
Steve Jobs a fost nevoit in anul 1983 sa paraseasca functia de director general al Apple si sa angajeze o persoana mai capabila sa ocupe aceasta functie. El a reusit sa il convinga pe un fost director al Pepsi, John Sculley, sa vina la carma companiei din Cupertino si de-atunci au inceput sa apara problemele. Dupa numeroase probleme generate de viziunile diferite ale celor doi in legatura cu modul in care trebuie condusa compania, dar si divergentele de viziune, Sculley nu a mai dorit sa finanteze proiectele viitoare si scumpe ale lui Steve Jobs, alegand sa cheltuie banii companiei pe alte afaceri ce s-au dovedit intr-un final a fi paguboase pentru Apple. Pentru ca Steve Jobs tot insista si facea presiuni pentru ca Apple sa lanseze un nou model de computer dupa primul Macintosh ce a fost un real succes, John Sculley a reusit sa convinga echipa de conducere a Apple ca Jobs trebuie concediat, el fiind intr-un final fortat sa isi depuna demisia de la firma pe care a fondat-o impreuna cu Steve Wozniak.
Acum la aproape 30 de ani de la fortarea lui Steve Jobs sa paraseasca Apple, si la trei ani de la moartea acestuia, John Sculley regreta decizia luata in 1985 si considera ca fortarea lui Steve Jobs sa paraseasca firma americana a fost o “greseala”. Fostul director general al Apple care a intrat in istoria neagra a companiei si a avut o contributie importanta la degradarea ei, sustine ca divergentele de opinie dintre el si Jobs au inceput sa apara atunci cand co-fondatorul Apple isi dorea sa subventioneze pretul Macintosh. Sculley sustine ca el a respins ideea, deoarece nu a vazut niciun “merit” in a reduce costul computerului.
“I think there could have been a way, in hindsight, where Steve and I did not need to have a confrontation, and we could have worked it out. And, perhaps the board could have played a bigger role in that. But you can’t change history.”
Spre deosebire de Jobs care a reusit sa cumpere Apple si sa o aduca din nou pe culmile succesului, fiind in prezent una dintre cele mai mari companii din lume, Sculley nu s-a mai bucurat de un succes rasunator, iar recent a lansat compania Obi, care produce telefoane inteligente ieftine destinate pietei din India. Daca plecarea lui Jobs in ’85 de la compania pe care a creat-o a fost benefica sau nu pentru Apple, nimeni nu poate sa stie nici macar acum.