WWDC 2014 – tot ce trebuie sa stii despre iOS 8, OS X 10.10 si alte produse pe care le va prezenta Apple

- Publicitate -

wwdc 14

Luna trecuta compania Apple anunta oficial data la care se va desfasura conferinta anuala a dezvoltatorilor – Worldwide Developers Conference (WWDC) – oferind oricarui dezvoltator de aplicatii inregistrat posibilitatea de a se inscrie intr-un sistem de tip loterie pentru a obtine bilete la cel mai important eveniment pentru creatorii de aplicatii de pe platformele iOS si OS X. Apple obisnuieste sa organizeze o conferinta principala a WWDC, in prima zi a evenimentului, in care sa anunte toate lansarile software noi, noi produse hardware si nu numai, pentru a oferi apoi timp dezvoltatorilor de aplicatii sa discute cu expertii companiei modalitatile de integrare a noilor tehnologii in propriile creatii. Evenimentul special de prezentare a celor mai importante noutati va incepe luni, pe 2 iunie, incepand cu ora 20:00.

Data de 2 iunie va coincide cu prezentarea viitoarelor actualizari majore ale iOS si OS X, fiind extrem de probabil ca iOS 8 si OS X 10.10 sa ne fie prezentate impreuna cu toate caracteristicile lor si, posibil, cu noi produse care sa beneficieze de cerintele noilor tehnologii. De la inceputul acestui an au aparut numeroase informatii legate de ambele actualizari majore ale sistemelor de operare pentru iPhone, iPad si iPod touch, respectiv pentru Mac, iar acum consideram ca este un moment potrivit pentru a compila toate informatiile si a vi le prezenta pe scurt astfel incat sa stiti de la ce sa va asteptati in iunie.

iOS 8

Anul trecut se stia ca Apple va redesena complet sistemul de operare pentru iPhone, iPad si iPod touch in asa fel incat sa ofere posesorilor acestor dispozitive prima actualizare cu adevarat importanta pe partea vizuala si de interactiune. iOS 7 a fost cu siguranta si una dintre cele mai controversate versiuni ale iOS lansate vreodata, multi utilizatori temandu-se de schimbarea facuta de firma americana, cu toate ca o asteptau de mult timp. Cu sau fara aspecte negative, pareri pro sau contra, iOS 7 a ajuns una dintre cele mai populare versiuni ale iOS avand o rata de adoptie uriasa care ne indica devotamentul posesorilor de iPhone, iPad si iPod touch fata de actualizarile software ale companiei din Cupertino si asteptarea unei actualizari majore timp de cativa ani. Cu iOS 8, Apple trebuie sa tina stacheta ridicata si sa aduca pe iPhone, iPad si iPod touch noi caracteristici, mai ales pentru utilizatorii care au acuzat-o de faptul ca iOS 7 a fost, la fel ca si iOS 6, saraca in oferirea de functii noi.

Designul iOS 8 este foarte probabil sa ramana in proportii mari acelasi ca si cel al iOS 7, fiind extrem de putin probabil ca Apple sa riste o noua mutare importanta si sa oblige toti utilizatorii sa se obisnuiasca din nou cu o noua interfata, noi elemente grafice si modalitati de interactionare sistemul. Pastrand designul iOS 7 conceput de Jony Ive si echipa sa, iOS 8 trebuie sa fie axat pe aplicatii, servicii si performanta. Se zvoneste ca 2014 este anul in care Apple este mai preocupata decat oricand de sanatatea si conditia fizica a utilizatorilor, iar iOS 8 ar putea avea o contributie semnificativa la incercarea firmei americane de a aduce pe piata produse cu adevarat importante pentru consumatori si vietile lor.

Healthbook

Poate cea mai importanta aplicatie noua pe care o va aduce iOS 8 pentru utilizatori este Healthbook (nume de cod). Aplicatia pe care v-am prezentat-o in numeroase articole, urmeaza sa adune la un singur loc date despre sanatate si conditia fizica venite de la numeroase aplicatii si accesorii hardware. [quote_right]Apple – mai preocupata decat oricand de sanatatea utilizatorilor[/quote_right]Vorbind despre interfata utilizator a acestei aplicatii, ea urmeaza sa fie izbitor de asemanatoare cu cea a aplicatiei Passbook de pe iOS 7, stocand informatiile utilizatorilor intr-o serie de caruri care fac mai simpla accesarea datelor de care ai nevoie, despre elementul de care ai nevoie. Toate cardurile introduse in aceasta aplicatie vor putea fi asezate in ce ordine doreste utilizatorul astfel incat sa aiba un acces mai facil la cele care contin informatii despre functiile vitale care primeaza pentru fiecare. O buna confirmare legata de modul in care va arata aplicatia Healthbook in iOS 8 sunt doua capturi de ecran care au ajuns pe internet in urma cu cateva saptamani.

Asa arata versiunea aplicatiei Healthbook testata de Apple in prezent.

