Alaturi de aplicatia Sanatate din iOS 8, Apple a conceput API-ul HealthKit care permite aplicatiilor de sanatate si fitness sa faca schimb de informatii atat cu noua aplicatie preinstalata pe iPhone, cat si intre ele ajutand utilizatorii sa isi imbunatateasca sanatatea – teoretic. Desi iOS 8.0 este disponibil de mai bine de o saptamana si a fost instalat de multi posesori de dispozitive iPhone, iPad si iPod touch, primele aplicatii care au integrat HealthKit abia acum au inceput sa apara pe App Store.

Motivul acestei intarzieri nu apartine dezvoltatorilor sau ideii generale din spatele HealthKit, ci unei erori a iOS 8 descoperite in ultimul moment. La numai cateva minute dupa ce iOS 8.0 fusese lansat in versiunea finala, numeroase aplicatii de sanatate ce fusesera actualizate pentru iOS 8 si includeau HealthKit erau retrase aparent fara motiv de catre Apple. Pe atunci compania americana ne spunea ca exista o problema a iOS care afecteaza HealthKit, iar aceasta statea la baza retragerilor si respingerilor aplicatiilor cu aceasta tehnologie, dar promitea dezvoltatorilor ca va veni cu o rezolvare pana la finele lunii.

Zis si facut. iOS 8.0.2 a fost lansat de dimineata si vine sa corecteze, printre altele, problemele care afectau sistemul HealthKit. Totodata, incepand de astazi primele aplicatii cu HealthKit si-au facut aparitia pe App Store, una dintre ele fiind FitPort. Aceasta aplicatie poate fi considerata o alternativa a aplicatiei Sanatate deoarece afiseaza utilizatorilor informatii despre starea lor de sanatate preluate direct din aceasta platforma sau de la alte aplicatii, dar permite si introducerea manuala a unor informatii ce nu pot fi masurate cu actualele accesorii.

Sistemul “Sanatate” al iOS 8 este foarte bine gandit de catre Apple in ceea ce priveste confidentialitatea si securitatea datelor. Compania americana nu doar ca impune reguli stricte dezvoltatorilor in legatura cu datele pe care le pot prelua si folosi in propriile aplicatii, dar ofera si un panou de control a tuturor informatiilor legate de functiile vitale pe care aplicatiile carora le-am oferit accesul sa le poata utiliza cu diferite scopuri. Intregul sistem functioneaza intr-o maniera similara serviciilor de localizare din iOS, asa ca vorbim despre numeroase functii de prevenire a accesului de catre persoane terte la o serie de date cat se poate de intime ale unor oameni.

In momentul in care vor aparea mai multe aplicatii care sa foloseasca HealthKit, noi le vom mentiona intr-un articol separat.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.