Apple dezvolta iOS 8.1, iOS 8.2 si iOS 8.3 pregatind o schimbare majora legata de noile lansari ale iOS

0
1956

Apple pregateste in urmatoarele luni o schimbare majora a strategiei sale legata de lansarile iOS. Potrivit celor de la 9to5Mac, compania americana lucreaza in momentul de fata din greu nu la iOS 9, ci la viitoare actualizari majore pentru iOS 8. In momentul de fata, in interiorul companiei americane sunt testate iOS 8.1, iOS 8.2 si iOS 8.3, lansarile acestora urmand a avea loc in lunile care urmeaza.

Strategia Apple din ultimii 3 ani legata de lansarile iOS este una relativ simpla. O versiune noua si majora a iOS este lansata toamna, pentru ca primavara sau iarna tarziu sa ajunga la utilizatori o actualizare majora pentru versiunea iOS respectiva. Totul a inceput odata cu iOS 5, si s-a continuat cu iOS 6 si iOS 7, versiuni pentru care Apple a adus numeroase actualizari minore, insa doar o singura actualizare mai semnificativa (iOS 5.1.x, iOS 6.1.x si iOS 7.1.x sunt cele mai mari versiuni ale fiecarui iOS nou din ultimii ani). Incepand cu iOS 8, lucrurile par ca se vor schimba major si vom reveni din nou la strategia aplicata ultima data la iOS 4 ce a avut nu mai putin de 3 actualizari majore primite pe parcursul unui singur an de zile.

Blogul american a aflat de lansarea noilor versiuni ale iOS nu doar de la surse din cadrul companiei Apple, ci si din date palpabile. Mai exact, statisticile privind accesarile unei aplicatii importante de pe platforma iOS, dar si cele venite de la Google Analytics pentru blogul in cauza releva faptul ca inginerii companiei Apple testeaza in momentul de fata iOS 8.2 si iOS 8.3, alaturi, desigur, de iOS 8.1 ce stim ca este testat cu multe luni inainte ca iOS 8 sa apara.

Partea interesanta este ca in momentul de fata ar fi trebuit sa se afle in proces de dezvoltare iOS 8.1 si iOS 9, viitoarea versiune majora a iOS. Daca legat de iOS 9 ar fi prea devreme sa apara accesari pe anumite site-uri web, in ceea ce priveste iOS 8 lucrurile stau destul de surprinzator intrucat nu se lucreaza doar la o singura actualizare majora, ci la 3. Acest lucru naste o serie de speculatii, cateva dintre ele fiind evidentiate si de 9to5Mac.

Prima dintre aceste probabilitati este ca Apple sa lanseze cate o actualizare majora pentru fiecare versiune mare a iOS de fiecare data cand lanseaza un produs nou. Stim ca strategia Apple este de a lansa principalele produse alaturi de versiunile majore ale iOS, insa acest lucru a adus an de an probleme. Daca primele loturi de produse nu au probleme atat de grave, versiunile majore ale iOS au si din pacate ele se pot intinde si pe urmatoarele actualizari. Stim deja ca iOS 6 avea grave probleme cu aplicatia Harti, iar iOS 7 si iOS 8 nu au fost destul de bine finisate asa cum ne obisnuia Apple odiniuara. iOS 8, de exemplu, are numeroase probleme de functionare, iar unele sunt destul de grave si vor mai lua ceva timp inginerilor Apple pana cand le vor rezolva. Or lansarea unor actualizari pentru o versiune existenta a iOS cu scopul de a introduce noi functii si eventual compatibilitate cu noile caracteristici ale unor produse ar putea preveni astfel de probleme, iar utilizatorii ar fi mai fericiti.

O alta posibilitate ne prezinta exact opusul celor spuse anterior, adica faptul ca Apple ar putea inteti procesul de dezvoltare al iOS si lansa multiple actualizari pentru versiunile majore. Asta ar insemna ca Apple sa lanseze pe parcursul unui an doua sau trei versiuni importante pentru un iOS complet nou, pentru ca dupa sa lanseze din nou o versiune majora.

Pentru iOS 8, de exemplu, stim deja ca Apple nu a introdus multe dintre functiile la care s-a facut referire pe parcursul ultimelor luni. Cu toate acestea, lansarea iOS 8.1, iOS 8.2 si a iOS 8.3 ar putea fi adresata introducerii lor. Apple ne-a spus inca de la conferinta de prezentare a iOS 8 si iPhone 6 ca sistemul Apple Pay va ajunge in iOS printr-o actualizare primita pe parcursul lunii octombrie, asa ca iOS 8.1 ar putea sosi pe atunci pentru a aduce sistemul de plati si, posibil alte functii importante, cum ar fi cea de divizare a ecranului pe iPad (mai ales ca viitoarele modele de iPad sunt asteptate tot in octombrie).

In cele din urma, o ultima posibilitate (foarte putin plauzibila) ar fi ca Apple sa nu mai treaca la o versiune majora a iOS (iOS 9) si sa denumeasca toate actualizarile urmatoare iOS 8.x.x, la fel ca si in cazul OS X. Cu alte cuvinte, se poate ca Apple sa lanseze in ultimii ani mai multe actualizari pentru iOS 8, procedand intr-o maniera similara cu Google.

Consider ca daca Apple va lansa iOS 8.2 si iOS 8.3, acestea vor ajunge pana in toamna anului viitor pe cand ar trebui sa fie pregatit iOS 9, dar si ca aceste versiuni vor fi mult mai stabile decat actualul iOS. Nu este exclus ca programul lansarilor de noi produse Apple pe anul 2015 sa fie schimbat complet si sa asistam la o lansare a iPhone 6s mult mai rapida sau la noi produse iPad (se zvoneste ca un viitor iPad Pro este pregatit pentru lansare la inceputul anului viitor).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.