La sfarsitul anului trecut am avut ocazia de a vedea impreuna numeroase imagini din cadrul proiectelor viitorului campus Apple, precum si o macheta a intregului ansamblu de cladiri care vor gazdui incepand cu anul 2016 o parte dintre angajatii Apple din Statele Unite, printre care se numara si echipa de conducere. Chiar daca am vazut destulde imagini incat sa ne putem crea o imagine de ansamblu asupra viitorului campus si, mai ales, a cladirii circulare sub forma de naveta spatiala, create dupa viziunea lui Steve Jobs, celebrul arhitect britanic Norman Foster ne ofera, intr-un interviu acordat Architectural Record, cateva observatii suplimentare si contextul procesului de proiectare. Foster este presedintele companiei Foster + Partners si a condus echipele de proiectare ale mai multor cladiri remarcabile, printre care se numara si Turnul Hearst din New York si centrul in forma de bob de fasole al McLaren Technology, construit pe un lac artificial.
Steve Jobs a apelat direct la Norman Foster in momentul in care a decis ca vrea sa construiasca un sediu revolutionar al companiei sale, acesta din urma ajutandu-l sa puna in practica ideile pe care le avea. Mai exact, Steve Jobs vroia un campus asemanator cu Main Quad din cadrul campusului Standford, un loc iubit de cofondatorul comapniei din Cupertino, precum si reintroducerea florei intr-o zona plina de betoane si cladiri. Dupa mai multe studii efectuate, arhitectului Foster i-a venit o idee, inspirata dintr-o piata londoneza cu parc in mijloc, sa izoleze un perimetru in interiorul campusului de intreg parcul din exterior. Acest perimetru este in interiorul cladirii principale a campusului si ofera un spatiu de izolare pentru angajati. De asemenea, arhitectul a vrut sa scoata complet masinile din ecuatie asa ca a conceput parcari subterane sau supraterane situate la distanta de cladirea in forma de naveta spatiala, precum a ales sa inlocuiasca betoanele cu numeroase spatii verzi.
Arhitectul mai mentioneaza ca, desi cladirea este mare, acoperind o suprafata de peste 1,5 km, ea este compacta, la fel ca si un aeroport. Pentru a umple spatiile largi, arhitectul ne spune ca a ales sa introduca numeroase cafenele, coridoare si intrari, pentru fiecare sectiune a cladirii, toate fiind concepute special pentru interactiunile dintre angajati. Mediul din jurul cladirii a fost un lucru cel putin la fel de important ca si cladirile, pentru echipa de arhitecti, care a conceput multi kilometri de piste pentru alergare si ciclism. Apple va oferi angajatilor sai peste 1.000 de biciclete care le vor permite sa calatoreasca in interiorul campusului si sa se destinda.
Campusul Apple va gazdui peste 12.000 de angajati si va include centre pentru fitness, prezentari, dezvoltare si cercetare si nu numai. In prezent echipele de constructori lucreaza din greu la realizarea cladirii, fiind demolate pana acum aproape toate cladirile din cadrul vechiului campus HP achizitionat de catre Apple in urma cu cativa ani.
Intregul interviu acordat de Norman Foster poate fi citit aici.