iCloud este un serviciu extrem de util si necesar pentru ecosistemul Apple, intrucat sincronizeaza toate datele aplicatiilor preinstalate pe iOS si OS X intre dispozitivele conectate la acelasi cont. Mai mult decat atat, compania Apple ofera dezvoltatorilor de aplicatii API-uri prin intermediul carora vor putea include suport iCloud, astfel incat utilizatorii sa aiba mereu toate datele din aplicatii actualizate pe toate dispozitivele. iCloud a devenit practic o comoditate pretioasa pentru utilizatori care, daca nu sunt atenti, pot imediat epuiza cei 5 GB stocare pe care Apple ii ofera gratuit. Multi utilizatori descopera dupa putin timp dupa ce au activat iCloud (si backupurile in iCloud) ca nu mai au stocare si se vad nevoiti sa cumpere mai multa stocare platind un pret anual mai degraba mediu.
In cazul in care nu doriti sa platiti cativa (zeci de) euro pentru a avea mai multa stocare in iCloud, atunci va trebui sa va asigurati ca maximizati cat mai mult cu putinta spatiul de stocare si ca folositi iCloud doar pentru a stoca lucruri cu adevarat importante. Pentru toti utilizatorii, backupurile sunt importante, iar multi prefera sa le faca prin iCloud si sa renunte complet la iTunes si computer atunci cand vine vorba de dispozitivele cu iOS. Trebuie sa stiti ca, de regula, backupurile iCloud ocupa foarte multa stocare pe serverele Apple si va pot goli cei 5GB stocare in cateva zile (in unele cazuri stocarea implicita nu este de ajuns nici macar pentru un singur backup). Astfel, puteti sa dezactivati backupurile iCloud sau sa alegeti aplicatiile care va intereseaza si a caror date doriti sa le aveti in iCloud (citeste mai multe despre cum poti administra, sterge sau dezactiva backupurile iCloud).
In cazul in care iCloud este instrumentul prin care doriti, din diferite motive justificate, sa faceti backup, atunci puteti dezactiva sincronizarea cu iCloud a aplicatiilor care nu contin lucruri importante sau a caror date nu doriti sa le aveti sincronizate intre dispozitive. Mai mult decat atat, in cazul in care aveti un singur iPhone, iPad sau Mac, iar una dintre aplicatii este destinata exclusiv unuia dintre aceste 3 dispozitive, atunci este recomandat sa renuntati la sincronizarea datelor ei in iCloud, pentru ca ele vor ocupa inutil stocare.
Apple ne ofera un mod simplu de a controla aplicatiile a caror date dorim sa le stocam in iCloud, direct de pe un iPhone, iPad sau iPod touch conectat la contul iCloud personal. Pentru a face aceasta administrare, va trebui sa urmati pasii de mai jos:
- Deschideti aplicatia Configurari din ecranul de pornire al dispozitivului dvs. cu iOS;
- Derulati in jos pana la butonul iCloud si atingeti-l;
- Derulati din nou pana in partea de jos a paginii si atingeti Documente si date;
- Aici veti vedea o lista cu aplicatiile care stocheaza datele in iCloud. Comutati butonul din dreptul aplicatiei care nu doriti sa mai sincronizeze datele in iCloud pe O (gri). Alternativ, puteti sa dezactivati complet functia Documente si date (un lucru pe care nu il recomand in cazul utilizatorilor care folosesc aplicatii de productivitate si doresc sincronizarea fisierelor, precum nu il recomand nici pentru fanii jocurilor, care doresc ca progresul din jocul favorit sa fie mereu sincronizat intre dispozitive).
Asta-i tot ce trebuie facut. Acum datele aplicatiilor, pentru care ati dezactivat sincronizarea in iCloud, vor fi eliminate de pe serverele Apple, iar dvs. veti primi inapoi stocarea ocupata.
- Citeste mai multe despre configurarea si utilizarea Documentelor in Cloud pe iPhone, iPad, Mac si Windows PC.