iOS 8 vine cu optiuni mai avansate de control a serviciilor de localizare

iOS 8 aduce numeroase imbunatatiri si in privinta serviciilor de localizare si a modului in care aplicatiile pot sa foloseasca GPS-ul si alti senzori ai iPhone sau iPad pentru a determina pozitia pe harta a terminalelor noastre. In prezent compania Apple forteaza dezvoltatorii sa solicite autorizarea de catre utilizator a folosirii oricarui tip de servicii de localizare si afiseaza o mica pictograma pe bara de stare care iti spune daca serviciile de localizare sunt active intr-un anumit moment. iOS 8 imbunatateste serviciile de localizare atat pentru dezvoltatori, cat si pentru utilizatori prin oferirea consumatirolor a unei transparente mai mari in ceea ce priveste folosirea unor astfel de servicii. IMG_3476Dezvoltatorilor le ofera caracteristica „Monitorizarea vizitei” care permite preluarea mai multor date de la utilizatori.

Daca in versiunile iOS precedente o aplicatie putea solicita permisiunea de a utiliza oricand serviciile de localizare, iOS 8 ofera dezvoltatorilor optiunea ca aplicatiile lor sa primeasca autorizatia pentur folosirea serviciilor de localizare numai atunci cand ele sunt in folosinta. Asta inseamna ca bara de stare pe iPhone sau iPad va fi albastra in momentul in care o aplicatie, care a primit permisiunea de a solicita serviciile de localizare numai in timpul in care este folosita, va folosi serviciile de localizare desi ea ruleaza in fundal. Noua bara este mai pronuntata si permite utilizatorilor sa o atinga pentru a reveni la utilizarea aplicatiei care foloseste serviciile de localizare. Aplicatiile care au primit acceptul de a folosi servicile de localizare „Intotdeauna” nu vor fi evidentiate, iar Apple nu va permite dezvoltatorilor sa schimbe optiunea pentru doar atunci cand sunt in utilizare daca aplicatia foloseste Reimprospatarea in fundal sau Monizorizarea regionala.

Vremea iOS 8 #itutorialroiOS 8 va face mai clar si motivul pentru care o aplicatie, cu optiunea „La utilizare” activa, iti foloeste serviciile de localizare. Dezvoltatorii au optiunea de a adauga un text personalizat in care sa faca pentru oricine limpede motivul folosrii serviciilor de localizare: „Aceasta aplicatie are nevoie de locatia ta pentru detectarea automata a locatiilor pe care le vizitezi in timpul zilei”. De asemenea in panoul Intimitate din aplicatia Configurari, utilizatorii vor putea vedea mai rapid care dintre aplicatii folosesc intotdeauna serviciile de localizare si care folosesc numai atunci cand sunt folosite adaugand textele: „Intotdeauna”, Niciodata si „La utilizare”. Partea buna este ca utilizatorii vor avea posibilitatea, in unele cazuri, sa aleaga din mai multe optiuni de folosire a serviciilor de localizare. Asta inseamna ca anumite aplicatii vor putea avea atat optiunea „Intotdeauna” cat si optiunea „La utilizare”, deci utilizatorul va putea opta sa opreasca folosirea serviciilor de localizare de catre aplicatiile care abuzeaza de ele (Facebook, Foursquare, etc.).

O alta schimbare importanta din iSO 8 este adaugarea unui meniu special cu setari pentru fiecare aplicatie in parte instalata pe terminalul iPhone sau iPad. In interiorul aplicatiei Configurari, utilizatorii vor vedea toate aplicatiile instalate pe iPhone sau iPad si vor putea sa modifice anumite setari, inclusiv pe cele legate de localizare.IMG_3462

Motivul pentru care Apple a complicat atat procesul de autorizare a folosirii serviciilor de localizare este acela ca dezvoltatorii aplicatiilor vor avea acces la o optiune numita „Monitorizarea vizitei care va inregistra constant locatia utilizatorului oentru a furniza date despre locatie mai solide pentru utilizarea lor cu anumite scopuri de catre aplicatii. In prezent iOS poate inregistra lucruri cum ar fi actualizarile continue de locatii, schimbari importante ale localizarii, monitorizarea zonei, dar ele au problema consumului mare de energie, actualizarile o data la cateva sute de metri si nu numai. Monitorizarea vizitelor va permite dezvopltatorului sa inregistreze constant miscarile tale si determina destinatiile importante, astfel incat ei sa stie locurile pe care le frecventezi si sa stie lucrurile pe care le faci de regula in anumite locatii (cum ar fi incarcarea telefonului sa a tabletei). Avand aceste date, aplicatiile ar putea oferi sugestii mai avansate.

Din toate acestea, partea cea mai buna, in opinia mea, este ca a fost introdusa optiunea de inregistrare a locatiei numai cand aplicatia este in folosire. Pana acum unele aplicatii abuzau de serviciile de localizare fara a-ti oferi beneficii prea mari, dar golindu-ti clar bateria. Unele aplicatii nu pot functiona fara serviciile de localizare, dar le-ar fi suficient sa le foloseasca numai atunci cand sunt deschise de utilizator.

Alex Popahttps://itutorial.ro
Redactor-șef și fondatorul iTutorial.ro.

Sugestii de articole

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole similare

URMĂREȘTE-NE

20,983FaniÎmi place
8,531CititoriConectați-vă
380CititoriConectați-vă
92AbonațiAbonați-vă

Cele mai recente articole

macOS 10.15.7 a fost lansat pentru Mac. Iată tot ce aduce nou

Apple a lansat macOS 10.15.7 pentru toți utilizatorii de Mac. Noua versiune a sistemului de operare nu a fost testată cu dezvoltatorii ori cu membrii...

watchOS 7.0.1 a fost lansat pentru Apple Watch. Iată noutățile

La aproximativ o săptămână de când a lansat versiunea finală a watchOS 7.0, compania Apple a publicat joi seară versiunea finală a watchOS 7.0.1 pentru...

tvOS 14.0.1 a fost lansat pentru Apple TV 4 și 4K

tvOS 14.0.1 a fost lansat în această seară pentru toți utilizatorii posesori de Apple TV generația a 4-a sau/și Apple TV generația a 5-a...

Vrei să fii la curent cu ultimele noutăți din lumea Apple?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a primi pe e-mail ultimele articole publicate pe iTutorial.ro!

*După ce ai completat adresa de e-mail și apăsat butonul „MĂ ABONEZ”, vei primi pe acea adresă de e-mail un mesaj în care va trebui să confirmi înscrierea la newsletter-ul nostru.