Folosind datele furnizate de diferite produse, accesorii sau componente hardware ale dispozitivelor, aplicatia Healthbook va fi capabila sa stocheze si afiseze date legate de ritmul cardiac, nivelul de hidratare din corp, tensiunea arteriala, activitatea fizica, nutritie, glucoza din sange, ritmul de respiratie, saturatia de oxigen din sange, masa corporala si somn. Vorbind despre doua dintre cardurile ce vor fi afisate pe aplicatia Healthbook, Activitate si Masa, primul va afisa utilizatorilor numarul de pasi facuti in ziua respectiva, caloriile arse si distanta parcursa pe un anumit interval de timp, iar al doilea va inregistra masa, indexul de masa corporala, inaltimea utilizatorului si nu numai. Cardurile urmeaza sa ofere chiar si diagrame pentru o mai buna reprezentare a evolutiei starii de sanatate pe o perioada de timp de o zi, o saptamana, o luna sau un an.

[quote_center]Healthbook ti-ar putea salva viata[/quote_center]

Healthbook urmeaza sa aduca utilizatorilor si un card pentru urgente. Acest element extrem de important al viitoarei aplicatii va putea permite utilizatorilor sa stocheze toate informatiile despre ei, inclusiv numele, o fotografie, data de nastere, grupa sangvina, daca accepta donarea de organe sau nu in caz de accidente, informatii de contact in caz de accident, date despre sanatate si o lista cu prescriptiile medicale. Care va fi utilitatea acestui card? Avand atatea date personale ale utilizatorului, aplicatia va putea salva viata acestuia, oferind paramedicilor, asistentelor, spitalelor sau doctorilor informatii vitale despre tine in cazul unui accident.

O parte dintre datele oferite de Healthbook ar putea fi inregistrate chiar si de actualele modele de iPhone, iPhone 5s avand coprocesorul M7 capabil sa inregistreze in permanenta toate informatiile venite de la senzori si sa deschida usile “unei noi generatii de aplicatii pentru fitness”. Multiple aplicatii din App Store pot folosi acest coprocesor pentru a inregistra numarul de pasi parcursi de utilizator, iar Healthbook l-ar putea folosi si pentru acest lucru. Pe piata mai exista numeroase accesorii medicale care pot prelua informatiile pe care urmeaza sa le afiseze Healthbook, iar pe ele s-ar putea baza Apple. Totusi, se zvoneste ca firma americana va introduce pe piata un ceas inteligent care, printre altele, va avea senzori biometrici, putand astfel sa joace un rol esential pentru aceasta aplicatie.

Harti

Aplicatia considerata inca un dezastru de utilizatorii iPhone, iPad, iPod touch si, mai nou Mac, Harti urmeaza sa aduca imbunatatiri importante pentru a fi mai competitiva in fata unor servicii similare oferite de Google sau Microsoft. [quote_left]Indreptarea dezastrului[/quote_left]Introdusa pe iOS 6, aplicatia Harti a avut numeroase probleme privind afisarea datelor cartografice corecte si acuratetea, lipsa informatiilor pentru diferite zone de pe glob si a unor caracteristici necesare unui astfel de titlu facand utilizatorii sa fuga de ea. Apple ne-a promis ca o va imbunatati, in ultimii doi ani a facut acest lucru, adaugand date cartografice si imagini din satelit mai bune pentru majoritatea zonelor de pe glob (inclusiv pentru orasele si satele din Romania). In iOS 8, Apple urmeaza sa faca urmatorul pas logic si important privind aplicatia Harti.

Chiar daca va avea aceeasi interfata utilizator precum cea din iOS 7, aplicatia Harti va avea date imbunatatite, o evidentiere mai buna a anumitor elemente de pe harta si noi caracteristici importante. Pe langa datele imbunatatite care o vor face mai fiabila si completa, aplicatia Harti va avea o cartografiere modificata usor, un sistem de evidentiere a unor puncte mai curat si o notare imbunatatita a statiilor de autobuz, garilor si aeroporturilor.

O caracteristica noua care trebuia introdusa de la bun inceput in aplicatia Harti este legata de itinerariile pentru mijloacele de transport in comun. Disponibila pentru inceput in numai cateva orase din jurul lumii, noua functie va oferi utilizatorilor date de navigare folosind transportul public catre o anumita locatie, inclusiv datele de plecare sau sosire in statie si numerele autobuzelor care te vor putea duce pana in locul dorit.

iTunes Radio

NPR iTunes Radio

Apple cauta anul acesta sa faca mai proeminenta existenta iTunes pentru a determina utilizatorii sa faca mai multe cumparaturi de pe acest magazin. Lansarea iTunes Radio de anul trecut nu s-a bucurat de un succes mult prea mare, mai ales din cauza faptului ca el este disponibil in doar doua tari: Statele Unite ale Americii si Australia, restul lumii asteptand sau fiind nevoita sa isi schimbe conturile intr-una din aceste tari pentru a asculta muzica preferata in serviciul de streaming audio al Apple. Legat de iTunes Radio, stim deocamdata ca Apple intentioneaza sa faca trei mutari importante.

