iOS 17 a fost prezentat de către Apple – iată ce noutăți aduce pe iPhone

- Publicitate -

iOS 17 este cea mai nouă actualizare majoră adusă sistemului de operare pentru iPhone și a fost prezentată pe 5 iunie, în cadrul evenimentului de deschidere al WWDC 2023. Apple susține că noua versiune aduce îmbunătățiri majore pentru aplicațiile de comunicare (Telefon, FaceTime și Mesaje), simplifică partajarea prin AirDrop, îmbunătățește tastarea, introduce aplicația Jurnal și caracteristica StandBy.

Cu iOS 17 am făcut ca iPhone să fie mai personal și mai intuitiv (…). Telefon, FaceTime și Mesaje sunt esențiale pentru modul în care comunicăm, iar această lansare este plină de actualizări pe care considerăm că utilizatorii noștri le vor îndrăgi. Am reimaginat, de asemenea, AirDrop cu noi modalități pentru partajare, auto-corectarea devine și mai bună și introducem noi experiențe cu Jurnal și StandBy plus multe altele. Așteptăm cu nerăbdare ca toată lumea să le încerce” – Craig Federighi, vicepreședinte executiv Apple pentru Inginerie Software.

iOS 17 Îmbunătățiri pentru comunicație

Telefon

Una dintre cele mai utilizate aplicații de pe iPhone, Telefon, primește în iOS 17 o actualizare însemnată.

În primul rând, aceasta va oferi, de acum, Afișe de contact, care vor permite utilizatorilor să personalizeze și mai mult modul în care apar pe ecran contactele care apelează. Aceste Afișe schimbă complet aspectul pentru apelurile recepționate, existând opțiunea de a alege orice fotografie sau Memoji dorești ca imagine de fundal, precum și să modifici fontul după bunul plac (atât în ceea ce privește tipul fontului, cât și culoarea acestuia). Practic, vei putea personaliza aspectul contactelor într-o manieră similară cu cea în care poți modifica aspectul ecranului de blocare pe iPhone. Afișele vor fi afișate nu doar în Telefon, ci și în aplicațiile compatibile de la terți.

Mesaje vocale live este o altă funcționalitate nouă pentru Telefon, care va afișa pe ecranul iPhone o transcriere în timp real a mesajului vocal lăsat de persoana care apelează, incluzând totodată opțiunea de a răspunde în timp ce mesajul vocal este lăsat. Apelurile identificate ca fiind nedorite de operatori nu vor apărea ca Mesaje vocale live, ci vor fi respinse în mod automat. Această nouă funcționalitate este, conform Apple, procesată local, pe dispozitiv, și va rămâne privată.

FaceTime

Noua versiune de iOS îți va permite, atunci când apelezi pe cineva care nu îți (poate) răspunde în acel moment, să trimiți acelei persoane un mesaj video / audio pe care să îl poată vedea / asculta ulterior.

Mai mult decât atât, apelurile FaceTime pot fi mai expresive începând cu iOS 17 datorită Reacțiilor precum inimi, baloane, artificii, laser, ploaie și nu numai. Aceste reacții vor putea fi activate prin efectuarea unor gesturi simple. Mai mult, Apple anunță că noile reacții și gesturile aferente vor putea fi integrate și de terți programatori.

Desigur, grație iOS 17 și tvOS 17, utilizatorii se vor putea bucura de FaceTime și pe Apple TV 4K, mai multe detalii fiind oferite în articolul dedicat actualizării de tvOS:

Mesaje

A treia aplicație importantă din iOS care primește actualizări însemnate în noua versiune a sistemului este Mesaje. Aceasta va include o experiență nouă pentru abțibilduri, oferind abțibilduri din emoji și posibilitatea de a crea Abțibilduri live prin ridicarea subiectelor din pozele tale. În plus, utilizatorii vor putea adăuga efecte pentru abțibilduri care să le aducă la viață. Toate abțibildurile create de tine din Poze vor fi accesibile dintr-un nou selector aflat deasupra tastaturii, care va fi disponibil nu doar în Mesaje, ci și în alte aplicații din iOS.

