baterie laptop
iTutorial – Tutoriale și noutăți despre iPhone, iPad și Mac › Forumuri › Mac › iMac, MacBook și macOS › baterie laptop
Etichetat: baterie, imbunatatire, macbook air, probleme
- Acest subiect are 5 răspunsuri, 2 opinii și a fost actualizat ultima dată acum 8 ani, 2 luni de
Alex Popa.
-
AutorArticole
-
-
flori raicu
VizitatorBuna seara,
Am un macbook air de 13 inch, cumparat in luna august 2013. Unul dintre lucrurile care mi-a placut foarte mult la acest calculator a fost capacitatea bateriei si faptul ca puteam sa inchid pur si simplu capacul calculatorului, lasandu-l sa hiberbeze, iar bateria nu se consuma pana la urmatoarea folosire, chiar daca aceasta era peste doua saptamani.
De cateva luni insa, acest lucru nu mai e valabil. Trebuie sa inchid (shutdown) laptopul, altfel bateria se consuma, chiar si de la o zi la alta.
Probabil ca are legatura cu vreun update de sistem. Ce puteti sa-mi spuneti despre asta?
Am mai intrebat un posesor de macbook daca are aceeasi problema si mi-a spus ca da. Diferenta e ca acesta l-a achizitionat recent si nu a apucat sa se bucure de “hiberbare”, deci nu se poate plange de acest lucru.Multumesc,
Flori Raicu -
Alex Popa
Moderator@florin raicu Detin exact acelasi model de MacBook Air (recenzia mea: /2014/03/08/macbook-air-2013-13-inch-itutorial-ro-review/ ) si am sesizat aceasta problema. Din pacate, am achizitionat acest computer dupa ce a fost lansat Mavericks, deci nu l-am testat pe Mountain Lion sa pot face o comparatie intre duratele de viata ale bateriei pe cele doua versiuni ale OS X. Totusi, intr-adevar, la cateva luni de folosire am sesizat ca in modul Adormire incepe sa consume mai mult (poate cam prea mult), dar trebuie sa recunosc ca nu sunt persoana cea mai preocupata de economisirea consumului de energie, mai ales daca asta ar afecta experienta de utilizare.
Ar fi recomandat sa faceti toate actualizarile pentru sistemul de operare si eventual sa umblati putin la optiunile din panoul Economizator. Consumul de energie in modul adorimire depinde mult si de aplicatiile care sunt deschise si mai ales daca Mac-ul este conectat la internet. Puteti incerca sa il puneti pe modul Adormire atunci cand sunt deschise aplicatii, dar laptopul nu este conectat la internet, atunci cand nu este deschisa nicio aplicatie si computerul nu este conectat la internet, dar si atunci cand sunt deschise cateva aplicatii, iar computerul este conectat la o sursa de internet. Totodata, perifericele pot fi o problema, fiind recomandata deconectarea lor inainte de a pune pe adormire computerul.
Pentru a reduce consumul de energie, dezactivati Power Nap, o caracteristica a OS X care va verifica in mod constant casuta postala electronica, actualizari pentru iCloud, calendarul, etc.
Eu obisnuiesc sa opresc MacBook-ul in fiecare seara, dar atunci cand uit si il las pe modul adormire cateva zile, cu Safari si Mail deschise, bateria coboara cateva procente. De asemenea, am renuntat sa mai am afisat procentajul bateriei, care devenea uneori stresant. -
Alex Popa
ModeratorCauza problemei privind consumul mare de energie pe modul Adormire a fost generata de actualizarile software. Astazi, Apple a lansat o actualizare prin care rezolva problemele, exact pentru acest model de MacBook Air: /2014/06/10/apple-lansat-o-importanta-actualizare-smc-firmware-pentru-macbook-air-2013/.
-
florin
Vizitatoram ramas suprins cat poate tine bateria la un laptop apple, am avut ocazia de a butona ctv zile un macbook de 17″ si ma socat cand a depasit 5 ore, si acel buton care indica bateria destul de interesant
-
Ciprian BABA-FILIMON
VizitatorBună Alex,
Aș dori să știu de la tine care sunt cele mai bune metode de încărcare/descărcare/menținere acumulator, orice sfat/truc este binevenit.Am tot citit despre anumite metode de menținere a acumulatorulu, si anume, metoda 40/80, 20/80, etc.