In primul rand, serviciul urmeaza sa primeasca o aplicatie proprie care va fi afisata pe ecranul de pornire al dispozitivelor utilizatorilor. Compania din Cupertino a ales sa integreze iTunes Radio in aplicatia Muzica, serviciul fiind accesibil printr-o fila afisata in bara de navigare ce ofera utilizatorilor un acces mai rapid catre posturile favorite. iOS 8 urmeaza sa elimine fila iTunes Radio din aplicatia Muzica, facand existenta serviciului in sistemul de operare mai proeminenta. Avand o interfata utilizator asemanatoare celei pe care o are si pagina actuala a servicului din aplicatia Muzica a iOS 7, aplicatia iTunes Radio ar trebui sa atraga mai multi utilizatori, compania Apple procedand intr-un mod similar in trecut si cu alte caracteristici ale iOS, cum ar fi aplicatia Videoclipuri, Podcasturi, iTunes U si nu numai.

Folosind aplicatia iTunes Radio, utilizatorii vor putea sa navigheze prin interiorul istoricului melodiilor ascultate, sa achizitioneze pistele ascultate, localizeze mai simplu posturile recomandate, sa creeze propriile posturi in functie de artisti, albume, genurile muzicale preferate, si sa le administreze, si nu numai.

In al doilea rand, alicatia iTunes Radio s-ar putea transforma intr-un serviciu de streaming audio la cerere. Apple trebuie sa isi imbunatateasca afacerea iTunes, iar modelul de streaming audio preferat de utilizatori este cel prin care ei pot alege melodiile pe care le asculta, nu doar artistii, genurile sau albumele pe baza carora sunt create posturi cu melodii alese de creatorul lor sau de diferiti algoritmi creati de americani.

In al treilea rand, iTunes Radio va veni cu un nou continut si cu noi reclame. iTunes Radio ofera inca de la lansare posibilitatea de a asculta posturi muzicale, dar incepand de luna trecuta Apple a adaugat un nou tip de posturi – cele de stiri. Postul NPR este singurul adaugat pana in momentul de fata, dar recent am aflat ca Apple doreste adauge si mai multe posturi de stiri si chiar sportive, pentru a oferi utilizatorilor o gama mai variata de continut ce poate fi ascultat.

Voce prin LTE

Avand de cativa ani in portofoliu dispozitive capabile sa se conecteze la retelele de internet de generatia a 4-a (4G), Apple este nevoita sa faca urmatorul pas logic. iOS 8 si iPhone 6 urmeaza sa aduca utilizatorilor posibilitatea de a efectua apeluri voce prin intermediul acestei retele ultra rapide.

Unul dintre beneficiile efectuarii apelurilor prin intermediul retelelor 4G este acela ca dispozitivul se va conecta la aceeasi retea ca si cea pentru internet, iar calitatea apelurilor ar trebui sa fie imbunatatita. In prezent, dispozitivele iPhone au cipuri LTE care permit navigarea pe internet prin aceasta retea, in timpul efectuarii apelurilor ele deconectandu-se de la aceasta retea si conectandu-se la o retea de generatie anterioara, cum ar fi reteaua 3G. Aici intervine o problema cu durata de viata a bateriei intrucat schimbarea intre retele duce la cresterea consumului de energie.

Operatorii de telefonie mobila din lume lucreaza in prezent la retele de mare viteza pentru apelurile mobile, iar Apple trebuie sa lanseze un telefon capabil sa se conecteze la ele. Deocamdata nu se stie daca Apple va anunta aceasta caracteristica pana la lansarea iPhone 6, dar compania americana lucreaza cu operatorii de telefonie mobila pentru a integra cipuri VoLTE.

TextEdit si Previzualizare

Daca sunteti un posesor de Mac, atunci titlurile TextEdit si Previzualizare va sunt automat familiare, ele fiind integrate in cele mai recente versiuni ale sistemului de operare. Compania americana Apple urmeaza sa introduca aplicatiile si in iOS 8, intr-o incercare de a oferi utilizatorilor n0i modalitati de stocare a fisierelor.

Daca pe OS X, cele doua aplicatii permit utilizatorilor nu doar sa stocheze pe iCloud documente, ci si sa le editeze, functionalitatea lor pe iOS urmeaza sa fie limitata doar la stocarea si vizualizarea documentelor, imaginilor, fisierelor PDF stocate pe contul iCloud al utilizatorului.

Cu toate ca planurile Apple se pot schimba, iar cele doua aplicatii ar putea sa nu isi faca aparitia deloc, sau sa ofere o functionalitate mai extinsa, deci inclusiv sa permita editarea imaginilor si a textelor, utilizatorii de iPhone si iPad solicita de mult timp o solutie preinstalata pentru stocarea fisierelor.