Un nou meniu extensibil va încorpora de acum toate aplicațiile pentru iMessage, făcându-le mai ușor de accesat. Căutarea din Mesaje a fost și ea îmbunătățită, fiind mai precisă grație filtrelor prin intermediul cărora vei putea găsi cu exactitate un anumit mesaj trimis / primit într-o anumită dată / loc etc. O nouă săgeată va indica locul de unde ai lăsat conversația, iar de acum vei putea răspunde mesajelor dorite printr-o simplă glisare pe acestea (ca și în WhatsApp). Mesajele audio trimise vor fi transcrise în mod automat pentru ca utilizatorii să le poată citi și să nu fie doar nevoiți să le asculte.

Aplicația Mesaje mai primește și o funcție de check-in care ar trebui să te ajute să nu mai uiți să îi anunți pe cei dragi când ajungi într-un anumit loc / la destinație. Astfel, după ce inițiezi funcția check-in și configurezi destinația, această funcționalitate va notifica în mod automat membrii familiei ori prietenii pe care tu i-ai selectat în momentul în care ajungi în locul respectiv. În cazul în care iPhone-ul nu identifică faptul că te mai miști spre acea destinație, va trimite temporar informații utile către contactul / contactele selectate (localizarea ta actuală, nivelul bateriei și nivelul semnalului). Toate aceste informații sunt, potrivit Apple, criptate integral.NameDrop iOS 17

iOS 17 Noutati pentru AirDrop

AirDrop, sistemul care permite utilizatorilor să partajeze destul de simplu și rapid poze, documente și/sau alte informații cu prietenii sau cu alți utilizatori de iPhone, primește, în iOS 17, noi modalități de partajare.

Una dintre acestea este NameDrop, care va permite să trimiți altui posesor de iPhone / Apple Watch informațiile tale de contact prin simpla apropriere a iPhone-ului tău de iPhone-ul / Apple Watch-ul lui. Un gest similar va permite partajarea rapidă a conținutului sau inițierea SharePlay pentru a asculta cu persoana respectivă muzică, urmări filme sau pentru a te juca atunci când iPhone-urile sunt în apropriere.

Auto-corectare și dictare mai inteligente

Sistemul de auto-corectare al iOS primește, în cea mai recentă actualizare, una dintre cele mai mari îmbunătățiri. Acesta va avea un model de limbaj transformativ, un model de limbaj de ultimă oră bazat pe învățare automată care va fi folosit la anticiparea cuvintelor și care își va îmbunătăți acuratețea în timp. Aspectul pentru textele corectate automat a fost modificat, iar acum vor putea fi efectuate corecturi automate și la nivel de propoziții, pentru adresarea mai multor tipuri de greșeli gramaticale.

Utilizatorii vor primi în iOS 17 recomandări de text anticipative, pe măsură ce tastează, care vor putea fi adăugate prin simpla apăsare a barei de spațiu.

Sistemul de dictare al iOS se bazează de acum pe un nou model de recunoaștere a vorbelor, care, potrivit Apple, îl face mai acurat.Noutati iOS 17 StandBy

StandBy – informații utile atunci când iPhone este la încărcat

iOS 17 introduce StandBy, un mod de repaus care oferă utilizatorilor informații utile proiectate pentru a putea fi văzute de la distanță atunci când telefonul este la încărcat și poziționat în orientarea vedere. Acest mod este perfect atunci când iPhone-ul este pe noptieră, în bucătărie sau pe birou, permițând utilizatorilor să aleagă ce informații vor să vadă – de la diferite stiluri de ceas, la poze favorite sau widgeturi (inclusiv stive inteligente, care vor aduce widgeturile potrivite în momentele potrivite).

