A sosit momentul pe care mulți dintre voi îl așteptau de luni bune – iPhone 6s și iPhone 6s Plus au fost anunțate de către Apple în cadrul evenimentului media de pe 9 septembrie, unde au mai fost prezentate, de asemenea, și iPad Pro, Apple TV 4 și câteva actualizări pentru Apple Watch. Noile modele de iPhone sunt construite pe aceeași rețetă de succes descoperită de către Apple anul trecut pe când lansa iPhone 6 și iPhone 6 Plus – cele mai de succes iPhone-uri din istorie după numărul de vânzări. Acestea sunt aproximativ identice la interior și exterior, diferența notabilă stând în dimensiunea ecranului – 4,7 inchi, în cazul iPhone 6s, respectiv 5,5 inchi, în cazul iPhone 6s Plus.

După cum era de așteptat, iPhone 6s și iPhone 6s Plus reprezintă versiuni mai rafinate ale modelelor de iPhone prezentate în urmă cu exact un an, oferind utilizatorilor îmbunătățirile de care aveau nevoie și câteva caracteristici care să le facă viața mai ușoară și experiența de neuitat. Ele vin cu două camere foto îmbunătățite semnificativ, un procesor mult mai rapid decât cel instalat pe modelele anterioare, cipuri LTE mai rapide și Foto Live. Dar la fel cum iPhone 4s venea cu Siri, iar iPhone 5s venea cu Touch ID, și noile iPhone „S” au o caracteristică definitorie; caracteristică pe care nu o vom mai găsi-o pe niciun alt model de iPhone, iPad sau iPod touch. Apple o numește 3D Touch, iar ea schimbă ușor modul în care noi vom interacționa cu telefoanele noastre și va îmbunătăți fără doar și poate experiența de utilizare.

Design îmbunătățit Adevărul este că oricât am căuta diferențe între aspectul exterior al iPhone 6 sau iPhone 6 Plus și cel al noilor modele de iPhone, nu vom găsi nimic nou. În afară de litera „S” încadrată într-un pătrat, care ne va anunța că avem de-a face cu un nou model de iPhone, Apple nu a schimbat absolut nimic la exteriorul telefoanelor sale comparativ cu cele lansate anul trecut. Asta înseamnă că unele aspecte pozitive, cum ar fi colțurile rotunjite cu o îmbinare aproape perfectă cu ecranul, butoanele bine finisate și un aluminiu de foarte bună calitate, precum și altele mai puțin pozitive, cum ar fi acele „dungi” inestetice ce maschează antenele sau camera ieșită în relief sunt în continuare prezente pe linia de iPhone din 2015.

Totuși, chiar dacă vizual nu vom percepe schimbări, Apple a lucrat puțin la întărirea carcasei telefoanelor sale – pentru a preveni apariția unui nou scandal de tipul „Bendgate-ului” de anul trecut – și a găsit o nouă culoare în care să le comercializeze. Carcasa a fost întărită prin folosirea unui nou aliaj de aluminiu – Series 7000 – care este similar celui folosit în industria aeronautică. Acesta este cel mai rezistent aliaj de aluminiu folosit de către Apple până acum la realizarea carcasei telefoanelor sale, iar utilizatorii nu ar mai trebui să întâmpine situații nefericite în care telefoanele li se îndoaie în buzunar, așa cum întâmpinau unii dintre utilizatorii de iPhone 6 și iPhone 6 Plus.

Captură de ecran din 2015.09.10 la 15.23.16

Iar dacă ne gândim că pe lângă o carcasă mai rezistentă, iPhone 6s și iPhone 6s Plus vin și cu un ecran mai rezistent, atunci ele ar trebui să fie, cel puțin teoretic, mult mai greu de spart decât până acum. Potrivit companiei Apple, noile iPhone-uri au cea mai durabilă sticlă din industrie, ea fiind întărită cu ioni-X. Desigur, această sticlă nu este un safir, însă dacă Apple are dreptate și este cea mai rezistentă din industrie, atunci nu ar trebui să se mai spargă atât de ușor când scapi telefonul pe jos.

