Saptamana trecuta a inceput cel de-al doilea mare proces dintre Apple si Samsung, compania din Cupertino acuzand firma coreeana de violarea a cinci brevete de inventie pentru care cere despagubiri de peste 2 miliarde de dolari. Pentru ca procesul este in plina desfasurare, marti, doi experti ai Apple au venit in fata instantei pentru a explica juratilor motivele pentru care Samsung trebuie sa plateasca firmei americane despagubiri de 2,19 miliarde de dolari.
Primul dintre experti este John Hauser, profesor de marketing la MIT Sloan School of Management, care a argumentat ca patentele care fac obiectul acestui proces, cum ar fi celebrul sistem glisati pentru deblocare, au facut dispozitivele Samsung mai atractive pentru consumatori. El ne spune ca a ajuns la aceasta concluzie dupa ce a sondat 966 de posesori de dispozitive Samsung, dintre care 507 posesori de telefoane si 459 posesori de tablete, pentru a vedea cati dintre acestia isi doresc sa cumpere dispozitive cu caracteristicile brevetate de Apple: cautarea universala, sincronizarea in fundal, linkurile rapide, corectarea automata a cuvintelor, sistemul glisati pentru deblocare si altele (citeste mai multe detalii despre brevetele pentru care Apple o acuza pe Samsung de furt in cel mai nou proces).
Datele obtinute in urma sondajului au fost folosite apoi de expert pentru a determina suma pe care consumatorii ar plati-o pentru caracteristicile patentate de Apple pe care Samsung le-a introdus in dispozitivele sale, ajungand astfel la concluzia ca utilizatorii ar plati intre 32$ si 102$ pentru fiecare caracteristica.
Dupa expunerea profesorului Jauser, economistul Chris Vellturo a explicat modul in care Apple a ajuns sa ceara despagubiri de peste 2 miliarde de dolari. Potrivit acestuia pagubele aduse Apple sunt o combinatie intre profiturile pierdute si bonificatiile estimate pe milioanele de dispozitive Samsung care au folosit tehnologiile patentate de catre Apple.
Apararea Samsung a obiectat expunerile celor doi experti si mai ales metodologia lui Hauser, care a concluzionat ca Samsung a vandut dispozitivele mai ales datorita caracteristicilor copiate de la Apple si a criticat omiterea importantiei brandului Samsung si a sistemului de operare Android.
Pentru ca apararea Apple nu mai are prea mult timp pentru a prezenta in fata instantei argumentele aduse in sustinerea cauzei, ramane de vazut in saptamanile care urmeaza decizia pe care o vor lua juratii. Merita mentionat ca si Samsung o acuza pe Apple in cadrul acestui proces de furarea a doua tehnologii pentru care solicita plata unor despagubiri de 7 milioane de dolari.