Mesaje

Una dintre cele mai utilizate aplicatii de pe iPhone sau iPad este Mesaje. Cu toate ca vorbim despre o aplicatie stabila care permite expedierea de tip SMS sau iMessage simplu si rapid, Apple lucreaza la imbunatatirea ei si la introducerea cel putin a unei caracteristici noi. Aplicatia Mesaje urmeaza sa primeasca in iOS 8 functia de stergere automata a conversatiilor, utilizatorii care aleg sa o foloseasca putand a opta pentru stergerea conversatiilor care nu au mai fost active de o luna sau un an. Avand in vedere faptul ca mesajele, mai ales conversatiile care contin imagini, pot fi o reala problema pentru utilizatori in ceea ce priveste stocarea, era oarecum necesar ca Apple sa implemeneze o optiune de stergere automata a mesajelor in iOS 8.

Centru de notificari

O caracteristica extrem de utila a sistemului de operare pentru iPhone si iPad – centru de notificari – a fost complicata putin de inginerii Apple in iOS 7. De la o lista simpla care permitea accesarea tuturor informatiilor si a unor widget-uri pentru vreme, bursa si partajare, centrul de notificari a ajuns sa aibă trei file – Azi, Toate si Ratate – care sorteaza diferit informatiile. iOS 8 ar putea veni doar cu doua file, asa cum ar fi fost mai logic de la bun inceput, Azi si Notificari urmand a fi denumirile lor. Daca despre fila Azi nu cred ca mai este nevoie de o descriere suplimentara, legat de fila Notificari, trebuie sa mentionam ca ea ne-ar putea afisa toate notificarile, inlocuind practic fila Toate. Asadar, fila Ratate ar putea disparea din centru de notificari pe iOS 8.

iOS in locuinta

In ultimele saptamani au aparut informatii venite de la multiple surse din interiorul Apple care ne-au indicat faptul ca firma americana doreste sa ofere o modalitate nativa de a folosi dispozitivele cu iOS impreuna cu aparatele inteligente din casa. Programul urmeaza sa fie o extensie a MFI (Programul Made for iPhone, iPad, iPod touch aplicat accesoriilor) prin care Apple va certifica produsele de folosinta casnica pe care utilizatorii le pot controla fara probleme de pe dispozitivul cu iOS. Astfel, consumatorii vor sti daca anumite accesorii din casa (sisteme de alarma, becuri, termostate, etc.) sunt compatibile cu dispozitivele iOS, iar Apple ar putea sa le ofere o modalitate mai simpla de conectare si configurare. Din pacate, Apple nu va oferi o aplicatie din care sa poti controla produsele create de terti, asa ca in continuare va trebui sa descarcam aplicatiile speciale pentru fiecare produs in parte.

Altele

Concept divizare ecran pe iPad via Sam Beckett
Concept divizare ecran pe iPad via Sam Beckett.

iOS 8 urmeaza sa aduca si alte caracteristici noi sau schimbari semnificative. Aplicatia Reportofon ar putea sa aibă o intefata utilizator gandita mai bine, care sa nu creeze confuzie pentru utilizatorii care incearca sa inregistreze audio, sa asculte inregistrarile sau sa le editeze.

Aplicatia Game Center ar putea disparea din sistemul de operare pentru iPhone, iPad si iPod touch datorita frecventei mici de utilizare. Se zvoneste ca Apple doreste sa pastreze serviciul integrat in sistemul de operare, si sa ofere utilizatorilor posibilitatea de a trimite provocari, raspunde provocarilor, vizualiza tabelele cu lideri si realizari direct din aplicatiile compatibile cu serviciul. De altfel, in iOS 7, Apple a mutat optiunile care permiteau editarea profilelor Game Center in interiorul aplicatiei Configurari, iar aplicatia Game Center nu mai are automat o valoare prea insemnata.

CarPlay, denumit anterior iOS in the Car, este o caracteristica a iOS inclusa in cele mai noi modele de autoturisme si sisteme aftermarket care permite utilizatorilor sa afiseze si interactioneze cu cateva aplicatii importante ale iOS direct de pe consola centrala a masinii, fara a mai fi distrasi de la drum. Daca noutatile privind interfata utilizator a sistemului nu sunt cunoscute, se zvoneste ca Apple lucreaza la o modalitate de conectare a dispozitivelor iPhone la sistemele informationale ale autoturismelor prin Wi-Fi. In prezent, sistemul poate fi accesat numai daca este conectat un iPhone cu conector Lightning, prin cablu, la masina.

Identificarea melodiilor este o alta caracteristica ce urmeaza sa fie introdusa in iOS 8. Se zvoneste ca cei de la Apple s-a intalnit cu oficialii Shazam pentru o colaborare privind integrarea bazei de date a acestui serviciu in sistemul de operare, astfel ca incepand cu viitoarea actualizare majora a sistemului de operare utilizatorii ar putea descoperi muzica ascultata intr-un anumit loc mult mai simplu. Siri va juca un rol important pentru acest sistem, deoarece printr-o simpla comanda vocala, utilizatorii vor putea descoperi melodia ascultata si chiar achizitiona de pe iTunes Store.