În ceea ce privește culorile în care vor fi disponibile, paleta de trei culori disponibilă de la introducerea iPhone 5s și până acum a fost îmbogățită cu încă o culoare. Prin urmare, pe lângă auriu, argintiu și gri stelar, noile modele de iPhone vor fi disponibile și pe roz oricât de șocant ar putea suna pentru utilizatorii mai vechi.

În rest, Apple nu a făcut alte modificări nici la nivelul ecranului și nici nu a optimizat mai mult iOS pentru a beneficia de dimensiunea mai mare a afișajelor celor două modele de iPhone. Or, iPhone 6s are în continuare un ecran Retina HD de 4,7 inchi la rezoluția 1334 pe 750 pixeli, în timp ce iPhone 6s Plus păstrează afișajul Retina HD de 5,5 inchi la rezoluția de 1920 pe 1080 pixeli. Pe partea de software, vizualizarea vedere va rămâne în continuare exclusiv pe iPhone 6s Plus.

iphone 6s 3d touch

Noua generație de Multi-Touch

Una dintre caracteristicile definitorii ale iPhone de la primul model și până în prezent este ecranul multi-touch. Apple s-a gândit în 2015 că acesta poate fi îmbunătățit, iar după ani de cercetare și dezvoltare, gigantul american a introdus în iPhone 6s și iPhone 6s Plus „3D Touch” – o nouă generație de multi-touch, care ne oferă o modalitate complet nouă de interacționare cu telefonul. Pentru prima dată, iPhone simte câtă presiune aplici pe ecranul său, oferind astfel pe lângă arhicunoscutele gesturi multi-touch – cum ar fi „atinge”, „glisează” sau „ciupește” – gesturile „Aruncă o privire” și „Pocnet”. Iar pe lângă această nouă dimensiune în sistemul de operare, noua generație de iPhone oferă și retroacțiune haptică, răspunzându-ți cu vibrații subtile.

iphone 6s 3d touch

Gesturile „Aruncă o privire” și „Pocnet” le permit utilizatorilor să previzualizeze tot felul de tipuri de conținut și chiar să interacționeze cu ele, fără a fi nevoiți să deschidă o nouă aplicație ori să părăsească ceea ce urmăreau. Spre exemplu, printr-o apăsare ușoară vei putea să arunci o privire rapidă asupra fiecărui e-mail din căsuța poștală, iar printr-o apăsare mai puternică vei putea să îl deschizi. Apple susține că apăsarea ușoară este cea care durează 10 milisecunde, iar cea completă/puternică este cea care durează 15 milisecunde.

iphone 6s 3d touch

Același 3D Touch le aduce utilizatorilor și „Acțiuni rapide” – scurtături ale unor acțiuni pe care le efectuează cel mai mult în aplicațiile favorite. Această caracteristică ne va permite să facem lucrurile uzuale mai rapid și parcurgând mult mai puțini pași. Disponibile, în marea lor parte, direct de pe ecranul principal, acțiunile rapide se activează printr-o apăsare pe pictograma aplicației dorite, afișând instantaneu un meniu cu câteva opțiuni/acțiuni dintre cele pe care le folosești cel mai adesea. Spre exemplu, apăsând pe pictograma aplicației Telefon, vei putea să găsești scurtăturile pentru crearea rapidă a unui contact sau contactele favorite. De asemenea, printr-o apăsare mai îndelungată pe pictograma aplicației Cameră, vei putea alege rapid să îți faci un selfie, iar printr-o apăsare pe pictograma aplicației Facebook, vei putea să îți dai un check in. Selectând acțiunea dorită, iOS te va direcționa direct către pagina de unde vei putea efectua ceea ce dorești (de exemplu, către aplicația Cameră pentru efectuarea selfie-ului ori către pagina de check-in din Facebook).

