Anul 2014 a fost unul dintre cei mai buni ani din istoria companiei Apple. Si spunem ca “a fost” deoarece in Statele Unite ale Americii, tara la care ne raportam, anul fiscal s-a incheiat la 30 septembrie. In ceea ce priveste produsele lansate, am putut vedea impreuna cum compania americana ne-a prezentat poate cea mai grozava gama de produse de pana acum. De la Apple Watch, iPhone 6, 6 Plus, Apple Pay, iPad Air 2 si pana la un nou iMac cu ecran Retina 5K, Apple a adus o multime de produse grozave care au golit incet, incet conturile consumatorilor.
In ceea ce privesc vanzarile si veniturile companiei, acestea au reusit sa stabileasca noi recorduri aproape de la un trimestru la altul si nu prea sunt elemente ale afacerii companiei care sa nu mearga. Ca urmare a succesului evident, Apple si-a permis sa cumpere peste 30 de companii in acest an fiscal, cea mai importanta achizitie fiind Beats pentru suma totala de 3 miliarde de dolari.
Asadar, iata mai jos cateva dintre cele mai importante cifre pentru Apple din anul 2014:
169,2 milioane de iPhone-uri
Apple a reusit sa vanda un numar total de 169,2 milioane de dispozitive iPhone in anul fiscal 2014, ceea ce reprezinta un nou record anual de vanzari. Mai mult, in fiecare dintre cele 4 trimestre ale acestui an fiscal au fost stabilite vanzari de iPhone mai mari decat in aceleasi trimestre ale anilor precedenti, astfel ca iPhone continua traditia de a depasi vanzarile anilor anteriori.
Contributia iPhone 5s este cea mai mare in toata aceasta ecuatie, in conditiile in care iPhone 6 si iPhone 6 Plus nu au putut influenta decat trimestrul fiscal 4, dat fiind faptul ca au fost puse in vanzare pe 19 septembrie, cu cateva zile inaintea incheierii anului fiscal 2014. Cu toate acestea, noile telefoane promit mult in conditiile in care, in numai 3 zile de disponibilitate in 10 tari, au inregistrat vanzari de 10 milioane de unitati.
68 de milioane de iPad-uri
Vanzarile de iPad inregistreaza un declin evident, dar care nu ii ingrijoreaza pe cei de la Apple. Anul fiscal 2014 a adus vanzari trimestriale de iPad mai mici decat in anii precedenti, astfel ca totalul unitatilor vandute (68 de milioane) a fost si el unul mai mic decat cel stabilit anul trecut.
In conditiile in care pentru trei trimestre fiscale consecutive gama iPad nu a reusit sa stabileasca vanzari mai mari decat anul trecut, compania Apple a lansat iPad Air 2 si iPad mini 3, dar a si redus pretul modelelor mai vechi, facand tabletele sale mai atractive pe o piata in care consumatorii pun mai mult accent pe pret decat pe utilitate. iPad Air 2 poate reprezenta upgrade-ul pe care posesorii unor modele mai vechi de iPad il asteptau de mult timp, dar pe care intreaga piata si l-ar putea dori, asa ca ramane de vazut ce succes va avea tableta in noul an fiscal.
Pana acum, Apple a vandut 225 de milioane de tablete iPad in doar 4 ani de disponibilitate.
18,9 milioane de Mac-uri
O componenta a afacerii Apple care merge tot mai bine de la un an la altul, atingand apogeul anul acesta, este gama Mac. Daca vanzarile de iPad tot scad, Apple a reusit sa vanda nu mai putin de 18,9 milioane de Mac-uri, 5,5 milioane de Mac-uri fiind vandute in trimestrul 4 al acestui an fiscal american.
Cu astfel de vanzari, compania Apple a reusit sa urce pe locul al cincilea in topul vanzatorilor de PC-uri din intreaga lume dovedind ca exista o piata mare si pentru computerele mai scumpe.
Incasari de 182,8 miliarde de dolari
Cu vanzari de iPhone atat de mari si cu numeroase surse de venituri sigure, separat de cele prezentate mai sus, companiei Apple i-au intrat in acest an fiscal nu mai putin de 182,8 miliarde de dolari in conturi. Aceste incasari sunt mai mari, evident, decat PIB-ul Romaniei, dar si decat PIB-urile insumate ale catorva tari.
Profit? 39,5 miliarde de dolari
Desigur, din incasarile acelea uriase, nu toate au ajuns la rezerva monetara a companiei Apple. Scazand cheltuielile mari pe care compania este normal sa le aibă cu dezvoltarea de noi produse si chiar cu rascumpararea de actiuni, profitul net al Apple a fost de 39,5 miliarde de dolari.
In ceea ce priveste rezerva monetara a companiei Apple, aceasta a mai scazut cu 9,3 miliarde de dolari in trimestrul fiscal 4 al anului 2014, in conditiile in care gigantul din Cupertino a cheltuit sume mari de bani pentru rascumpararea de actiuni si programul de returnare a capitalului. Astfel, anul a fost incheiat cu o reterva monetara de 155,2 miliarde de dolari in lichiditati si titluri vandabile.
Pretul actiunilor
Investitorii Apple sunt foarte multumiti de modul in care compania evolueaza pe piata, iar vanzarile mari si produsele prezentate anul acesta i-au determinat sa cumpere si mai multe actiuni, lucru care a dus, evident, la cresterea pretului lor. Mai mult, masurile fiscale luate de compania americana – cum ar fi divizarea actiunilor in raport de 7 la 1 – au facut actiunile mai accesibile pentru un numar mai mare de persoane.
Dupa prezentarea rezultatelor financiare pe trimestrul 4 al anului fiscal 2014 si centralizarea datelor, investitorii au avut un raspuns pozitiv, iar actiunile au depasit in doar cateva zile suma de 105$. Va spuneam ca inca nu se poate vorbi despre un maxim istoric in conditiile in care capitalizarea bursiera a companiei americane nu mai este la fel de mare ca si cea din urma cu doi ani, insa consider ca actiunile companiei vor ajunge in curand sa depaseasca valoarea de 110 $ care ar insemna o capitalizare bursiera ce o depaseste pe cea din urma cu cativa ani.
Intrebarea de final este, asadar, unde este acea companie Apple care trebuia sa falimenteze, in opinia unor “notorii” finantisti comentatori de pe Internet?