Pentru posesorii de tablete iPad, iOS 8 urmeaza sa aduca o noutate extrem de importanta, pe care sunt convins ca multi o asteapta de cativa ani. Cel putin modelele de iPad cu ecrane de 9,7 inch urmeaza sa permita divizarea ecranului pentru a accesa doua aplicatii in acelasi timp. Utilizatorii ar putea trimite date intre cele doua aplicatii deschise pe tableta iPad intoarsa in modul vedere, iar noua caracteristica va duce la o imbunatatire semnificativa a productivitatii iPad-urilor si la atragerea mai multor persoane din mediul de afaceri. Se spune ca noua caracteristica va oferi si o modalitate mai simpla de interactiune intre doua aplicatii, astfel ca utilizatorii vor putea sa mute continutul dintr-o aplicatie, intr-alta fara a avea nevoie de numeroase apasari pe ecran. Ultimele informatii aparute in legatura cu noua functie, ne indica faptul ca Apple va amana prezentarea, asa ca nu se stie daca pe 2 iunie vom vedea prezentata noua caracteristica.

O alta noutate importanta pentru posesorii de iPad ar fi introducerea unei caracteristici care va permite folosirea unei tablete iPad ca si ecran secundar pentru Mac. Astfel, utilizatorii urmeaza sa poata conecta un iPad la un Mac pentru a-l utiliza ca si monitor extern. Functionalitatea a fost testata de catre Apple in ultimele saptamani, dar nu se stie daca a ei lansare este programata acum sau intr-o versiune ulterioara a iOS.

Disponibilitate si compatibilitate

Fie ca par interesante sau nu noutatile aduse de iOS 8, multi dintre voi vor face, cel mai probabil, actualizarea la noua versiune a sistemului de operare. Dupa cum s-a intamplat in ultimii ani, iOS 8 urmeaza sa fie disponibil pe terminalele utilizatorilor in urma unei perioade de testare intinsa pe durata intregii veri. Anul trecut, de exemplu, prima versiune beta a iOS 7 a fost lansata, pentru iPhone si iPod touch, imediat dupa conferinta, iar dezvoltatorii au primit actualizari beta constante pana in luna septembrie, cand a fost prezentata versiunea finala si distribuita sub forma unei actualizari tuturor utilizatorilor. Acelasi lucru s-ar putea intampla si anul acesta, asa ca este putin probabil ca pana in toamna, daca nu sunteti dezvoltator, sa puteti instala iOS 8 pe propriul dispozitiv.

Trebuie stiut ca din cauza unor probleme intampinate in dezvoltarea iOS 8, Apple ar putea amana introducerea unor caracteristici pana la primele actualizari importante ale iOS 8. Se zvoneste ca noutatile legate de aplicatia Harti ar putea fi incluse abia incepand cu iOS 8.1.

Inainte de a face actualizarea trebuie sa stii daca dispozitivul tau este compatibila cu ea. Uitandu-ma la modul in care a procedat Apple in ultimii ani, as putea spune ca lucrurile in cazul iPhone stau destul de simplu, iPhone 4 fiind singurul terminal din gama care poate face actualizarea la iOS 7, dar nu va putea instala si iOS 8. Pentru ca iPhone 4s inca mai este comercializat, este foarte probabil ca utilizatorii sa mai poata face actualizarea la inca o versiune majora a iOS. Pentru iPad lucrurile sunt putin mai complicate. Teoretic, iPad 2 ar trebui sa nu mai poata face actualizarea din cauza hardware-ului. Dar iPad 2 are acelasi hardware precum iPhone 4s, iPod touch generatia a 5-a si iPad mini, si foarte apropriat de a treia generatie a iPad, deci ar trebui ca Apple sa renunte la oferirea actualizarii pentru aceste dispozitive, daca va renunta si la iPad 2. O diferenta intre iPhone 4s, iPod touch generatia a 5-a si iPad mini si iPad 2 este aceea ca tableta lansata in primavara anului 2011 nu mai este comercializata de cateva luni, iar Apple a procedat intr-o maniera similara si cu iPod touch generatia a 4-a anul trecut, scotandu-l din vanzare cu cateva saptamani inainte de a prezenta iOS 7 pentru a nu fi nevoita sa ofere utilizatorilor un dispozitiv incapabil sa faca actualizarea la cea mai recenta versiune a iOS. In cazul iPod touch generatia a 5-a nu ar trebui sa va faceti griji, deoarece este cel mai recent model de iPod touch si singurul comercializat, cu toate ca a fost lansat in urma cu doi ani si are un hardware vechi de trei ani, care poate face actualizarea la iOS 7.

