Skype va putea traduce in timp real conversatiile video

0
781

Zilele acestea are loc una dintre conferintele tehnologice asteptate ale anului – Code Conference – care este practic continuarea celebrelor conferinte anuale D: All Things Digital Conference, fiind organizate de aceeasi echipa. Timp de 3 zile cateva dintre cele mai importante personalitati din industria IT se vor intalni pe scaunele rosii cu binecunoscutii jurnalisti Walt Mossberg si Kara Swishe pentru a discuta cateva dintre planurile si actiunile companiilor pe care le conduc sau reprezinta. In cursul noptii trecute invitatul acestei conferinte a fost directorul general al Microsoft, Satya Nadella, care a anuntat lansarea unei noi caracteristici pentru unul dintre cele mai folosite servicii de mesagerie si apeluri video – Skype.

Satya Nadella, Microsoft, Code Conference

Skype urmeaza sa primeasca o actualizare extrem de importanta care va aduce traducerea in timp real a conversatiilor. Cei de la Microsoft au facut si o demonstratie in direct pe scena conferintei, efectuand, printr-o versiune beta a programului, un apel video intr-un vorbitor de limba engleza si unul de limba germana. Toate cuvintele de pe engleza erau repetate in timp real de computer pe germana, in timp ce cuvintele de pe germana erau vorbite apoi pe engleza, facand astfel posibila intelegerea dintre cele doua persoane.

Caracteristica este una cu adevarat impresionanta si oarecum revolutionara, cu toate caexista inca loc de imbunatatiri. Vorbitorii de limba germana din sala au declarat ca traducerea a fost buna, dar nu foarte buna pe alocuri. Practic, sistemul este capabil sa traduca toate cuvintele astfel incat interlocutorul sa poata intelege ideea pe care doresti sa o transmti, dar nu intreaga fraza. Pentru ca vorbim despre un sistem disponibil momentan doar intr-o versiune beta era de asteptat ca traducerea sa nu fie perfecta, si este foarte posibil ca ea sa nu fie nici in versiunea finala mult mai buna, mai ales daca ne uitam la motoarele de traducere, cum ar fi Google Traducere, care in ciuda imbunatatirilor majore facute in ultimii ani, nu reuseste sa traduca foarte corect frazele, foarte multe ramanand incoerente.

Directorul general al Microsoft a anuntat ca aceasta caracteristica va fi disponibila intr-o versiune beta la sfarsitul acestui an, computerele cu Windows 8 urmand a fi primele care vor beneificia de ea, dar nu este exclus ca ea sa fie oferita chiar si posesorilor de Mac, iPhone si iPad pentru testare. Serviciul urmeaza sa fie disponibil in 40 de limbi (toate limbile suportate de platforma de traducere Bing Translator), printre care s-ar putea numara chiar si limba romana.

Microsoft nu stie inca daca aceasta caracteristica va fi oferita gratuit oricui, sau doar contra-cost, dar pe perioada de testare ea va putea fi instalata pe computere gratuit de oricine. Lansarea unei astfel de functii este cu adevarat grozava mai ales pentru utilizatorii din mediul antreprenorial care vor avea un mod mai bun de a discuta in limba nativa de la distanta cu partenerii, iar lansarea ei va atrage cu siguranta un numar si mai mare de persoane catre platforma Microsoft.

- Reclamă -