Anul acesta compania Apple a lansat noile modele de MacBook Air fara a ne impresiona nici pe partea exterioara si nici pe interior, unde anumite componente hardware au fost foarte usor imbunatatite fata de cele ale modelului precedent. Dar asta nu este tot. Se zvoneste ca tot anul acesta compania Apple va lansa un MacBook cu ecran Retina de 12 inch, mai subtire si cu cateva schimbari majore pe partea hardware, cum ar fi eliminarea ventilatoarelor. Noile generatii de procesoare Intel ne dau de inteles faptul ca Apple nu doar ca ar putea lansa computere MacBook fara ventiloatoare, dar va putea crea in sfarsit Mac-uri cu alimentare wireless rezolvand una dintre cele mai importante probleme pentru posesorii de computere.
Incepem cu ventilatoarele. Daca mai multe zvonuri ne indica eliminarea acestor componente de pe MacBook Air, Intel a anuntat recent ca totul ar putea deveni o realitate cu ajutorul procesorului nou Intel Core M Broadwell de 14 nm. Potrivit creatorilor acestui procesor, el este cel mai eficient cip pe care Intel l-a dezvoltat pana acum, in ceea ce priveste consumul de energie, producatorul asteptandu-se ca majoritatea computerelor care il vor folosi sa nu aibă ventilatoare. Procesoarele Haswell au facut un salt enorm in ceea ce priveste cresterea duratei de viata a bateriei pe laptopuri, dar Brodwell va duce totul si mai departe. Intel ne anunta ca primele computere care vor folosi noul cip vor fi puse in vanzare spre sfarsitul acestui an. Deocamdata nu se stie sigur daca Apple va elimina complet ventilatoarele din toate modelele de MacBook, linia mai performanta, MacBook Pro, urmand a le pastra.
Cea de-a doua informatie venita de la producatorul de semiconductoare este legata de cabluri si alimentare. Una dintre cele mai mari probleme pentru pasionatii de tehnologie si nu numai sunt cablurile care nu doar ca arata urat ci pot deveni o adevarata problema atunci cand trebuie sa le deconectezi sau sa il gasesti pe unul prin gramada (si sa il scoti de-acolo). Intel a anuntat o rezolvare a acestei probleme prin lansarea unui sistem care ar putea fi incorporat in viitoarele computere si care permite conectivitatea wireless pentru alimentare, ecrane, si perifericele cum ar fi discurile externe. Tehnologia de alimentare wireless nu este nimic nou, dar in forma actuala ea este inutila, deoarece majoritatea sistemelor se bazeaza pe incarcarea prin inductie ce nu poate fi folosita la computere si are o raza de actiune extrem, extrem de escurta.
Noul sistem de alimentare fara cablu al Intel foloseste incarcarea prin rezonanta magnetica, ce poate face fata cererilor de energie ale laptopurilor, iar semnalul patrunde chiar si prin 5 cm de lemn. O singura statie de incarcare permite alimentarea mai multor dispozitive in acelasi timp, asa ca Mac-urile, iPad-urile, iPhone-urile si alte dispozitive wireless situate in proximitatea statiei ar putea fi alimentate simultan fara nici cea mai mica problema. Legat de conexiunile dintre computere si accesorii cum ar fi ecranele sau perifericele, Intel foloseste sistemul Wireless Gigabit Alliance (WiGig), ce ofera viteze de pana la 7 Gbps la o distanta de cateva zeci de centimetri.
Daca in ceea ce priveste implementarea procesoarelor Intel Broadwell pe Mac-uri lucrurile sunt destul de certe, nu se stie daca sistemul din urma va ajunge. Intel anunta ca tehnologia va veni abia cu procesoarele Skylake, ce vor ajunge pe piata in 2016, iar Apple nu si-a aratat interesul pentru a le folosi. Se zvoneste ca Apple doreste trecerea la cipurile ARM pe intreaga linie Mac, asa ca pana atunci Apple poate sa fi pregatit propriile tehnologii interesante.