OS X 10.10

os x 10.10 Anul acesta vedeta WWDC urmeaza sa fie sistemul de operare pentru Mac. La fel ca si iOS anul trecut, OS X urmeaza sa beneficieze de o atentie speciala intrucat va primi a 10-a actualizare majora de la lansarea versiunii 10, iar Apple trebuie sa marcheze momentul asa cum se cuvine. Daca despre iOS 7 stiam destul de multe informatii inaintea lansarii, informatiile despre OS X 10.10 sunt in numar destul de mic. Stim, totusi, ca Apple a alocat un numar extrem de mare pentru refacerea OS X, astfel ca multiple persoane din cadrul departamentului iOS au muncit la modificarea completa a sistemului de operare pentru Mac, iar modificarile aduse aici vor fi importante.

Cu toate ca au declarat in repetate randuri ca niciodata nu vom avea o fuziune intre iOS si OS X, si nici ca intentioneaza sa aduca elementele de design de pe un sistem de operare pe celalalt si vice versa, OS X 10.10 urmeaza sa imprumute cateva dintre schimbarile de design ale iOS 7. Se zvoneste ca OS X 10.10 va avea un look similar intr-o oarecare masura cu cel al iOS 7, ferestrele urmand a avea colturi mai drepte, pictogramele un design plat, iar elementele skeumorphice (texturile imprumutate din viata de zi cu zi) urmeaza sa fie eliminate, echipa de design preferand spatiul liber alb sau translucid, exact ca si in cazul celei mai recente actualizari majore pe care a primit-o iOS. Cu toate acestea, nu va asteptati ca OS X sa fie reprodus dupa iOS 7, elementele definitorii cum ar fi Finder, sistemul de ferestre, Mission Control ramanand in continuare si oferind aceeasi experienta de utilizare specifica unor computere.

Prea multe detalii despre schimbarile aduse in OS X 10.10 nu se cunosc din cauza confidentialitatii ridicate din jurul acestui proiect. Astfel, nu doar ca nu avem o confirmare exacta a designului, dar nu avem nici prea multe detalii despre introducerea unor caracteristici noi. Se zvoneste de cativa ani ca Siri va ajunge si pe Mac-uri, iar OS X 10.10 ar putea fi versiunea sistemului de operare care aduce in sfarsit asistentul virtual personal posesorilor de computere. De asemenea, OS X 10.10 ar putea aduce un sistem de control rapid al unor configurari (asemanator centrului de control de pe iOS 7), o versiune a AirDrop care sa permita transferul de fisiere intre iPhone si Mac, o aplicatie imbunatatita Harti, la fel ca si pe iOS. Din OS X 10.10 ar putea lipsi aplicatia Game Center, dar Apple lucreaza la imbunatatiri pentru modul in care dezvoltatorii pot integra platforma in jocuri.

Practic, Apple lucreaza la infrumusetarea sistemului de operare si la adoptarea unora dintre schimbarile de design facute si in iOS, punand accentul pe estetica si nu pe functiile noi sau pe imbinarea celor doua sisteme de operare. In ceea ce priveste denumirea, incepand cu OS X 10.9, Apple a promis sa numeasca noile versiuni ale sistemului de operare dupa locatii celebre din California, iar cea mai noua versiune ar putea primi numele Yosemite, dupa numele faimosului parc national Yosemite din California, unul dintre cele mai mari puncte de atractie din zona. Bannerul evenimentului ne confirma, de fapt, aceasta denumire.

Legat de disponibilitate si pret nu se stiu date sigure. Incepand cu OS X Mavericks, Apple a oferit gratuit actualizarile sistemului de operare pentru computere si ar fi logic ca si viitoarea versiune majora a OS X sa fie oferita fara niciun pret oricarui utilizator interesat. Apple va aloca o vara intreaga testarii impreuna cu dezvoltatorii a sistemului de operare pentru a vedea care sunt imbunatatirile ce trebuiesc facute, asa ca OS X 10.10 in versiune finala ar trebui sa fie oferit utilizatorilor undeva in toamna acestui an, posibil tot in luna octombrie, ca si OS X Mavericks.

Instrumente pentru dezvoltatori

Impreuna cu actualizarile majore ale OS X si iOS, Apple pregateste si cateva instrumente noi pentru dezvoltatorii de aplicati care sa ii ajute sa creeze titluri mai bune pentru Mac, respectiv iPhone, iPad si iPod touch.

Xcode 6

Anul acesta urmeaza sa fie lansata o noua actualizare importanta pentru programul Xcode folosit de catre dezvoltatori pentru a crea aplicatii pentru platforma iOS si OS X. Xcode 6 urmeaza sa fie o actualizare majora, care ar putea sa aduca o sumedenie de instrumente noi, inclusiv un Simulator de aplicatii pentru iOS mult mai bun. iOS Simulator este aplicatia folosita de catre dezvoltatori pentru a testa modul in care aplicatiile ar rula pe iPhone sau iPad, direct de pe Mac. Noul simulator urmeaza sa aduca imbunatatiri pentru gestionarea rezolutiilor si pentru scalare (cele doua functii sunt importante mai ales ca anul acesta urmeaza sa fie lansate doua noi versiuni de iPhone cu ecran mai mare: 4,7 inch si 5,5 inch).

