plus au preturi aproape identice la cei trei operatori, ceea ce ma face sa cred ca valoarea subventionata este calculata la fel in cazul fiecarui operator. Desigur, nu exista prea multe optiuni cu tarife lunare identice intre cei trei operatori (de fapt, singurele sunt: Vodafone RED 25, Orange Pantera 25 si Telekom Nelimitat XL). In cazul acestor trei abonamente pe care veti plati lunar aceeasi suma (25 €), pretul telefoanelor difera foarte mult intre Orange si Vodafone (care practica acelasi pret) si Telekom. Daca ne uitam la pretul iPhone 6 de 16 GB, de exemplu, vedem ca la Orange si Vodafone costa, impreuna cu un abonament de 25 € incheiat pe 2 ani, 489 €, in timp ce la Telekom costa doar 407 €.

In cazul Telekom Romania trebuiesc notate cateva aspecte importante. In primul rand, pana la ora la care a fost scris acest articol nu a anuntat oferta de iPhone 6 si iPhone 6 Plus la un alt abonament decat Nelimitat XXL (cel mai scump). Desigur, in momentul in care si alte abonamente vor fi anuntate, tabelul va fi actualizat (Actualizare 30 octombrie: au fost anuntate partial ofertele pentru inca doua abonamente impreuna cu care sunt comercializate iPhone 6 – vezi tabel). In al doilea rand, Telekom afisesaza pe site-ul sau preturile doar in RON, iar cele afisate in tabel sunt calculate la cursul leu-euro din 24 octombrie.

Orange vs Vodafone vs Telekom – comparatia abonamentelor pentru iPhone 6 si iPhone 6 PlusCaptură de ecran din 2014.10.30 la 14.29.08

Cel de-al doilea tabel este cel putin la fel de interesant ca si primul, deoarece ne prezinta beneficiile incluse in fiecare abonament recomandat pentru iPhone 6 si iPhone 6 Plus. Acesta este impartit, de asemenea, pe patru categorii: top, mediu 1, mediu 2 si accesibil, in functie de costul lunar al fiecarui abonament.

Abonamentele aduc cam acelasi lucru la fiecare dintre cei trei operatori, Vodafone si Telekom parand mai darnice cu minutele internationale (pentru ca cele in retea sau nationale sunt peste tot nelimitate) decat Orange, insa nu acelasi lucru poate fi spus si despre Internet. La abonament similar cu Vodafone (cel de 25 €), Orange ne dovedeste ca ofera mai multe unitati de internet.

Poti precomanda iPhone 6 si 6 Plus de la Orange, Vodafone sau Telekom urmand unul dintre linkurile de mai jos:

[quote_left]Ce abonament sa aleg?[/quote_left] Raspunsul este unul pur subiectiv si depinde de fiecare dintre voi. Dupa cum se poate observa, fiecare dintre cei trei operatori au oferte similare la dispozitivele iPhone 6 si iPhone 6 Plus, iar abonamentele lor ofera, in linii mari aceleasi lucruri. Consider ca orientarea trebuie facuta in functie de prieteni ori reteaua preferata in zona in care locuiesti pentru ca, in pofida faptului ca toate abonamentele ofera minute nelimitate in retea si nationale, cei din jurul tau s-ar putea sa nu aibă cartele ori abonamente atat de generoase. De asemenea, un aspect important pentru cei care au rudele sau prieteni plecati in strainatate sunt minutele internationale.

In ceea ce priveste pretul dispozitivelor, abonamentul ales trebuie sa fie si in functie de cat iti permiti sa cheltui lunar timp de 2 ani dupa ce ai scos din buzunar cateva sute de euro. Fie ca platesti mai putin acum si mai mult in fiecare luna (beneficiind de cateva optiuni suplimentare), fie ca, invers, platesti mai mult acum si mai putin lunar, totul depinde de tine, pentru ca in final vei ajunge sa platesti sume similare (abonament+iPhone) indiferent de optiunea aleasa.

Daca facem o comparatie pur matematica, atunci vedem ca Telekom are cele mai mari subventii la iPhone 6 si iPhone 6 Plus, ceea ce inseamna, deci, preturi mai mici la telefoane. Vodafone si Orange par ca joaca in aceeasi echipa, iar preturile lor din acest an sunt mai mari, insa intotdeauna ei vor miza pe retelele lor.

Concluzii

Fata de anul trecut (Citeste si: COSMOTE vs. Orange vs. Vodafone – comparatie detaliata intre abonamente si preturile iPhone 5s si iPhone 5c), sunt placut surprins sa vad ca pretul abonamentelor recomandate a scazut, iar pretul subventionat al dispozitivelor iPhone a ramas neschimbat. De asemenea, ma bucur sa vad ca tot mai multe unitati de date sunt incluse in abonamente, operatorii intelegand in sfarsit ca ceea ce isi doresc consumatorii in 2014 nu sunt minutele, ci internetul.

Fiecare operator ofera posibilitatea de a cumpara oricare dintre dispozitivele iPhone 6 si iPhone 6 Plus in toate cele trei versiuni de culoare (argintiu, auriu si gri stelar), insa stocurile s-ar putea sa nu fie mereu de partea ta. De aceea, daca vrei sa iti iei un iPhone 6 sau 6 Plus ar trebui sa te grabesti cu precomanda, deoarece pe saptamana viitoare s-ar putea sa ajungem sa vedem ca niciunul dintre dispozitive nu este disponibil in stoc.

Actualizare 30 octombrie: Articolul a fost actualizat pentru a reflecta ultimele modificari in ofertele operatorilor privind noile iPhone 6 si iPhone 6 Plus.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.