Aplicații diferite

Mulțumită 3D Touch din iPhone 6s și iPhone 6s Plus, dezvoltatorii vor putea crea aplicații mai inteligente. Aplicațiile și jocurile de pe App Store vor putea primi acțiuni activate de 3D Touch, astfel că ele ne vor putea oferi posibilitatea de a face desene mai frumoase (cu linii mai groase sau mai subțiri în funcție de presiunea cu care este apăsat ecranul), vom putea schimba armele dintr-un joc de acțiune printr-o apăsare mai puternică pe ecran și nu numai.

iphone 6s camera

Cameră. 12 megapixeli. Video 4K. Bliț pentru selfie

iPhone este cel mai popular „aparat foto” din lume, așa că nu ne surprinde că fiecare model nou lansat de către Apple vine cu îmbunătățiri nu doar pentru camera principală, ci și pentru cea frontală. iPhone 6s și iPhone 6s Plus au noi senzori de imagine și oferă noi posibilități de înregistrare grație 3D Touch și tehnologiilor avansate dezvoltate de către inginerii Apple.

Camera principală (iSight) a acestor două dispozitive este capabilă să surprindă mai multe detalii decât oricând, grație noului senzor de 12 megapixeli. Desigur, un număr mai mare de megapixeli înseamnă mai multe detalii, nu și o imagine mai bună, iar Apple știe cel mai bine că un număr mai mare de megapixeli nu se traduce automat prin poze mai bune. De aceea, compania americană a inclus în noile iPhone-uri un nou procesor de semnal imagine, o tehnologie avansată pentru pixeli, Pixeli de focalizare, o cartografiere a tonurilor locale îmbunătățită și un stabilizator optic de imagine (acesta din urmă este în continuare disponibil numai în iPhone 6s Plus). Ce înseamnă toate acestea? Că numărul de pixeli cu 50% mai mare decât până acum va oferi detalii mai multe în fotografiile capturate cu iPhone, fără ca însă să afecteze în vreun fel claritatea imaginilor pentru care orice iPhone este recunoscut. Iar pentru a vă face o idee mai bună despre cum arată o imagine capturată cu camera noului iPhone 6s, iată o imagine prezentată de către Apple.

iphone 6s poza foto

FOTOGRAFII LIVE

iphone 6s fundal dinamicMulțumită 3D Touch și noii camere iSight, iPhone 6s și iPhone 6s Plus vin cu o caracteristică unică numită de către Apple „Fotografii Live”. Aceasta transformă fotografiile statice în momente de neuitat, deoarece surprinde imaginile cu mișcare și sunet (nu, nu este chiar video). Fotografiile live vor putea fi capturate direct din aplicația Cameră care nu va face nimic altceva decât să înregistreze imaginea cu 1,5 secunde înainte și după ce ai apăsat butonul de capturare. În momentul în care tu vei vizualiza aceste fotografii în rolă film, ele vor fi afișate în continuare ca și fotografii, iar o apăsare pe ecranul dispozitivului va duce la redarea lor.

Grație acestor fotografii live, iPhone 6s și iPhone 6s Plus le oferă utilizatorilor și fundaluri dinamice mai inteligente. Practic, orice fotografie live va putea fi adăugată pe ecranul de blocare și va putea fi redată prin apăsarea pe ecran. Desigur, iOS 9 include special pentru iPhone 6s și iPhone 6s Plus o serie de fundaluri dinamice noi.

iphone 6s video

Video 4K

„Ați cerut? Poftim!” Acesta pare să fie răspunsul companiei Apple pentru toți utilizatorii nemulțumiți că, spre deosebire de mute dintre celelalte telefoane disponibile deja pe piață, iPhone nu are o cameră capabilă să înregistreze video în format 4K (3840 pe 2160 pixeli). Sau, mai bine zis, nu avea, deoarece noua cameră iSight din iPhone 6s și iPhone 6s Plus este capabilă să înregistreze imagini video la rezoluție de 4 ori mai mare decât până acum, surprinzând deci mult mai multe detalii și permițându-ne să facem zoom pe video la redarea lui.

Mai mult, iPhone 6s va excela și la editarea de clipuri video, permițând utilizatorilor să împărtășească cu lumea întreagă videoclipuri spectaculoase și incredibil de detaliate. Folosind iMovie, editarea se va face foarte simplu, aplicația beneficiind și de cipul Apple A9 din iPhone 6s pentru a permite editarea simultană a două fluxuri de video 4K pentru crearea unor efecte cum ar fi imagine în imagine sau vizualizare divizată.

