Xcode 6 este cea mai recenta versiune majora a programului pe care dezvoltatorii il folosesc pentru a crea aplicatii compatibile cu dispozitivele iPhone, iPad, iPod touch si computerele Mac. Aceasta versiune majora a software-ului Apple a fost creata special pentru a include SDK-ul iOS 8 (si OS X Yosemite), iar dupa o vara intreaga in care a testat diferite versiuni beta ale Xcode 6, Apple a publicat, alaturi de iOS 8 si OS X 10.9.5 Mavericks, si versiunea finala a aplicatiei pe App Store.

Xcode 6.0.1 este cea mai recenta versiune a programului (Apple a sarit peste Xcode 6 probabil din cauza unor probleme descoperite in perioada de testare a versiunii Golden Master) si ea include SDK-urile OS X 10.9 Mavericks si iOS 8.0, SDK-ul OS X Yosemite urmand a fi adaugat pe viitor. Aceasta versiune majora a Xcode vine sa aduca, deci, toate instrumentele necesare pentru a implementa cele mai recente API-uri din iOS 8 in aplicatiile de pe App Store, iar principalele noutati sunt urmatoarele:

 • Interface Builder va randa butoanele de control live in canavalele designului
 • Editorul previzualizare va putea afisa interfata utilizator in dimensiuni, orientari si limbi alternative
 • Depanatorul pentru vizualizare va afisa un model 3DS al tuturor straturilor de vizualizare in timpul rularii unei aplicatii
 • Editorul de nivele SpriteKit a fost implementat pentru a permite crearea de scene intregi pentru jocuri
 • Localizarea fluxului de lucru poate importa si exporta fisiere .XLIFF si genereaza inlantuiri de baze din cod
 • Testele de performanta care ruleaza pe OS X Server 3.2 te vor alerta atunci cand o schimbare de cod are impact asupra vitezei aplicatiei
 • Instrumentele au o noua interfata care este mai simplu de configurat

Pentru iOS:

 • A fost inclus limbajul de programare Swift creat de catre Apple (si disponibil momentan doar pentru iOS)
 • Playgrounds – o functie care permite experimentarea codului scris in Swift
 • SceneKit este acceptat atat in iOS, cat si in OS X
 • Extensiile pentru iOS pot fi adaugate ca in legatura aplicatiei ca si tinta noua
 • Framework-urile pentur iOS activeaza cod partajat intre aplicatii si extensii

Xcode 6.0.1 este compatibil cu computerele care ruleaza OS X 10.9.4 sau o versiune ulterioara si poate fi actualizat prin App Store.

Alaturi de noua versiune a Xcode, Apple a publicat si o noua versiune a Apple Configurator, un program folosit la gestionarea unui numar mai mare de dispozitive iPhone si iPad, a fost si el actualizat. Versiunea 1.6 a Configuratorului include o serie de imbunatatiri si corecturi de probleme printre care se numara eliminarea dispozitivelor inaintea restaurarii dintr-un backup, acceptarea unor functii disponibile in iOS 8 si implementarea catorva restrictii noi tot pentru tehnologiile aduse de iOS 8. Apple Configurator poate fi actualizat, de asemenea, accesand App Store pentru OS X 10.9 sau ulterior.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.