StandBy include compatibilitate pentru Activități live, Siri, apelurile recepționate și afișează notificările mai mari, făcând toate acestea mai ușor de văzut de la distanță. Atunci când iPhone-ul este la încărcat cu MagSafe, StandBy își va aminti de vizualizarea preferată a utilizatorului.

Pe iPhone 14 Pro, acest mod este mereu activ în orientarea vedere (grație afișajului mereu pornit). Pe celelalte modele de iPhone, atunci când nu sunt la încărcat, dar sunt poziționate în orientarea vedere, vei putea vedea informațiile din StandBy atingând ecranul pentru a-l aprinde.

Jurnal – o nouă aplicație pentru iPhone

Spre finele anului curent, Apple promite să introducă în iOS 17 și o nouă aplicație numită Jurnal. După cum ne sugerează și numele acesteia, noua aplicație va permite utilizatorilor să reflecte asupra evenimentelor petrecute într-o anumită perioadă și să practice recunoștința prin intermediul unui jurnal al cărui scop este de a îmbunătăți starea de bine.

Folosind învățarea automată procesată local, această aplicație va oferi sugestii personalizate care să te inspire în descrierea evenimentelor petrecute. Sugestiile sunt generate din activitatea ta curentă (poze, persoane cu care ai vorbit, locuri, exerciții și nu numai), fapt ce va simplifica povestirea evenimentelor respective. Notificările programate fac și ele parte din Jurnal și au rolul de a te încuraja să adaugi detalii despre evenimentele din viața ta.

Desigur, la fel ca și celelalte aplicații de la Apple, Jurnal ia în serios siguranța datelor și intimitatea utilizatorilor, aceștia având posibilitatea de a bloca accesul la aplicație cu cod / Face ID. Mai mult decât atât, aplicația folosește procesarea locală și este criptată integral, deci nu va permite nimănui să vadă datele introduse.

Programatorii vor primi acces la un API pentru Sugestii Jurnal, care le va permite să adauge sugestii din aplicațiile lor în noua aplicație de la Apple.

