iOS 14 va aduce o aplicație Fitness, îmbunătățiri pentru Mesaje, noutăți pentru ecranul principal și multe altele

0
4161
ios 14 fitness

Codul unui build de iOS 14 testat de către Apple ar fi ajuns „accidental” pe mâinile unor publicații online, motiv pentru care în ultimele zile au apărut o sumedenie de informații despre noutățile pregătite de către Apple în viitoarea versiune majoră de iOS ce urmează a fi prezentată în vară. O aplicație de fitness, una pentru realitate augmentată, precum și multiple actualizări importante pentru Mesaje, Poze, ecranul principal și nu numai au fost descoperite în iOS 14, iar în cele ce urmează vom prezenta ceea ce știm despre fiecare.

Aplicația Fitness din iOS 14

Având numele de cod „Seymour”, noua aplicație de fitness descoperită în codul iOS 14 urmează să fie disponibilă pe iPhone, Apple Watch și chiar Apple TV. Ea este proiectată pentru a permite utilizatorilor să descarce videoclipuri care să îi ajute să parcurgă corect diferite tipuri de exerciții fizice.

fitness ios 14 pictograme
Sursa imagine: MacRumors

Noua aplicație se va numi „Fit” sau „Fitness” și va oferi o galerie cu diferite tipuri de exerciții pe care utilizatorii le vor putea descărca și sincroniza cu Apple Watch ori vizualiza de pe iPhone și Apple TV. Se pare că utilizatorii vor putea folosi ceasul Apple pentru a urmări progresul realizat pentru fiecare rutină de antrenament într-o manieră ceva mai detaliată și bine organizată față de cea existentă (care permite monitorizarea exercițiilor efectuate numai prin accesarea aplicației Activitate de pe iPhone, fără îndrumări de orice fel).

Potrivit informațiilor obținute până în acest moment, conținutul noii aplicații va fi complet gratuit și va fi alcătuit dintr-o gamă largă de activități, cum ar fi, printre altele, alergarea în interior, ciclism, stretching, antrenament de forță, plimbare în exterior, dans, yoga șamd.

iMessage în iOS 14

Codul iOS 14 sugerează că Apple testează în momentul de față mai multe caracteristici noi pentru platforma iMessage, printre care se numără și:

 • Mențiuni: un sistem de mențiuni similar celui oferit de aplicația Slack. Acesta va putea fi folosit pentru etichetarea contactelor (@nume), urmând a oferi inclusiv sugestii. Utilitatea acestei caracteristici se va observa mai ales în conversațiile de grup mai aglomerate, unde s-ar putea ca utilizatorii să aibă posibilitatea de a ascunde alertele, cu excepția celor venite de la contactele etichetate.
 • Retragere: disponbilă de ceva vreme pe WhatsApp, o opțiune care să permită ștergerea unui mesaj atât pentru expeditor, cât și pentru destinatar urmează să fie disponibilă în iOS 14. Aceasta va fi accesibilă numai pentru o perioadă de timp determinată de la expedeierea mesajului. Atunci când un mesaj va fi șters, în conversație va apărea, în locul lui, un text generic care va anunța membrii conversației că respectivul mesaj a fost șters (într-o manieră similară cu cea folosită de WhatsApp Messenger pentru a anunța ștergerea unui mesaj dintr-o conversație).
 • Indicator scriere în conversațiile de grup: deși un astfel de indicator există în conversațiile individuale, iOS 14 urmează să îl adauge în sfârșit și în cele de grup, permițând astfel tuturor membrilor să vadă cine scrie la un anumit moment.
 • Altele: se pare că Apple lucrează și la o modalitate de a marca ultimul mesaj dintr-o conversație ca fiind necitit, chiar dacă el a fost deschis, precum și la extinderea comenzii „/me” pentru partajarea actualizărilor de stare.

Deocamdată nu se știe dacă vreuna dintre noile caracteristici din iOS 14 va ajunge și în macOS 10.16, însă se vehiculează încă de anul trecut că Apple ar lucra la o versiune Catalyst a aplicației Mesaje pentru Mac, astfel încât să îi fie posibilă o mult mai facilă portare pe Mac a caracteristicilor din iOS ale acestei aplicații.

Aplicație de realitate augmentată

iOS 14 ne vorbește și despre o aplicație de realitate augmentată la care Apple lucrează și care poartă numele de cod „Gobi”. Potrivit celor de la 9to5Macnoua aplicație se va învârti în jurul unor etichete de tipul celor QR care, odată scanate cu dispozitivele iOS/iPadOS, vor declanșa diferite experiențe de realitate augmentată.

De asemenea, ei mai adaugă faptul că Apple lucrează la integrarea noii aplicații cu Apple Store și Starbucks. Astfel, utilizatorii vor putea, spre exemplu, să obțină de pe iPhone-urile și iPad-urile lor informații despre produsele afișate în magazinele Apple, precum și să vizualizeze prețurile și să compare caracteristicile.

