Apple impreuna cu toti producatorii de dispozitive mobile vor fi fortati sa introduca un incarcator comun pentru telefoanele mobile comercializate in UE

0
313
Imagine via CNN
Imagine via CNN

In cursul zilei de joi s-a adoptat, de catre Parlamentul European, cu majoritate covarsitoare de voturi, o propunere de Directiva conform careia toti producatorii de telefoane mobile vor trebui sa dezvolte un incarcator comun pentru a reduce deseurile, costurile si eforturile utilizatorilor, dar si pentru a-si mai putea vinde dispozitivele in spatiul Uniunii Europene. Propunerea de Directiva privind echipamentele radio a fost deja agreata informal de Consiliul de Ministri, urmand ca acest Consiliu sa o aprobe formal in zilele/saptamanile care urmeaza. Dupa ce va fi aprobata formal de catre Consiliul de Ministri, statele membre Uniunii Europene vor avea la dispozitie doi ani sa transpuna regulile in legislatia nationala, iar producatorii vor avea un an pentru a implementa aceste reguli.

[pull_quote_center]

Directiva echipamentului radio actualizată este un instrument eficient pentru a preveni interferenţa între diferite aparate de echipament radio. Sunt foarte încântată că am agreat introducerea unui încărcător comun. Acesta serveşte intereselor consumatorilor şi mediului în egală măsură. Va pune capăt mormanelor de încărcătoare şi la 51.000 de tone de deşeuri electronice în fiecare an”, a spus raportorul Barbara Weiler (S&D).

[/pull_quote_center]

Propunerea de directiva prezinta reguli armonizate pentru punerea pe pata a echipamentelor radio, inclusiv telefone celulare, modemuri si chei de masini, acestea avand ca scop tinerea pasului cu numarul si varietatea tot mai mare a echipalmentelor radio si verificarea mai usoara a respectarii cerintelor privind sanatatea si siguranta consumatorilor. Europarlamentarii au cerut un efort reinnoit de dezvoltare a unui incarcator comun pentru unele categorii de echipamente radio, mai ales telefoane mobile, intrucat acest lucru va duce la simplificarea utilizarii si la reducerea costurilor si a deseurilor inutile.

Trecand acum la compania Apple, ei bine incepand cu anul 2017, numai daca in cele din urma Consiliul de Ministri va aproba si formal Directiva, va fi nevoita sa participe la dezvoltarea unui nou tip de incarcator si de porturi pentru dispozitivele iPhone comercializate pe teritoriul european. Stim cu totii ca cei din Cupertino au preferat mereu sa se distanteze de tehnologiile altor producatori refuzand in mod repetat sa implementeze un incarcator Micro-USB in iPhone si asta desi Uniunea Europeana i-a cerut in mod repetat. Odata cu lansarea iPhone 5 cei de la Apple au creat un nou tip de port si de cablu de alimentare, Lightning, care are performante crescute substantial fata de cel de generatie anterioara, oferind impreuna cu acesta un adaptor Micro-USB pentru utilizatorii din Europa.

- Reclamă -