De cativa ani Apple si producatorii de autoturisme lucreaza impreuna la implementarea unui buton “Siri eyes-free” care sa permita interactionarea cu asistentul virtual personal al iPhone fara a mai fi nevoit sa iei in mana telefonul, sa activezi Siri si apoi sa incepi sa ii dictezi o comanda si sa ii asculti raspunsul in difuzorul dispozitivului. Sistemul este implementat pe cele mai multe dintre autoturismele comercializate in ultimii ani, iar butonul de pe volanul masinilor si posibilitatea de a asculta raspunsurile asistentului in difuzoarele masinii ar trebui sa fie, cel putin, in teorie, un mod sigur de a-ti folosi telefonul in masina. Ei bine, nu este.
Potrivit Fundatiei AAA pentru Siguranta Traficului, folosirea Siri in masina duce la cresterea la cote mari a nivelului de distragere a atentiei in timpul condusului. Intr-un studiu extins in care a fost analizata activitatea cognitiva a 45 de soferi, acestia au descoperiz ca vasta complexitate a Siri si intuitivitatea mica a asistentului provoaca cele mai mari nivele de distragere a atentiei dintre toate articolele analizate.
Folosind un sistem de evaluare pe cinci categorii, cercetatorii au masurat interactiunile cu Siri cum ar fi cele de trimitere si primire a mesajelor text si e-mailurilor, actualizarea starii pe Facebook sau Twitter si modificarea unor programari din Calendar, simuland practic cele mai comune actiuni pe care oamenii le-ar putea face in timp ce conduc. Testele au fost efectuate pe persoane care au fost puse fie sa sofeze pe drumuri publice cu masina sau in simulatoare speciale, fie sa foloseasca Siri atunci cand nu conduc.
Prin comparatie, interactionarea cu radioul sau ajustarea temperaturii, ascultarea mesajelor, navigarea in sistemele auto simple sau in cele multimedia complexe, distrag mai putin atentia decat asistentul celor de la Apple. Dintre toate acestea, navigarea prin meniurile complexe ale masinilor poate sa iti distraga atentia aproape la fel de mult ca si Siri in timp ce sofezi.
Problema Siri, conform studiului, este ca nu intelege foarte bine ceea ce ii dicteaza utilizatorul, iar simple greseli sau folosirea unui accent diferit ar putea duce la neintelegerea intrebarii de catre asistent sau la oferirea unui alt raspuns decat cel asteptat. Trebuie, insa, specificat ca in teste a fost folosit un dispozitiv iPhone 5 cu iOS 7, iar sistemul de dictare a primit imbunatatiri semnificative in iOS 8.
Daca Siri nu este cea mai recomandata in masina (prin comparatie cu alte actiuni banale care au fost facute in cadrul studiului), CarPlay ar putea sa nu distraga atentia atat de mult, oferind oricum cel mai sigur mod de a-ti utiliza iPhone-ul in timpul condusului. CarPlay nu necesita folosirea Siri pentru a interactiona cu aplicatiile, atingerile pe ecranele tactile din masina ori folosirea butoanelor fizice fiind, de asemenea, permisa pentru controlarea sistemului creat de catre Apple pentru autoturisme.
La fel ca simplul vorbit in masina cu ceilalti pasageri sau folosind un sistem “maini libere”, folosirea Siri iti va distrage atentia mai mult decat schimbarea temperaturii, de exemplu, care este posibila si doar prin haptica. Desigur, asistentul virtual personal va primi in viitor imbunatatiri si mai importante, astfel incat nu va mai fi atat de frustrant sa ii dictezi o comanda, iar o pronuntare gresita a unui cuvant sau o greseala in vorbire sa duca automat la interpretarea gresita a frazei tale si obligarea reluarii ideii.