În plus, se pare că Apple intenționează să creeze un API sau SDK pe care să îl ofere terților pentru a „furniza propriile etichete de identificare”, permițându-le astfel să își creeze propriile experiențe de realitate augmentată prin extensia aplicațiilor de pe App Store.

Referințe la iPhone 9, iPad Pro 4 și noi căști Apple

Desigur, codul iOS 14 cuprinde și unele referiri cu privire la produsele pe care Apple urmează să le anunțe sub o formă sau alta în următoarele săptămâni. Astfel:

 • iPad Pro 4: conform build-ului analizat, viitoarea generație de iPad Pro va cuprinde, așa cum s-a tot vehiculat, un sistem cu trei camere (cu unghi larg, ultra-larg și telefoto) și senzor ToF 3D (time-of-flight). Acesta din urmă s-ar putea să fie folosit mai ales pentru îmbunătățirea realității augmentate.
 • iPhone 9 / SE 2: noul iPhone „ieftin” este confirmat de codul iOS 14, care ne mai sugerează că acest model va include Touch ID și nu Face ID, precum și caracteristica „Tranzit expres”.
 • Apple TV 5: un nou model de Apple TV este în lucru conform referințelor descoperite inclusiv în unele build-uri ale iOS 13. Totuși, iOS 14 ne sugerează că noul Apple TV va veni, printre altele, și cu o telecomandă Siri reproiectată, însă despre care nu știm momentan prea multe lucruri.
 • Noi căști: Codul iOS 14 cuprinde și două pictograme noi pentru căști, care nu fac nimic altceva decât să ne confirme faptul că Apple lucrează la o pereche nouă de căști de tip „peste urechi”. Diferența dintre cele două pictograme este de culoare, fapt ce ne sugerează că noua pereche de căști de la Apple va veni în cel puțin două culori (negru / gri stelar și alb). Din păcate, alte detalii despre aceste căști nu au fost descoperite momentan.

  AirPods max
  Sursa imagine: 9to5Mac
 • AirTag: accesoriul care va putea fi atașat la diferite lucruri (cum ar fi, de exemplu, cheile) pentru a permite găsirea mai rapidă a lor este în lucru de câțiva ani buni, iar ultimele build-uri de iOS 13.4 ne sugerează că lansarea lui se aproprie (având în vedere modificările efectuate în aplicația Găsire). Ei bine, iOS 14 vine cu detalii suplimentare despre noul accesoriu, sugerând faptul că mai multe astfel de dispozitive vor putea fi configurate simultan de pe iPhone, precum și că ele vor folosi baterii plate de tipul CR2032, pe care utilizatorii vor trebui să le înlocuiască periodic.

