Într-o mișcare complet neobișnuită, compania Apple a început de dimineață să semneze versiuni de iOS lansate din 2012 încoace pentru dispozitive iPhone (începând cu iPhone 4!) și iPad.

Drept urmare, posesorii de iPhone și iPad nemulțumiți de reducerea treptată a performanțelor dispozitivelor lor pot reveni în momentul de față la versiuni mai „prietenoase” cu modelele lor prin descărcarea actualizărilor compatibile.

La momentul scrierii acestui articol, utilizatorii următoarelor modele de iPhone pot reveni până la următoarele versiuni de iOS:

 • iPhone 4 (GSM / 2012) – iOS 6.0
 • iPhone 5 GSM – iOS 6.1.3!
 • iPhone 5 (Global / CDMA) – iOS 6.1.3
 • iPhone 5c – iOS 7.0.3
 • iPhone 5s (toate modelele) – iOS 7.0.3
 • iPhone 4s – iOS 6.1.3
 • iPhone 3Gs – iOS 4.1
 • iPhone 3G – toate versiunile cuprinse între iOS 4.2.1 și iOS 2.0
 • iPhone 2G – toate versiunile cuprinse între

În ceea ce privește iPad, de pe următoarele modele se poate reveni la versiuni precedente de iOS:

 • iPad 4 (Global și GSM) – iOS 6.1
 • iPad 4 Doar Wi-Fi – iOS 6.0.1
 • iPad Air – iOS 7.0.3
 • iPad mini 2 – iOS 7.0.3 / iOS 8.0

Fișierele .ipsw compatibile cu aceste modele de iPhone pot fi văzute și descărcate de aici.

Reține că odată ce ai descărcat pe Mac / PC versiunea de iOS compatibilă cu modelul tău de iPhone sau iPad va trebui să conectezi dispozitivul la computer, iar din aplicația iTunes să accesezi pagina cu informații despre el și, ținând apăsată tasta Opțiune (pe Mac) / Shift (Windows), să dai clic pe Restaurează apoi să selectezi fișierul .ipsw descărcat.

Notă: Am încercat să instalăm iOS 6.1.3, 7.0.3 și 7.1.1 pe un iPhone 5, însă de fiecare dată am primit eroarea din captura de ecran de mai sus. Totuși, există utilizatori care au reușit să revină la iOS 6.1.3 pe dispozitive precum iPod touch generația a 5-a (vezi Tweetul încorporat mai jos).

Actualizare 11 ianuarie, ora 18:50: Revenirea la iOS 6.1.3 este posibilă în acest moment pe iPhone 4s – testat.

O precizare importantă este aceea că de dimineață Apple semna și iOS 10.2/10.2.1/10.3 pentru iPhone 6 / 6 Plus, 6s / 6s Plus, 7 / 7 Plus, precum și pentru unele modele de iPad (inclusiv cele de mai sus), însă la momentul actualizării acestui articol ele nu mai sunt semnate.

De aceea, tindem să credem că totul este o eroare și s-ar putea ca în minutele / orele următoare nici versiunile de iOS mai sus menționate să nu mai fie semnate pe acele modele de iPhone.

Revenirea la versiuni mai vechi de iOS nu este recomandată în general utilizatorilor de iPhone, iPad și iPod touch. Acestea nu doar că nu includ ultimele actualizări de securitate, dar nici nu mai sunt compatibile cu o bună parte dintre aplicațiile de pe App Store, iar procesul de revenire poate duce la apariția unor probleme neașteptate. Din acest motiv, compania Apple încetează să mai semneze versiunile anterioare de iOS la scurt timp după ce lansează noi actualizări.

5 COMENTARII

 1. De ce ati pune o versiune mai veche pe telefon? Toate update urile sunt făcute ca telefonul sa merga mai bine! Eu pe toate dispozitivele, adică telefoane, tableta, MacBook air, ceas am ultimele versiuni si merg excepțional!

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.