iOS 7.1 – iPhone 4 este mult mai rapid, tehnologia iBeacons a fost imbunatatita si a fost adaugata o noua optiune in aplicatia Harti

0
9153

Lansat de catre Apple in cursul noptii trecute, iOS 7.1 aduce o caracteristica noua, CarPlay, si multe functii importante, impreuna cu schimbarile vizuale si corecturile de probleme. Pe langa elementele vizuale si noile functionalitati, iOS 7.1 aduce o bine-venita imbunatatire a vitezei cu care dispozitivul vechi de 4 ani, iPhone 4, ruleaza cea mai recenta versiune, precum si imbunatatiri pentru tehnologia iBeacon si pentru modul de functionare al aplicatiei Harti in masini. In acest articol va voi vorbi doar despre cele trei imbunatatiri majore.

iPhone 4
image
Apple a surprins placut utilizatorii odata cu lansarea iOS 7.0, deoarece le-a permis sa faca actualizarea la cea mai recenta versiune chiar daca aveau terminale iPhone 4, care au trecut de-a lungul celor patru ani de existenta prin 4 actualizari majore ale iOS, incepand cu iOS 4. In cazul in care sunteti posesor de iPhone 4 si ati instalat iOS 7, atunci cu siguranta ati remarcat ca terminalul dvs. se misca aproape ingrozitor pe noua versiune a iOS, cauza fiind hardware-ul vechi care nu mai poate tine pasul, fizic, cu evolutia sistemului de operare. Pentru ca utilizatorii acestui dispozitiv s-au plans foarte mult companiei Apple de modul in ca functioneaza iOS 7 pe terminalele lor, cerandu-i sa le ofere posibilitatea de a merge inapoi la iOS 6.1.x, angajatii companiei au lucrat din greu la optimizarea iOS 7.1 pentru iPhone 4.

Pentru a proba ca Apple a facut intr-adevar schimbarile pe care le-a mentionat, cei de la ArsTehnica au testat viteza cu care iPhone 4 completeaza anumite sarcini si au pus timpii de raspuns in tabelul de mai sus. Daca in trecut marirea continutului, animatia pentru deschiderea aplicatiilor sau accesarea Centrului de control prezentau intarzieri ingrozitoare, in iOS 7.1 iPhone 4 se misca mult mai rapid. Practic, schimbarile facute de angajatii Apple pe fundal ofera utilizatorilor unui hardware mai vechi o experienta mai placuta, si timpi de deschidere a aplicatiilor sau a pornirii dispozitivului redusi substantial. Cu toate acestea, iPhone 4 nu este in continuare mai rapid in iOS 7.1 decat in iOS 6.1, un lucru la care posesorii terminalelor vechi trebuie sa se astepte.

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=mPYnlmDPqI4]

iOS 7 este incarcat cu animatii, tranzitii si podoabe grafice care nu fac nimic altceva decat sa ingreuneze munca hardware-ului. Pe iPhone 4 chiar nici dezactivarea noilor functii nu a ajutat prea mult, dar Apple a reusit intr-un final sa faca si aceste dispozitive utilizabile. Nu trebuie sa va asteptati ca iPhone 4 sa functioneze la fel de bine, in iOS 7.1, ca si iPhone 5 in iOS 7, dar performantele sale sunt apropriate de cele ale iPhone 4s in versiunea iOS precedenta.

Merita mentionat ca, pe langa iPhone 4, Apple a imbunatatit semnificativ si modul in care functioneaza iPad 2, iPad 3 si iPad mini, iOS 7 nefiind inca de la bun inceput suficient de bine optimizat pentru tabletele de generatie anterioara.

iBeacon
Separat de inbunatatirile performantelor unor terminale, Apple a facut cateva schimbari si pentru tehnologia iBeacon integrata in iOS 7. Conform publicatiei BEEKn, iOS 7.1 ofera o noua functionalitate pentru protocolul iBeacon al Apple, care este acum pornit permanent pe dispozitivele compatibile. Pentru a intelege mai bine schimbarea, publicatia a testat mai multe aplicatii compatibile cu iBeacon, printre care si aplicatia Apple Store, descoperind astfel ca iOS 7.1 permite software-ului sa caute semnale venite de la senzorii iBeacon chiar si dupa ce aplicatia magazinului a fost inchisa iar iPhone-ul repornit. Inainte de lansarea noii versiuni a iOS, iPhone-ul receptiona semnalele si trimitea notificari numai daca aplicatia era deschisa sau rula in fundal.

Cu noua implementare, odata ce aplicatia pentru iBeacon a fost instalata, ea va cauta in mod constant semnale pana in momentul in care utilizatorul va alege sa opreasca Bluetooth sau sa dezactiveze accesul aplicatiei respective la Serviciile de localizare. O alta imbunatatire facuta de Apple in iOS 7.1, care are legatura cu iBeacon, este la nivelul tehnologiei Bluetooth LE, iPhone-urile care au instalata aceasta versiune identificand aproape instantaneu senzorii.

iBeacon este tehnologia prin care Apple permite magazinelor sa atraga intr-un nou mod clientii cu oferte si promotii. Atunci cand un utilizator iPhone se aproprie de locul in care este implementat un senzor iBeacon, dispozitivul va receptiona semnalul si ii va trimite o notificare care include informatii ce l-ar putea interesa.

Hartiimage
Cea din urma functionalitate pe care o aduce iOS 7.1 si o voi mentiona in acest articol este legata de aplicatia Harti. Sub denumirea de HFP Prompts, noua functionalitate permite utilizatorilor sa asculte indicatiile de ghidare folosind sistemele audio ale masinilor in timpul in care dispozitivul iPhone este conectat prin Bluetooth la sistemele informatice ale autoturismelor, iar aplicatia Harti ofera informatii de navigare. In versiunile iOS anterioare, daca iti conectai iPhone-ul la masina prin Bluetooth si il utilizai pentru a obtine itinerare si directii de navigare, auzeai indicatiile audio numai daca foloseai sistemul audio exclusiv pentru intrarea Bluetooth. Asta inseamna ca nu puteai asculta muzica si primi indicatii in acelasi timp.

iOS 7.1 contine o configurare pentru aplicatia Harti care permite utilizatorilor sa activeze primirea HFP (Hands-Free Protocol) imediate, ceea ce inseamna ca dispozitivul ii va spune masinii cand trebuie sa comute sistemul audio pe intrarea Bluetooth, in restul timpului acesta redand continutul audio pe care il ascultai folosind sistemul multimedia al masinii.

iOS 7.1 aduce si multe alte noutati pe care le-am mentionat in acest articol. Merita specificat ca noua versiune a iOS permite aplicatiilor sa utilizeze serviciile de localizare chiar si atunci cand au fost inchise si nu mai ruleaza in fundal. Daca in iOS 7 inchiderea aplicatiilor din comutatorul de sarcini oprea accesul acestora la serviciile de localizare (un lucru bun pentru a creste durata de viata a bateriei), la cererea dezvoltatorilor Apple a ales sa modifice aceasta setare predefinita.

- Reclamă -