iOS 17 Alte noutati importante pentru iPhone

 • Safari introduce o protecție îmbunătățită pentru Mod privat atât față de urmăritorii din paginile accesate, cât și față de persoanele care ar avea acces la iPhone. Împotriva sistemelor de urmărire și amprentare au fost implementate protecții avansate care vor opri site-urile web din urmărirea sau identificarea dispozitivelor utilizatorilor. Iar față de ochii curioșilor, Mod privat va bloca accesul cu cod / Face ID atunci când nu mai folosești telefonul, permițându-ți să menții deschise filele deschise chiar dacă înmânezi telefonul altcuiva (atât timp cât acea persoană nu îți cunoaște codul de acces).
 • Pentru o partajare simplificată și securizată a parolelor și passkeys, utilizatorii vor avea posibilitatea de a-și partaja parolele cu un grup de persoane de contact de încredere. Toate persoanele din acel grup vor putea să adauge și să editeze parolele pentru a le menține la zi. Partajarea se va face via Portchei iCloud, deci este criptată integral.
 • Aplicația Sănătate va oferi noi funcționalități pentru sănătatea mintală. Acestea vor permite utilizatorilor să își înregistreze stările prin care trec pe parcursul unei zile și emoțiile de moment, văzând astfel impactul acestora asupra stării lor de spirit. Mai mult, pe baza acestor date, aplicația va oferi evaluări privind depresia și anxietatea similare celor oferite în clinici plus resurse disponibile în anumite regiuni.
  • Pentru sănătatea ochilor, Apple susține că prin creșterea distanței la care ții dispozitivul față de ochi va ajuta copiii să reducă riscul de miopie, iar adulților le va reduce oboseala ochilor, astfel că a introdus în Timp de utilizare caracteristica Distanță afișaj, care va folosi camera TrueDepth a iPhone pentru a te încuraja să ții dispozitivul mai departe de ochi, atunci când determină că îl ții la mai puțin de 30 de cm față de ochi pe o perioadă îndelungată.
 • În Hărți au fost introduse hărți accesibile offline, așa că utilizatorii, la fel ca și în Hărți Google, vor putea să descarce anumite zone pentru a le vizualiza atunci când nu au internet, obținând pentru acestea itinerarii viraj cu viraj, estimări a timpului de sosire și chiar posibilitatea de a găsi locuri. În SUA, aplicația are acum informații despre mii de marcaje montane. Pentru posesorii de autovehicule electrice, Hărți oferă informații în timp real cu privire la disponibilitatea stațiilor de încărcare.
 • AirTag-urile vor putea fi partajate cu până la cinci alte persoane, acest lucru oferind prietenilor și membrilor familiei posibilitatea de a urmări același articol în aplicația Găsire. Toate persoanele din acest grup vor putea vizualiza locația articolului respectiv, vor putea reda un sunet și chiar folosi Localizare precisă pentru a găsi exact unde se află acel obiect într-o încăpere. Același lucru este aplicabil, conform Apple, tuturor celorlalte accesorii din rețeaua Găsire.
 • Apple Music introduce liste de redare la care poți colabora cu prietenii, precum și opțiunea SharePlay în CarPlay, care va permite pasagerilor din mașină să controleze redarea de pe iPhone-urile lor (chiar dacă nu sunt abonați Apple Music).
 • AirPlay simplifică partajarea conținutului prin învățarea preferințelor utilizatorilor pentru a oferi sugestii relevante. Mai mult, acest sistem va funcționa pe anumite televizoare din unele hoteluri (pentru început, în hotelurile din grupul IHG Hotels & Resorts), fapt ce îți va permite atunci când călătorești să redai filmele și serialele preferate direct din conturile tale, fără a mai avea nevoie de cabluri.
 • AirPod-urile primesc mai multe funcționalități noi prin intermediul unei actualizări de firmware descrisă pe larg aici.
 • Locuință va permite utilizatorilor să vizualizeze istoricul de activitate din ultimele 30 de zile pentru încuietorile de uși, ușile de garaj, sistemele de alarmă și senzorii de mișcare. Suplimentar, două funcționalități populare pentru încuietori în HomeKit – atinge pentru deblocare și codurile PIN – vor fi disponibile pe încuietorile compatibile Matter.
 • Mementouri adaugă o listă de cumpărături care poate grupa în mod automat articolele adăugate în diferite categorii pentru a te ajusta să economisești timp atunci când mergi la cumpărături. Fiecare utilizator poate să modifice felul în care articolele sunt grupate, iar aplicația va reține preferințele la utilizările viitoare.
 • Visual Look Up este disponibilă în cadrele video oprite, permițând utilizatorilor să identifice alimente, fațade, semne și simboluri din aceste filmări și chiar să decupeze subiectele, la fel cum puteau face în Poze.
 • Siri va fi activată prin simpla rostire a cuvântului „Siri”, eliminându-se sintagma „Hey Siri”. Odată activat, utilizatorii pot să-i ofere multiple comenzi succesive fără a fi nevoiți să o reactiveze după fiecare.
 • În Poze, albumul Persoane va folosi învățarea automată procesată local pentru a recunoaște persoanele favorite din mai multe poze. Mai mult, un album dedicat va exista și pentru animalele de companie, pe care aplicația le va putea recunoaște automat în imagini.
 • Intimitate: siguranța comunicațiilor a fost extinsă în afara mesajelor, iar acum copiii vor fi protejați inclusiv atunci când trimit sau primesc conținut prin AirDrop, afișe de contact, mesaje FaceTime și chiar atunci când folosesc selectorul din Poze pentru a alege conținutul pe care să îl trimită. De asemenea, caracteristica aceasta va funcționa de acum și pentru conținutul video, nu doar pentru poze. O nouă funcționalitate intitulată Atenționare conținut sensibil va permite utilizatorilor adulți să se ferească de vizualizarea imaginilor foto sau video care conțin nuditate – procesarea va fi efectuată de aceasta local, pe dispozitiv, fără ca Apple să aibă acces la conținut.
 • Accesibilitate – au fost adăugate mai multe opțiuni între care și Acces Assistive, o interfață ce poate fi personalizată care permite utilizatorilor cu dizabilități cognitive să folosească mai ușor iPhone-urile. Rostire live este o altă caracteristică de accesibilitate din iOS 17 ce va oferi utilizatorilor muți posibilitatea de a scrie pentru ca telefonul să le rostească toate cuvintele (inclusiv la telefon sau în apeluri FaceTime). Voce personală este o funcționalitate care permite utilizatorilor cu risc mare de a-și pierde vocea să își creeze o voce care va suna precum vocea lor și pe care o vor putea folosi la nevoie. Indicarea și vorbește este o altă caracteristică prin care utilizatorii care au probleme cu vederea vor putea afla ce scrie pe obiectele fizice prin indicarea către acestea pentru ca iPhone-ul să rostească.

