Cum să folosești serviciul de rezumare al macOS pentru a prescurta textele lungi – Tutorial

Mac-ul tău îți poate face un rezumat la orice text selectat de tine. Iată cum!

2
5868

Cu toții ne-am întâlnit la un moment dat cu un document foarte lung sau cu o pagină web care nu se mai termină dar al cărei conținut ne interesa sau trebuia să îl citim, deși nu aveam timp sau chef să o facem. Poate unii dintre noi se întâlnesc cu așa ceva în fiecare zi.

Din fericire pentru cei care posedă un Mac și nu vor să își piardă mereu foarte mult timp citind în integralitate texte lungi, Apple s-a gândit prin ’95 să introducă în macOS un serviciu ce se poate dovedi a fi extrem de util. Denumit Serviciu de rezumare, acesta este capabil să prescurteze pentru noi orice text, indiferent dacă l-am deschis în Pages, Word, Safari sau orice altă aplicație.

Nu vă gândiți la ceva foarte complex și capabil să extragă ideile principale din orice bucată de text. Ar fi prea frumos ca să fie adevărat. Serviciul de rezumare nu face nimic altceva decât să restrângă un text atât de mult cât ne dorim noi, tăind din el propoziții sau paragrafe întregi până într-acolo încât nu mai rămâne decât unul.

Așadar, dacă ești în căutarea unui instrument care să reducă pentru tine conținutul unui document, al unei pagini web sau al oricărui text selectat și să îl transforme în ceva posibil de citit într-un timp rezonabil, urmează pașii de mai jos pentru a vedea cum să activezi și să folosești Serviciul rezumare al macOS.

Cum să folosești Serviciul de rezumare al macOS pentru a prescurta toate textele

Cum activezi Serviciul rezumare

Serviciul de rezumare din sistemul de operare pentru Mac nu vine activat implicit. Asta înseamnă că pentru a putea să îl folosim, va trebui mai întâi să îl activăm. Și cum este disponibil de vreo 20 de ani, nu ar trebui să îți faci griji dacă Mac-ul tău este suficient de nou ca să îl poți activa și folosi.

Pentru activarea Serviciului de rezumare:

 1. Deschide Preferințe sistem (din meniul Apple, de exemplu);preferinte sistem iconita
 2. Dă clic pe Tastatură;tastatura preferinte sistem
 3. Selectează fila Scurtături;
 4. Selectează Servicii;
 5. Derulează în jos până când vei găsi opțiunea Rezumat. Dă clic în caseta de lângă aceasta pentru a o activa (este activată atunci când în casetă apare o bifă pe fundal albastru).rezumat servicii tastatura

Cum folosești Serviciul rezumare

 1. Indiferent de aplicație, caută un text selectabil pe care ai vrea ca Mac-ul tău să îl rezume și selectează-l (poți trage cu mausul pentru a alege porțiunea dorită din acel text sau poți selecta un cuvânt, apoi apăsa combinația Comandă + A pentru a selecta în întregime acel text). Textul selectat va fi evidențiat cu albastru.selectie text mac
 2. Oriunde în porțiunea de text selectată, efectuează Opțiune-clic sau clic-dreapta.
 3. Alege meniul Servicii. Dacă Servicii nu apare, treci direct la pasul următor.sevicii meniu
 4. Selectează Rezumă.rezuma servicii
 5. Se va deschide Serviciu rezumare, unde va apărea textul selectat de tine. Aici:serviciu rezumare
  1. Alege între Propoziții și Paragrafe (este selectată opțiunea al cărei casete se albăstrește). În funcție de opțiunea ta, textul va fi restrâns prin eliminarea de propoziții / de paragrafe.
  2. În zona Dimensiune rezumat trage acel selector pentru a crește sau pentru a reduce dimensiunea rezumatului. Pe măsură ce tragi selectorul spre stânga, vei vedea că textul devine mai mic, în timp ce trăgându-l spre dreapta, el va deveni mai mare.
  3. Dacă vrei să salvezi textul prescurtat, atunci apasă Shift + Comandă + S sau mergi în bara de meniu la Fișier>Salvare ca și alege directorul unde vrei să salvezi rezumatul.
  4. Dacă vrei să copiezi textul prescurtat, selectează-l, apoi apasă Comandă + C sau dă clic-dreapta pe text>Copiază.
  5. Dacă vrei să rezumi un alt text, apasă Degajează tot, apoi caută textul nou pe care vrei să îl rezumi și urmează pașii de mai sus.

Ai și alte întrebări?

Dacă a rămas ceva neclar sau am omis vreun aspect, te rugăm să ne lași un comentariu mai jos în această pagină sau un mesaj pe forum.

2 COMENTARII

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.