În rest, pe partea de video iPhone 6s și iPhone 6s Plus au aceleași capacități ca și modelele de anul trecut. Ele pot înregistra Full HD cu până la 60 de cadre pe secundă și HD cu până la 240 de cadre pe secundă. Înregistrarea 4K se va face la 30 de cadre pe secundă.

Cameră FaceTime cu Bliț Retina

iphone 6s selfie retina blitNu doar camera principală a iPhone 6s și iPhone 6s Plus are un senzor nou capabil să surprindă mai multe detalii decât în trecut, ci și camera frontală. Senzorul de 1,2 megapixeli a fost în sfârșit înlocuit de către Apple cu unul de 5 megapixeli, care ar trebui să ne ofere selfie-uri de o calitate superioară celor ce puteau fi înregistrate până acum cu camera iPhone 6, de exemplu. De asemenea, noua cameră FaceTime HD este capabilă să înregistreze și fotografii live.

Un aspect chiar și mai interesant al camerei noilor iPhone 6s și iPhone 6s Plus este Blițul Retina. În sfârșit, Apple a găsit o soluție de a ne oferi un bliț care să facă selfie-urile pe întuneric net superioare din punct de vedere calitativ. Nu vorbim despre LED-uri cum sunt cele din spatele terminalului, ci despre o tehnologie inovativă inclusă într-un cip special care permite ecranului să se aprindă de 3 ori mai puternic decât în mod obișnuit. Astfel, ecranul telefonului va oferi suficientă lumină pentru ca tu, eventual cel/cea/cei de lângă tine să vă vedeți mai bine în poză.

iphone 6s

Mai performant. Mai avansat. Mai eficient

Compania Apple susține că a lucrat din greu să îmbunătățească fiecare aspect al iPhone ce putea fi îmbunătățit, iar iPhone 6s și iPhone 6s Plus ar trebui să funcționeze mai bine, mai intuitiv și mai eficient. De asemenea, compania a inclus și o serie de tehnologii, precum mai-sus-menționatele 3D Touch și Foto Live.

Captură de ecran din 2015.09.10 la 17.59.21

Apple A9 și M9

Cipul A9 este unul dintre punctele forte ale noilor modele de iPhone, el ducând performanța și eficiența dispozitivelor la un alt nivel. Apple susține chiar că cipul său este cel mai avansat SoC inclus vreodată într-un smartphone Potrivit companiei, noul cip nu doar că este capabil să realizeze mai rapid orice sarcină, dar este mai bun putând să ofere o experiență în jocuri similară celei de pe consolă grație performanțelor grafice de neegalat. Apple A9 reprezintă a treia generație de cipuri Apple construite pe 64 de biți, iar saltul în performanțe este unul remarcabil chiar dacă ne raportăm la iPhone 6/6 Plus și al lor cip Apple A8. Comparativ cu generația precedentă de cipuri (A8), cipul A9 oferă performanțe CPU cu până la 70% mai bune și performanțe grafice cu până la 90% mai bune. Cu alte cuvinte, utilizatorii ar trebui să simtă îmbunătățiri semnificative.

Tototdată, cipul Apple A9 este însoțit și de un nou cip Apple M9. La fel ca și până acum, acest cip are menirea de a se conecta la senzorii: accelerometru, compas, giroscop și barometru pentru a înregistra datele primite de la aceștia și oferi utilizatorilor informații importante pentru fitness și nu numai. Cipul M9 înregistrează în permanență activitatea utilizatorului, deoarece este mai eficient, performant și avansat decât oricând. Iar grație acestor plusuri, el poate să o țină activată mereu pe Siri, ca ea să îți răspundă oricând activezi comanda „Hey Siri” – până acum Siri era activată prin această comandă vocală numai atunci când iPhone-ul era pus la încărcat, deoarece consumul de energie afecta în caz contrar autonomia bateriei. Acum însă nu mai este cazul.

Touch ID 2

Touch ID, senzorul de identificare a amprentelor din butonul principal al oricărui iPhone lansat în ultimii doi ani, a fost îmbunătățit semnificativ odată cu iPhone 6s. Apple îl denumește „Touch ID 2” și susține că el reușește acum să scaneze amprentele aproape instantaneu, oferind utilizatorilor o experiență mult îmbunătățită și niciun motiv să nu folosească acest filtru de securitate.