iOS 17 Lansare și disponibilitate

iOS 17 se va lansa în toamna anului curent, cel mai probabil în luna septembrie, odată cu noua generație de iPhone. Până atunci, actualizarea poate fi deja testată în variantă beta de către dezvoltatorii de aplicații, iar începând din iulie și publicul larg va primi acces la versiunile de prelansare ale iOS 17 prin intermediul programului Apple Software Beta.

În privința compatibilității, din păcate, iOS 17 nu mai este compatibil cu o parte dintre modelele de iPhone cu care era compatibil iOS 16, după cum am explicat în articolul de mai jos:

- Publicitate -
Alex Popa
Alex Popahttps://itutorial.ro
Redactor-șef și fondatorul iTutorial.ro.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole sugerate

iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro și 15 Pro Max sunt disponibile la precomanda în România. Iată la ce magazine și care...

iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro și iPhone 15 Pro Max sunt disponibile la precomanda...

Apple a anunțat data de lansare a iOS 17, watchOS 10, tvOS 17 și macOS Sonoma

Prezentate în iunie la WWDC23, iOS 17, iPadOS 17, tvOS 17 și watchOS 10 au în sfârșit...

Articole similare

URMĂREȘTE-NE

20,785UrmăritoriÎmi place
10,899UrmăritoriUrmărește-ne
359UrmăritoriUrmărește-ne
113AbonațiAbonați-vă
Publicitate

Cele mai recente articole

iOS 16.7 / iPadOS 16.7 / watchOS 9.6.3 și macOS 13.6 / 12.7 au fost lansate

iOS 16.7 și iPadOS 16.7 au fost lansate joi seară de către Apple și sunt disponibile, așadar, pentru utilizatorii modelelor de iPhone și, respectiv,...

watchOS 10.0.1 a fost lansat pentru Apple Watch

watchOS 10.0.1 a fost lansat joi seară pentru utilizatorii de Apple Watch. Aceasta este prima actualizare adusă watchOS 10, o actualizare lansată în forma...

iOS 17.0.1 și iPadOS 17.0.1 au fost lansate pentru iPhone și iPad

iOS 17.0.1 și iPadOS 17.0.1 au fost lansate joi seară de către Apple și sunt disponibile, așadar, pentru utilizatorii modelelor de iPhone și iPad...

Vrei să fii la curent cu ultimele noutăți din lumea Apple?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a primi pe e-mail ultimele articole publicate pe iTutorial.ro!

*După ce ai completat adresa de e-mail și apăsat butonul „MĂ ABONEZ”, vei primi pe acea adresă de e-mail un mesaj în care va trebui să confirmi înscrierea la newsletter-ul nostru.