Impreuna cu noutatile legate de simulator, Apple pergateste imbunatatiri pentru crearea si testarea rapida a prototipurilor pentru aplicatii. Interface Builder urmeaza sa primeasca imbunatatiri care se rezuma la crearea de noi elemente de interfata personalizate.

iCloud

Va spuneam anterior ca iOS 8 urmeaza sa extinda integrarea iCloud in iOS, iar impreuna cu noile aplicatii iClouzd, Apple cauta noi metode de stocare care sa faca dezvoltarea unor aplicatii pentru iOS pe baza de cloud mult mai simpla. Inca de la lansarea iCloud, dezvoltatorii s-au plans de faptul ca procesul de integrare a iCloud in aplicatii este foarte complex si putin fiabil, iar Apple ar putea sa rezolve aceste probleme acum.

Apple TV 4

Apple TV ITV

Lansat in 2012, Apple TV generatia a 3-a este un dispozitiv care a ajuns sa fie extrem de popular in randul utilizatorilor, transformand aceasta afacere dintr-un hobby al Apple, intr-o adevarata categorie de produse care genereaza venituri considerabile la bugetul firmei americane. Avand un produs cu un potential enorm, Apple stie ca a venit timpul sa lanseze a patra generatie de Apple TV, dar si ca ea trebuie sa aduca utilizatorilor multiple noutati importante.

Se zvoneste ca Apple lucreaza in prezent la un sistem de operare pentru Apple TV creat pe bazele iOS, complet refacut, dar care nu va depinde de lansarea viitorului model, ceea ce inseamna fie ca va putea fi rulat si pe actualele modele, fie ca noul model va veni initial cu o versiune actuala a software-ului pentru Apple TV.

[quote_left]Apple TV 4 – revolutia din camera de zi[/quote_left]In ultimele luni Apple a alocat un numar foarte mare de ingineri care sa lucreze la dezvoltarea noii versiuni a software-ului pentru Apple TV, ceea ce inseamna ca ea va fi incarcata cu surprize. Se zvoneste ca viitorul Apple TV va veni cu un nou sistem de control vocal (posibil prin Siri), dar si cu un magazin de aplicatii care ar permite consumatorilor sa achizitioneze continutul dorit pe care sa il vada pe televizor. Mai mult, noua generatie de Apple TV ar putea avea caracteristicile unui adevarat decodor, discutiile purtate de Apple cu numerosi operatori de cablu, dar si planurile cunoscute de a lansat un televizor fiind buni indicatori in acest sens.

Datele despre lansarea Apple TV 4 sunt incerte. Daca lansarea noului Apple TV impreuna cu noua versiune a software-ului pentru acest dispozitiv era pregatita initial pentru prima parte a acestui an, este foarte putin probabil sa le mai vedem inainte de WWDC si chiar in cadrul conferintei din cauza dorintei de a avea perfectiune a conducerii companiei americane. Daca Apple TV 4 nu va fi prezentat in cadrul WWDC, atunci este putin probabil ca ea sa isi mai faca aparitia pana in toamna, o lansare inaintea sezonului de cumparaturi fiind logica pentru a atrage un numar mare de utilizatori.

iPhone 6, iPad Air 2, iWatch, noi modele de Mac

In ultimii ani, WWDC nu ne-a adus niciun dispozitiv cu iOS nou, Apple preferand sa dedice conferinta software-ului pe care sa il testeze si optimizeze pana cand noile dispozitive mai capabile vor fi lansate. Reteta este foarte probabil sa fie preluata si anul acesta, astfel ca sunt extrem de mici sansele ca iPhone 6, iPad Air generatia a doua (iPad 6), iPad mini generatia a 3-a sau eventual noi modele de iPod sa fie lansate in cadrul conferintei de pe 2 iunie. Mult-asteptatul iWatch este putin probabil sa isi faca si el aparitia in cadrul acestei conferinte, Apple putand astepta pana in toamna pentru a lansa revolutionarul ceas inteligent.

Daca WWDC nu ne-a adus nou hardware pentru iOS, in ultimii ani conferinta ne-a adus de fiecare data nou hardware pentru OS X. Anul trecut WWDC 2013 aducea noi modele de MacBook Air si de statii de baza AirPort. Avand in vedere faptul ca modelele 2014 ale MacBook Air au fost lansate deja, nu se stie ce surprize mai pregateste firma americana sau daca exista modele de Mac care vor fi prezentate acum. Apple actualizeaza anual gama de Mac, iar acum sunt in asteptare noi modele de iMac, MacBook Pro cu ecran Retina, un MacBook Air cu ecran Retina, Mac mini (nu a mai fost actualizat de 2 ani), Mac Pro, un nou ecran Thunderbolt si nu numai. Trebuie notat ca o parte dintre aceste produse si-ar putea face aparitia acum, iar o parte in toamna sau Apple ar putea opta pentru o aglomerare cu produse a ultimei parti a anului.

