Fiecare versiune a iOS este creata si optimizata pentru un model de iPhone nou. Asa cum iOS 5 a fost optimizat pentru a pune in valoare performantele iPhone 4s, iOS 6 pentru a ne demonstra capacitatile iPhone 5, iar iOS 7 pentru a scoate in evidenta procesorul pe 64 de biti al iPhone 5s, iOS 8 a fost creat si optimizat in special pentru noile dispozitive iPhone 6 si iPhone 6 Plus. Cu toate acestea, Apple ofera posesorilor de dispozitive iPhone (si iPad sau iPod touch) posibilitatea de a face actualizarea la iOS 8.
Problema actualizarii la o versiune mai noua a iOS este legata de performantele dispozitivului. In mod cert, performantele oricarui iPhone, iPad sau iPod touch care face actualizarea la o versiune noua a iOS nu vor creste, ba chiar dimpotriva vor scadea in cele mai multe dintre situatii si teste. Iar acest lucru este normal nu doar din cauza progresului (fiecare versiune are si ea functiile ei, consuma poate mai multe resurse, etc.), ci si pentru ca utilizatorii trebuiesc motivati sa faca upgrade la un dispozitiv mai nou.
iOS 8 nu face nicio exceptie de la regula. Apple ofera posibilitatea de a descarca cea mai recenta versiune a sistemului de operare chiar si unor utilizatori ce detin dispozitive vechi de 3 ani, iar asta poate fi un lucru bun sau rau, in functie de modul in care privesti. Legat de performante, oferirea iOS 8 dispozitivelor iPhone 4s si iPad 2 nu a fost o idee prea buna, chiar daca ele se descurca mai bine decat iPhone 4 pe iOS 7, dupa parerea mea.
In cazul in care nu ai facut actualizarea la iOS 8, atunci clipurile video din acest articol te vor ajuta sa decizi mai usor daca trebuie sau nu sa faci actualizarea la cea mai recenta versiune sau sa ramai la versiunea pe care o ai instalata deja.
In principiu, daca ai iPhone 4s ar fi bine sa ramai la iOS 7.1.2 sau versiunea anterioara a iOS pe care o ai instalata si asta deoarece performantele terminalului si asa nu foarte spectaculoase sunt reduse de actualizare, dupa cum se poate observa in doua dintre clipurile video inserate aici (este de observat si ca utilizatorii care au facut testele nu aveau alte aplicatii terte instalate, deci memoria dispozitivelor este mai libera, iar performantele sunt automat mai ridicate decat in conditii de utilizare normala). In schimb, daca ai iPhone 5 sau 5c (acelasi lucru din punct de vedere hardware) ori un iPhone 5s, atunci poti face actualizarea fara probleme. Performantele dispozitivului tau vor fi reduse usor insa nu pana intr-acolo incat el sa se miste deranjant de greu (vezi iPhone 4s).
Testez iOS 8 pe iPhone 5 inca de la prima versiune beta si consider ca terminalul inca functineaza foarte bine, totul se incarca suficient de rapid, nu exista intarzieri semnificative si nici nu se cere upgrade imediat (desi acesta este un moment mai mult decat grozav de a face trecerea de la iPhone 5 la iPhone 6). Pe iPhone 5s lucrurile stau si mai bine, iar, evident, pe iPhone 6 si 6 Plus iOS 8 se misca asa cum ar trebui.
In concluzie, recomand actualizarea la iOS 8 tuturor utilizatorilor pentru functiile noi si imbunatatirile facute de catre Apple, insa nu pot sa ii incurajez pe cei care detin iPhone 4s, iPad 2 (nici chiar pe cei cu iPod touch 5 sau iPad mini) sa faca momentan trecerea la noua versiune a iOS. Cel mai probabil, performantele vor fi imbunatatite prin actualizarile viitoare pe care iOS 8 le va primi si abia de la iOS 8.1 vor vorbi probabil de performante mai decente pe dispozitivele de generatie anterioara.