OS X 10.11 El Capitan include compatibilitate TRIM pentru performanțe sporite pe Mac-urile cu SSD-uri de la terți

0
707

Utilizatorii care au făcut upgrade la SSD-uri de la terți pe Mac-urile lor mai vechi, știu probabil că una dintre cele mai importante probleme generate de stocarea flash este lipsa compatibilității OS X cu TRIM. TRIM este o comandă de la nivelul sistemului care permite sistemului de operare să comunice cu discul (SSD) în legătură cu zonele în care discul este considerat a fi nefolosit, ștergându-le și rescriindu-le. Ori în absența TRIM, utilizatorii pot sesiza reduceri semnificative ale vitezelor de scriere ale SSD-urilor atunci când acestea încep să fie umplute cu date.

În mod oficial, TRIM a fost acceptat numai de discurile Apple și chiar dacă pe piață existau instrumente cum ar fi TRIM Enabler, dezvoltate pentru a activa TRIM pe discurile de la terți, acestea aveau unele probleme de funcționare în versiuni ale OS X (inclusiv OS X 10.10 Yosemite) din cauza utilizării de către Apple a semnării kext. Această măsură de securitate suplimentară putea fi dezactivată de utilizatori însă alte probleme și mai mari apăreau atunci când ea se reactiva – de exemplu, în timpul resetării NVRAM/PRAM, când sistemul refuza să mai repornească.

O veste bună pentru utilizatorii care au instalat SSD-uri de la terți pe Mac-urile lor vine însă de la OS X 10.11 El Capitan, utilizatorii dezvoltatori care au efectuat actualizarea la această versiune de OS X susțin că au reușit să dezactiveze temporar noua securitate „fără rădăcini” din acestă versiune a OS X astfel încât să poată rula utilitare cum ar fi TRIM Enabler, iar alții au găsit chiar o comandă simplă (vezi captura de ecran de mai jos) ce activează compatibilitatea TRIM cu SSD-urile de la terți atât timp cât securitatea a fost dezactivată.

trim_elcap

Activarea TRIM folosind această metodă poate cauza probleme ocazionale pentru utilizatori, iar Apple îi atenționează prin intermediul programului Terminal pe cei care o activează:

[pull_quote_center]Acest instrument activează forțat TRIM pentru toate dispozitivele relevante atașate, chiar dacă ele nu au fost validate pentru integritatea datelor în timpul folosirii funcționalității. Utilizând acest instrument de activare a TRIM, îți exprimi acordcul că Apple nu este răspunzătoare pentru oricare dintre consecințele ce ar putea rezulta, incluzând, dar nu limitat numai, pierderea sau coruperea datelor.[/pull_quote_center]

Apple ar putea să facă unele îmbunătățiri pentru activarea TRIM pe parcursul perioadei de testare a OS X 10.11 El Capitan, însă este clar că gigantul american vrea să îi ajute și pe utilizatorii care instalează SSD-uri de la alții decât cele acceptate de ea, mai ales că această metodă de upgrade este destul de populară în rândul celor ce dețin Mac-uri mai vechi și vor să mai „tragă” de ele câțiva ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.