Captură de ecran din 2015.09.10 la 17.59.49

LTE mai rapid. Wi-Fi mai rapid

Noile iPhone 6s și iPhone 6s Plus sunt capabile să atingă viteze de navigare pe Internet de până la 2 ori mai mari, atât prin LTE, cât și prin Wi-Fi. În cazul conexiunilor celulare, noile iPhone-uri acceptă LTE Advanced, așa că în rețelele de telefonie mobilă care oferă acest standard (inclusiv cele din România), ele vor atinge viteze de până la 300 Mbps – comparativ cu cei doar 150 Mbps pe care îi atingeau iPhone 6/6 Plus. De asemenea, noile iPhone-uri acceptă 23 de benzi LTE/model – mai multe decât oricare alt telefon inteligent. În ceea ce privește conexiunile Wi-Fi, vitezele atinse pot ajunge la 866 Mbps, o nouă creștere substanțială comparativ cu modelele anterioare de iPhone. O altă caracteristică a noilor iPhone-uri ce trebuie menționată este standardul Bluetooth 4.2, care oferă conexiuni mai stabile și un consum energetic mai redus comparativ cu standardul Bluetooth 4.0 din modelele precedente de iPhone.

Autonomia bateriei

Deși au baterii cu o capacitate mai mică decât modelele anterioare, noile iPhone-uri oferă, potrivit companiei Apple, exact aceeași autonomie grație cipurilor mai eficiente și noilor tehnologii avansate. iPhone 6s, spre exemplu, oferă până la 14 ore de convorbiri telefonice prin 3G, până la 10 ore de navigare pe Internet prin 3G, 10 ore prin LTE sau 11 ore prin Wi-Fi, până la 11 ore de redare video HD, până la 50 de ore de redare audio și până la 10 zile de repaus. iPhone 6s Plus, în schimb, oferă până la 24 ore de convorbiri telefonice prin 3G, până la 12 ore de navigare pe Internet prin 3G, 12 ore prin LTE sau 12 ore prin Wi-Fi, până la 14 ore de redare video HD, până la 80 de ore de redare audio și până la 16 zile de repaus.

Captură de ecran din 2015.09.10 la 18.03.43

Disponibilitate și lansare

iPhone 6s și iPhone 6s Plus vor fi disponibile în trei modele fiecare, diferențiate doar de spațiul de stocare oferit. Din păcate, modelele de bază (cele mai ieftine) vor oferi în continuare 16 GB spațiu de stocare, utilizatorii care au nevoie de mai mult trebuind să apeleze la modelele de 64 GB și 128 GB.

În ceea ce privește prețul, în principiu, noile iPhone-uri sunt comercializate la același preț ca și modelele anterioare. În Germania, spre exemplu, prețul de pornire al unui iPhone 6s (de 16 GB) va fi de 739 €, iar prețul de pornire al unui iPhone 6s Plus (de 16 GB) va fi de 849 €. Acesta va crește cu 110 € pentru fiecare dintre modelele superioare, ajungând până la 959 €, în cazul iPhone 6s de 128 GB, sau 1.069 €, în cazul iPhone 6s Plus de 128 GB.

Lansarea iPhone 6s și iPhone 6s Plus va avea loc pe data de 25 septembrie în următoarele state: Australia, Canada, China, Franța, Germania, Hong Kong, Japonia, Noua Zeelandă, Puerto Rico, Regatul Unit al Marii Britranii, Singapore și Statele Unite ale Americii. În aceste state va fi organizată de către Apple și o sesiune de precomenzi care va începe pe 12 septembrie – sâmbătă.

Momentan nu se știe când vor fi lansate și disponibile oficial noile iPhone-uri în România – însă neoficial vor ajunge la puțin timp după ce vor fi disponibile în magazinele din Europa. Este cert însă că ele vor fi lansate până la finele anului, întrucât Apple vrea ca iPhone 6s și iPhone 6s Plus să fie disponibile în 130 de țări și la peste 400 de operatori până la 31 decembrie.

 

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.