Și altele

 • Ecran principal: se pare că Apple lucrează la o alternativă de vizualizare a aplicațiilor instalate pe iPhone și iPad. Noul ecran urmează să permită utilizatorilor să își vizualizeze toate aplicațiile instalate pe iPhone, iPad și iPod touch într-o listă, urmând a include și unele opțiuni de sortare – ceva similar, dar mai rudimentar, există deja pe Apple Watch, după cum se poate vedea și în captura de ecran de mai jos. Se pare că aplicațiile din noua vizualizare listă vor fi sortate implicit, la fel ca și pe ceas, în ordine alfabetică, însă utilizatorii vor putea opta să vizualizeze numai acele aplicații în care au notificări necitite ori să le sorteze după cele mai recent utilizate. Ori, această nouă vizualizare ar furniza utilizatorilor de iOS o a treia modalitate de a-și accesa aplicațiile instalate, după ecranul principal și căutarea Spotlight.ecran principal watchos 6
 • Fundaluri: există posibilitatea ca aplicația Configurări din iOS 14 să permită adăugarea de pachete cu imagini de fundal. În plus, Apple intenționează să introducă câteva categorii noi de fundaluri pentru o mai simplă găsire a lor. În momentul de față, deși este permis să adaugi pe iPhone, iPad și iPod touch orice imagine de fundal dorești, atât pe ecranul principal, cât și pe cel de blocare, în aplicația Configurări nu poți vizualiza decât imaginile de fundal furnizate de către Apple.
 • HomeKit: Apple lucrează la implementarea unei caracteristici Night Shift pentru luminile compatibile din casele utilizatorilor de iOS. Această nouă funcționalitate urmează să ajusteze în mod automat temperatura culorii becurilor din locuință în funcție de momentul din zi, astfel că pe timpul zilei luminile vor fi mai reci, iar seara vor fi mai calde. În plus, Apple urmează să extindă funcționalitățile HomeKit pentru camerele video din locuință, urmând a include o caracteristică de clasificare a fețelor care va include și o funcție de identificare a persoanelor (pentru ca, de exemplu, utilizatorii să poată notificați atunci când anumiți membri ai familiei au ajuns acasă). În ceea ce privește HomePod, iOS 14 include referințe la o opțiune de ieșire audio permanentă pe HomePod pentru Apple TV (astfel că utilizatorii nu vor mai fi nevoiți să selecteze boxa de fiecare dată când doresc să urmărească ceva de pe Apple TV și nu doresc să asculte la difuzoarele televizorului).
 • OCR: disponibilă deocamdată numai în aplicația Notițe și numai pentru căutarea prin notițele scrise de mână, caracteristica de recunoaștere optică a caracterelor urmează să aibă o disponibilitate mult extinsă în iOS 14. Se pare că Apple dorește să o integreze atât în PencilKit, pentru a putea fi folosită de aplicațiile de la terți, precum și în multe dintre aplicațiile de sistem, cum ar fi Mesaje, Mail, Notițe și nu numai. Ea va permite utilizatorilor să scrie de mână cu Apple Pencil și mai apoi să caute cu ușurință prin textul scris astfel ori să îl convertească în text standard (la selectarea unei porțiuni de text scrisă de mână, iOS urmează să afișeze deasupra textul identificat prin OCR). Astfel, se va putea, spre exemplu, să scrii în Mesaje un text de mână, cu Apple Pencil, iar mai apoi să îl convertești în text dactilografiat, pentru a fi mai ușor de citit pentru destinatar. Și tot pentru Apple Pencil, Apple ar mai lucra și la o funcție de desenare a formelor, care acceptă o caracteristică „Umplere magică” ce va umple automat formele desenate cu o culoare selectată.
 • Poze: concursul Shot on iPhone urmează să fie integrat în această aplicație de sistem, urmând a permite utilizatorilor să partajeze mai ușor fotografiile realizate cu telefoanele lor.
 • Sintetizatoare voce: Apple lucrează la modalități prin care să permită dezvoltatorilor să furnizeze sintetizatoare de voce personalizate pentru iOS. Conform unui framework VoiceProvider, compania americană urmează să permită includerea în aplicațiile de pe App Store a unor extensii cu sintetizatoare de voce. Acestea vor putea fi adăugate în sistemul de operare pentru a înlocui vocea de enunțare implicită a iOS, fiind utilă mai ales pentru limbile și dialectele pentru care Apple nu oferă deocamdată o caracteristică de enunțare.
 • Folosire iPad cu maus / trackpad: introdusă în iPadOS 13 ca și opțiune de accesibilitate, caracteristica ce permite folosirea unui maus cu iPad urmează să fie perfecționată în iPadOS 14, această din urmă versiune a sistemului de operare urmând a face utilizarea mausului ori a trackpadului pe iPad similară cu utilizarea acestor periferice pe un Mac – lucru care nu ar trebui să ne surprindă, având în vedere faptul că se vehiculează că tastatura „Smart” pentru viitoarea generație de iPad Pro va avea și un trackpad integrat. Conform codului din iPadOS 14 descoperit, viitoarea versiune a sistemului de operare ar urma să ofere utilizatorilor care folosesc maus îmbunătățiri precum: cursor care dispare după câteva secunde de neutilizare a mausului (și reapare la utilizare), indicatoarea diferite (în funcție de ceea ce faci, indicatorul se va schimba dintr-unul săgeată, într-unul sub formă de mână), gesturi (la fel ca și pe Mac, trackpadul pentru iPad va recunoaște și gesturile, cum ar fi dubla atingere cu două degete pentru clic dreapta) și atingere pentru clic.
 • Accesibilitate: o nouă funcționalitate de accesibilitate urmează să ofere retroacțiune haptică atunci când dispozitivele cu iOS detectează sunete importante, cum ar fi alarme, sonerii, plânsete de copii și nu numai, fiind extrem de folositoare pentru utilizatorii cu probleme de auz.
 • Apple Pay: serviciul de plăți pentru mobil al Apple urmează să ofere compatibilitate și pentru AliPay (serviciul terț de plăți al Alibaba Group).

Așadar, deși se vorbește că iOS 14 va fi o actualizare ce se va concentra în special pe îmbunătățirea stabilității sistemului de operare (având în vedere nemulțumirile generate de problematicul iOS 13), noua versiune va include și unele caracteristici noi și destul de importante.

Desigur, cele de mai sus nu sunt toate noutățile din iOS 14, existând șanse mari ca și alte caracteristici noi să fie anunțate de către Apple (și poate chiar descoperite în viitorul apropriat). De asemenea, trebuie să precizăm că cele de mai sus sunt caracteristici testate de Apple și s-ar putea ca unele să nu își facă apariția în versiunea finală a iOS 14, ci abia într-o versiune ulterioară.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.