Alte surprize

Dr. Dre (stanga) si Jimmy Iovine (dreapta). Imagine via Billboard

Nu cred ca ne putem astepta la o alta surpriza importanta in plus de produsele mentionate anterior. Totusi, Apple a anuntat la sfarsitul lunii mai ca a achizitionat compania Beats – producatorul celebrelor casti Beats by Dr. Dre, dar si al numeroase sisteme audio – pentru o suma record de 3 miliarde de dolari. Ca urmare a acestei achizitii, echipei Apple i se va alatura o buna parte din echipa Beats care ar putea avea o contributie importanta in afacerea legata de muzica pe care Apple cauta sa o extinda cat mai mult. Apple are planuri mari in ceea ce priveste imbunatatirea iTunes, iar un rol important l-ar putea juca Jimmy Iovine si Dr. Dre, fondatorii Beats, care urmeaza sa lucreze in numeroase proiecte cu Apple. De asemenea, Apple isi doreste sa imbunatateasca iTunes Radio si ar putea folosi o parte dintre tehnologiile Beats Music (pe care o pastreaza separat) pentru a le implementa in propriul sau serviciu de streaming audio. In cele din urma, un alt motiv al achizitiei este afacerea cu casti, Apple dorindu-si sa foloseasca experienta si tehnologiile Beats pentru a imbunatati sistemele audio din produsele sale.

O informatie aparuta recent ne indica faptul ca cei doi cofondatori ai Beats isi vor face aparitia in cadrul conferintei principale ale WWDC, Apple invitandu-i cel mai probabil pentru a anunta cateva noutati tinute in secret.

Urmareste WWDC 2014Banner WWDC 14

Editia de anul acesta a WWDC va avea loc intre 2-6 iunie in centrul Moscone West din San Francisco, California (aceeasi cladire care a gazduit evenimentul si anul trecut). Conferinta principala a WWDC 2014 va avea loc in prima zi, deci pe 2 iunie, ulterior urmand a avea loc multiple sesiuni la care vor participa dezvoltatorii pentru a afla mai multe despre cum pot implementa noile tehnologii in propriile creatii.

WWDC 2014 va fi transmis in direct de catre Apple pe Apple TV, Mac si PC, iPhone, iPad si iPod touch luni seara, incepand cu ora 20:00 (ora Romaniei).

Pe [vc_button title=”iTutorial.ro” target=”_self” color=”red” href=””] va asteptam luni incepand cu orele 19:30 pentru a afla toate detaliile din cadrul conferintei imediat ce ele sunt prezentate de catre Apple asa ca te invitam sa ne dai un like paginii noastre de Facebook și sa ne urmărești pe Twitter pentru a fi anuntat de indata ce un articol nou a fost publicat. De asemenea, in zilele urmatoare conferintei vom detalia toate noutatile aduse de produsele prezentate de compania americana.

- Publicitate -
Alex Popa
Alex Popahttps://itutorial.ro
Redactor-șef și fondatorul iTutorial.ro.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole sugerate

Compatibilitate iOS 17 și iPadOS 17 cu iPhone și iPad – iată modelele pe care vei putea instala actualizările

Conferința de deschidere a WWDC 2023 ne-a adus prezentarea actualizărilor majore pe care le vor primi în...

Vision Pro au fost prezentați, sunt primii ochelari Apple și vor costa 3.499$

După cum se zvonea, evenimentul de deschidere al WWDC 2023 a inclus și un segment de tip...

Articole similare

URMĂREȘTE-NE

20,785UrmăritoriÎmi place
10,899UrmăritoriUrmărește-ne
360UrmăritoriUrmărește-ne
113AbonațiAbonați-vă
Publicitate

Cele mai recente articole

Căștile AirPods vor primi numeroase funcții noi din toamnă

Pe lângă celelalte actualizări de software despre care a vorbit în cadrul WWDC 2023, Apple a alocat câteva minute pentru a prezenta câteva funcții...

macOS 14 Sonoma beta 1, watchOS 10 beta 1 și tvOS 17 beta 1 au fost lansate

tvOS 17, macOS 14 Sonoma și watchOS 10 au fost anunțate de către Apple în cadrul WWDC 2023, iar acum sunt disponibile pentru descărcare...

iOS 17 și iPadOS 17 beta 1 au fost lansate pentru iPhone și iPad

iOS 17 și iPadOS 17 beta 1 sunt disponibile din acest moment pentru toți dezvoltatorii de aplicații înregistrați pe Apple Developer Center și pot fi...

Vrei să fii la curent cu ultimele noutăți din lumea Apple?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a primi pe e-mail ultimele articole publicate pe iTutorial.ro!

*După ce ai completat adresa de e-mail și apăsat butonul „MĂ ABONEZ”, vei primi pe acea adresă de e-mail un mesaj în care va trebui să confirmi înscrierea la newsletter-ul nostru.