In ultimele zile in care apararile Samsung si Apple isi mai pot sustine pledoariile in fata instantei, aflam un nou detaliu venit de la “expertii” angajati de coreeni pentru a explica juratilor de ce Samsung nu ar trebui sa plateasca firmei americane despagubiri in valoare totala de peste 2 miliarde de dolari.
Luni, Judith Chevalier, profesor de economie si finante al Universitatii Yale, si expert platit al Samsung in cel mai nou proces a explicat in fata juratilor de ce firma coreeana ar trebui sa plateasca Apple despaguniri in valoare de numai 38,4 milioane de dolari pentru incalcarea celor cinci patente, descrise ca fiind extrem de importante de aparatorii Apple. Experta sustine ca, daca aceste brevete ar fi fost incalcate, o suma rezonabila si corecta pe care Samsung ar trebui sa o plateasca este de aproximativ 1,75$ per dispozitiv, ceea ce inseamna un total de 38,4 milioane de dolari pentru toate dispozitivele care incalca brevetul si au fost vandute de coreeni pana acum. Apple, in schimb, a angajat experti care au demonstrat cu argumente solide de ce Samsung ar trebui sa plateasca 40$ pe dispozitiv, adica un total de peste 2 miliarde de dolari. Chevalier sustine ca brevetele Apple au o valoare “foarte neglijabila” deoarece ele nu au fost mentionate prea des in recenziile utilizatorilor, asa cum au fost mentionate alte caracteristici. Pentru a-si justifica suma, experta coreenilor a facut un calcul potrivit caruia cele peste 100 de caracteristici noi introduse in actualizarile software ale iOS din 2009 si pana acum au o valoare de 10 pana la 25 de dolari din pretul unui dispozitiv, iar impartind aceasta suma la numarul de functii, vei ajunge la concluzia ca fiecare functie costa in medie de la 5 si pana la 25 de centi.
Nu trebuie sa fii expert finantist sau mare economist pentru a-ti da seama ca experta companiei coreene nu face nimic altceva decat sa isi justifice banii pe care i-a primit in cadrul procesului pentru a spune niste lucruri in care nu stiu cine s-ar putea increde. Nu cred ca iti trebuie o scoala in economie ca sa imparti, la fel ca si in gimnaziu, valoarea totala a unor caracteristici la valoarea fiecarui dispozitiv pentru a determina valoarea fiecarei caracteristici. Acest calcul este gresit pentru ca functiile au valori care difera intre ele, deci nu poti compara importanta introducerii iCloud, de exemplu, in iOS, cu cea a unei noi functionalitati minore primite de aplicatia Calendar, inclusa si ia in totalul de peste 100 de caracteristici noi din versiunile majore ale iOS. Consider ca trebuie sa intrebi consumatorii daca ar mai cumpara sau nu dispozitive care nu au cele cinci caracteristici (citeste mai multe despre cele cinci brevete pe care Samsung i le-a incalcat companiei Apple) la acelasi pret precum un dispozitiv care le are. A arunca in derizoriu niste caracteristici pe care toti consumatorii le folosesc si pentru care nu exista alternative mai bune mi se pare mai mult decat o exagerare.