Dețin doar de șase zile un MBP 2015 Retina, 16 GB RAM, 512 GB SSD, AMD Radeon R9 M370X, care l-am gasit nou, sigilat de la un magazin românesc foarte bine cunoscut. De asta apelez la experiența ta pentru că vreau să pastrez ciclurile de încărcare cât mai puține, și viața bateriei cât mai lungă. Bineînteles că sunt conștient că trebuiesc respectate anumite condiții de utilizare a fiecărui dispozitiv în parte. Aștept cu nerăbdare sfaturile tale.Cu prietenie,
Ciprian BABA-FILIMON
-
Alex Popa
ModeratorSalut, pe scurt, cel mai bine este să conectezi MacBook-ul la încărcat numai atunci când este necesar (deci atunci când bateria i s-a descărcat), fiind recomandat ca măcar o dată pe lună să completezi un ciclu de încărcare/descărcare complet (adică lași laptopul să se descarce de tot și îl lași apoi la încărcat până ajunge la 100%). Numărul de cicluri este mai greu de fentat, el reflectând numărul de procese de încărcare/descărcare completă (tu chiar dacă îl lași până la 50%, de exemplu, și îl conectezi la încărcat, el va lua un ciclu complet automat, de îndată ce s-au epuizat cele 100 de procente, indiferent deci de numărul de încărcări pe care le-ai efectuat între timp). Știu că la revânzare vor fi poate care vor strâmba din nas dacă are un ciclu mare de încărcări/descărcări, dar nu îți recomand sub nicio formă să îl ții în permanență în priză doar pentru a încerca să nu crești nu numărul de cicluri (chiar dacă are un sistem de oprire a încărcării atunci când bateria este alimentată complet și de reluare automată atunci când se descarcă ușor). Procedând astfel nu îi vei asigura o durată de viață bună sau apropriată de cea indicată de producător, ci vei reuși poate să păcălești niște nepricepuți (eu unul când văd un MacBook din 2013 cu 50 de cicluri, de exemplu, mă feresc de el pentru că fie bateria i-a fost schimbată, fie a fost ținut mereu în priză; aș prefera unul cu 300 de cicluri, dar să știu că acelea sunt reale – făcând un calcul simplu, ar fi normal ca MacBook-ul să aibă peste 300 de cicluri după un an, presupunând că a fost utilizat și încărcat zilnic, exact precum un iPhone sau iPad).
Apple spune că bateria unui MacBook Pro (modelul pe care îl ai tu și pe care l-am folosit și eu ceva vreme) își va păstra până la 80% din capacitatea sa originală la 1.000 de cicluri de încărcare complete. Asta nu înseamnă că după bateria nu va mai avea deloc capacitate, deci nu vei mai putea folosi MacBook-ul decât în priză. Dimpotrivă, bateria lui va mai ține, dar nu atât de mult cât ținea la început (deci nu va mai ajunge la cele 9 ore de autonomie cu care era lăudat, ci doar la 7-8 ore sau mai puțin; desigur, autonomia este foarte mult influențată de utilizare).
Așadar, știu că la început e stresant, dar încearcă să te gândești tot mai puțin la baterie și tot mai mult la ceea ce poți face cu noul tău MacBook. Până la urmă chiar și cele 1.000 de cicluri nu le vei putea face prea ușor în trei ani (totuși, chiar dacă ajungi să îți încarci MacBook-ul la fel de des ca și iPhone-ul, bateria lui nu se va epuiza după trei ani și va mai ține o perioadă până să necesite înlocuire; perioadă poate suficient de mare încât bateria să nu mai fie singurul motiv pentru care vrei să îl schimbi cu unul <> nou).
*Eu unul am dezactivat până și procentajul din bara de stare și mă uit la baterie numai când știu că trebuie să plec undeva și vreau să am MacBook-ul încărcat. În rest, aștept atenționarea cum că bateria s-a descărcat :D. Cât despre cicluri, pe MacBook Pro (modelul 15 inchi din 2015) ajunsesem după un an jumate la 105 – e foarte, foarte puțin, dar nici nu l-am folosit decât mai mult în călătorii; în rest foloseam iMac.Sper că ți-am fost de ajutor ☺️.
-
-
-
AutorArticole