James Comey, Director FBI

Dintotdeauna compania Apple a dorit sa se asigure ca iOS este un sistem nu doar imposibil de exploatat de catre hackeri fara stiinta utilizatorilor, ci si imposibil de accesat chiar si de catre institutiile guvernamentale. iOS 8 duce criptarea la un nou nivel, facand imposibil pentru orice institutie guvernamentala sa spioneze dispozitivele utilizatorilor. Daca multi nu ar crede acest lucru, atunci ar fi bine sa ne uitam la James Comey, directorul uneia dintre cele mai cunoscute agentii guvernamentale din lume – FBI (Biroul Federal de Investigatii).

Luna trecuta acesta isi arata ingrijorarea in legatura cu modul in care Apple si Google isi fac sistemele de operare tot mai inaccesibile pentru terti, inclusiv pentru organismele statelor, protejand utilizatorii si infractorii deopotriva. Acesta reitereaza ideea de atunci intr-un nou interviu teledifuzat acordat faimoasei emisiuni 60 Minutes de la postul de televiziune american CBS News, sustinand ca gigantii din Cupertino si Mountain View gresesc atunci cand cripteaza datele utilizatorilor, facand imposibil pentru agentii sa le acceseze.

Directorul FBI considera ca aceste sisteme de criptare sunt folosite ca si instrumente de marketing prin care cele doua companii plaseaza oamenii “deasupra legii”. El compara aceasta situatie cu comercializarea de masini si case in care fortele de ordine nu ar putea patrunde si o vede ca o adevarata ingrijorare pentru institutia pe care o conduce si intregul popor. Comey mai vine cu o ipoteza menita sa arate oamenilor ca aceasta protectie nu este benefica. El sustine ca in cazul in care, cu acordul unei instante, agentiilor guvernamentale le-ar fi permis sa acceseze telefonul unui suspect acuzat de o infractiune ori a unui terorist, pedofil sau rapitor de copii, ei nu ar putea din cauza sistemelor de securitate. Mai mult decat atat, nici Apple sau Google nu ar putea oferi “cheia decriptarii” intrucat ele nu o mai detin.

Interviul acordat de directorul FBI celor de la CBS News poate fi urmarit aici, minutul 7 fiind cel incepand cu care incep sa fie facute declaratiile in legatura cu Apple si Google.

Partea interesanta este ca directorul FBI nu este singurul oficial american care face intr-o oarecare masura presiune asupra Apple si Google pentru a renunta la sistemele de criptare din sistemele lor de operare. Procurorul general al SUA, Eric Holder, si-a exprimat o pozitie similara luna trecuta cand a spus ca intimitatea utilizatorilor ar putea fi protejata si daca ar fi permis institutiilor guvernamentale sa acceseze dispozutivele utilizatorilor.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.