Tarifele de roaming vor deveni istorie in Uniunea Europeana

0
335

ue-tarife-roaming-iphone

Veste buna pentru locuitorii din tarile membre UE! Astazi, Parlamentul European a aprobat, in prima lectura, reforma pietei telecomunicatiilor, care prevede, printre altele, eliminarea tarifelor de roaming din Uniunea Europeana de la 15 decembrie 2015. Potrivit comunicatului de presa al Parlamentului European remis astazi, raportul a fost votat cu o majoritate covarsitoare de voturi „pentru” noua reforma, dupa ce ea a fost aprobata luna trecuta de Comitetul pentru Industrie, Cercetare si Energie.

[pull_quote_center]

„Aproape cu toții depindem de conexiunile mobile și prin internet în viața noastră cotidiană. Ar trebui să știm ce cumpărăm, nu ar trebui să plătim tarife exorbitante și ar trebui să avem posibilitatea de a ne răzgândi. Companiile ar trebui să aibă șansa de a-și oferi tuturor serviciile, iar acest regulament facilitează acest lucru. Este o situație din care cu toții avem de câștigat.” – a declarat Neelie Kroes, vicepresedinte al Comisiei Europene.

[/pull_quote_center]

Anul trecut va spuneam ca de la 1 iulie 2014 vor fi eliminate tarifele de roaming, vestea fiind grozava pentru cei care isi petrec concediile pe teritoriul UE. Din pacate, aceea a fost doar propunerea initiala, aceste tarife putand fi eliminate, cel mai devreme, la 15 decembrie 2015.

Chiar daca vor fi eliminate tarifele de roaming, eurodeputatii s-au gandit si la posibilitatea ca utilizatorii sa inceapa sa foloseasca „abuziv” serviciile de telecomunicatii in roaming, si au luat o masura de protejare a operatorilor, care le permite acestora sa aplice tarife de roaming in anumite situatii exceptionale. Acestea nu vor fi, insa, la nivelul celor aplicate in prezent. O masura care este in favoarea utilizatorilor este interzicerea practicilor de blocare ori incetinire a continutului de internet, companiile telecom trebuind sa furnizeze internet la o viteza decenta, dar si servicii specializate, cum ar fi cele dedicate intreprinderilor (aplicatii de cloud, video si nu numai).

Viitorii eurodeputati ai PE, alesi in urma votului de pe 22-25 mai, vor trebui sa aiba ca si prioritate ajungerea la un acord cu ministerele telecomunicatiilor din cele 28 de state membre pentru ca fiecare tara sa adopte noua reforma in telecomunicatii, iar operatorii sa fie obligati sa renunte la tarifele suplimentare pentru apelurile efectuate in roaming.

Practic, incepand cu luna decembrie a anului 2015, noi nu va mai trebui sa platim preturi exorbitante pentru a efectua apeluri sau pentru a naviga pe internet pe teritoriul Uniunii Europene, atat timp cat suntem client al unui operator de pe teritoriul acestei comunitati. Tarifele percepute de operatori pentru apelurile efectuate in afara granitelor ar trebui sa fie la nivelul tarifelor nationale, iar abonamentele ori cartelele preplatite sa ofere minute gratuite pentru apelurile in roaming.

- Reclamă -