James Comey, Director FBI

Apple se lupta de ceva timp sa protejeze tot mai mult intimitatea utilizatorilor de iPhone si iPad nu doar in fata unor infractori cibernetici, ci si in fata institutiilor guvernamentale care invoca tot felul de motive pentru a accesa si stoca cat mai multe date si informatii care ar trebui sa ramana personale. Recent directorul FBI, James Comey, a declarat ca agentia pe care o conduce a purtat discutii cu Apple si Google despre modul in care companiile din industria tehnologia trebuie sa promoveze caracteristicile despre intimitate in propriile dispozitive. Comey sustine ca este ingrijorat de faptul ca cele doua companii comercializeaza ceva care “permite oamenilor sa se situeze deasupra legii” (?).

Declaratiile directorului Biroului Federal de Investigatii vin dupa ce Apple a introdus in iOS 8 o multitudine de noi caracteristici menite sa sporeasca intimitatea utilizatorilor, dar si dupa ce compania a lansat, mai recent, o pagina pe propriul site web in care explica utilizatorilor cat de bine le sunt protejate datele de catre sistemele de criptare. In iOS 8, de exemplu, cheile de criptare pentru dispozitive nu mai sunt stocate, facand astfel imposibila deblocarea continutului criptat la cererea unor institutii guvernamentale. Tot Apple a declarat ca este singura companie care nu poate sa treaca peste codul de acces si implicit nici nu poate accesa datele utilizatorilor indiferent cine si pentru ce le-ar dori.

Separat de Apple, Google a anuntat imediat dupa ce a auzit de schimbarile legate de criptarea in iOS 8 (nu, actiunea Google nu are nicio legatura cu cea a Apple…) ca viitoarea versiune a sistemului de operare al sau va cripta in mod implicit datele utilizatorilor, oferind o protejare, teoretic, la fel de buna posesorilor de smartphone-uri cu Android ca si protejarea oferita de un cod de acces unui iPhone.

Comey a declarat ca el intelege nevoia de intimitate a consumatorilor, insa el considera ca instiututiile guvernamentale trebuie sa aibă la necesitate acces la telefoanele noastre. Tot el vine si ne spune ca intr-o zi, cu totii ne-am bucura daca anumite institutii au putut intra pe dispozitivul unui terorist, criminal sau rapitor de copii si preveni urmatoarea actiune a lui.

Desigur, ceea ce face Apple si Google este foarte bine, dar la fel de bine ar fi si ca institutiile guvernamentale sa poata preveni anumite nenorociri, insa fara a asculta telefoanele intregii populatii invocand “seuritatea nationala” si dovedind in cele din urma ca nu au prevenit nimic sau lucruri importante. Pana cand nu vor dovedi ca pot sa se abtina din a spiona pe oricine, oricand, cei care inca protejeaza intimitatea consumatorilor trebuiesc laudati.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.