Apple a anunțat rezultatele financiare pentru trimestrul 1 din 2018. Vânzările de iPhone, profitul și cifra de afaceri înregistrează creșteri anuale

0
1983

Compania Apple a emis în această noapte un comunicat de presă în cadrul căruia anunță rezultatele financiare pentru primul trimestru al anului 2018 (trimestrul 2 al anului fiscal 2018 în SUA).

Potrivit comunicatului Apple, cifra de afaceri înregistrată în al primul trimestru al anului 2018 de gigantul californian a fost de 61,1 miliarde de dolari, în creștere cu 8,2 miliarde de dolari (sau 16%) față de cifra de afaceri înregistrată în același trimestru al anului 2017 (52,9 miliarde de dolari). Din aceste 61,1 miliarde de dolari încasate de Apple, 65% provin din afara SUA.

Profitul înregistrat de compania americană în trimestrul ianuarie-martie a fost de 13,8 miliarde de dolari sau 2,73$ pe acțiune, fiind cu aproape 30% mai mare decât profitul de 11,0 miliarde de dolari sau 2,10 $ pe acțiune raportat în același trimestru al anului trecut. De menționat este că această creștere destul de impresionantă a profitului s-a înregistrat în pofida unei ușoare scăderi a marjei de profit de la 38,9% la 38,3%.

Suntem încântați să prezentăm cel mai bun trimestru martie de până acum, cu creșteri puternice în încasările provenite de la iPhone, Servicii și Dispozitive care pot fi purtate. Clienții au ales iPhone X mai mult decât orice alt iPhone în fiecare săptămână din acest trimestru, așa cum au făcut imediat după lansarea lui din trimestrul încheiat în decembrie. Am crescut încasările în toate zonele geografice, obținând încasări cu peste 20% mai mari în China și Japonia – Tim Cook, director general Apple.

Trecând la vânzările de produse, pentru T1 2018 Apple raportează vânzarea a 52,2 milioane de dispozitive iPhone, 9,1 milioane de iPad-uri și 4,07 milioane de Mac-uri. În aceeași perioadă a anului trecut, compania din Cupertino comercializa 50,8 milioane de dispozitive iPhone, 8,92 milioane de tablete iPad și 4,2 milioane de Mac-uri. Așadar, în afară de Mac, principalii generatori de venituri ai companiei californiene au înregistrat vânzări mai mari în T1 2018 decât în T1 2017 și chiar T1 2016, semn că noul iPad 6, dar și iPhone X (care în acest trimestru a fost în sfârșit disponibil în stocuri suficiente) și noile iPhone 8 și iPhone 8 Plus (PRODUCT)RED au avut destul de multă priză la public.

Având în vedere rezultatele mai sus amintite, consiliul director al companiei a stabilit plata de dividende în valoare de 0,73 $ la fiecare acțiune până la data de 17 mai. În plus, Apple a anunțat că se așteaptă ca până la finele acestui trimestru să finalizeze programul de răscumpărare a acțiunilor în valoare totală de 210 miliarde de dolari.

Compania din Cupertino se așteaptă ca în trimestrul fiscal curent (perioada mai-iulie) să aibă încasări cuprinse între 51,5 miliarde de dolari și 53,5 miliarde de dolari, o marjă brută cuprinsă între 38 și 38,5 de procente, costuri de operațiuni cuprinse între 7,7 miliarde $ și 7,8 miliarde $ și alte cheltuieli sau încasări de 400 milioane de dolari.

Începand cu ora 0:00 (2 mai), veți putea asculta în direct teleconferința Apple în cadrul căreia vor fi discutate aceste rezultate financiare și vor fi prezentate alte realizări ale companiei de către directorul general, Tim Cook, și de către directorul economic, Luca Maesri. Mâine dimineață vom prezenta cele mai importante informații discutate în cadrul teleconferinței.

Actualizare 2 mai, ora 09:00: La fel ca și în comunicatul de presă emis aseară de Apple, Tim Cook a ținut să transmită investitorilor asigurări că iPhone X s-a vândut mai bine decât celelalte modele de iPhone, contrazicând astfel destul de multele informații care sugerau că iPhone X este un eșec.

Din 2014, de când am divizat gama iPhone cu iPhone 6 și iPhone 6 Plus, acesta este primul ciclu în care modelul de iPhone vârf de gamă a fost și cel mai popular.

În plus, Tim Cook și Luca Maesri au mai anunțat în cadrul teleconferinței de azi-noapte că Apple Pay se va lansa în curând în trei țări europene noi – Norvegia, Polonia și Ucraina -, ajungând astfel până la granițele României (unde, evident, nu știm cât timp va mai trece până va fi disponibil).

De asemenea, cei doi au mai anunțat că încasările generate de serviciile oferite de Apple au înregistrat o creștere anuală de 31% în primul trimestru al acestui an, aducându-i companiei ameriane 9,19 miliarde de dolari. Toate produsele din acest segment au înregistrat, conform oficialilor Apple, creșteri, App Store fiind, ca de obicei, locomotiva și stabilind un nou record de încasări trimestriale.

În fine, despre subcategoria produselor Apple care pot fi purtate ni s-a spus azi-noapte că a ajuns de dimensiunea unei companii din Fortune 300. Această subcategorie cuprinde produse precum Apple Watch, AirPods și Beats și face parte din categoria „Alte produse,” unde mai sunt incluse și HomePod, Apple TV și iPod touch. Această din urmă categorie a înregistrat și ea o creștere anuală semnificativă, stabilind un nou record trimestrial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.