Un dezvoltator de aplicații a găsit o modalitate de a accesa un browser web de pe Apple Watch

0
249

Ținând cont de faptul că are un ecran cu o diagonală de aproximativ 1,5 inchi, compania Apple a decis să nu introducă pe Watch unele dintre caracteristicile pe care le folosim poate zilnic pe iPhone sau iPad. Tastatura virtuală screen-shot-2015-05-10-at-16-20-51se numără printre acestea, ceasul oferind numai sugestii sau posibilitatea de a introduce texte folosind dictarea și nimic mai mult. Ei bine, lipsa unei tastaturi înseamnă automat imposibilitatea de a aduce unele aplicații prezente și pe iOS, cum ar fi Safari sau orice alt navigator web. Astfel, cei care vor dori să caute pe Google ceva sau să acceseze un anumit site web, vor fi nevoiți în continuare să scoată telefonul din buzunar.

În cazul în care ești unul dintre utilizatorii dezamăgiți de lipsa unui navigator web pe Apple Watch, atunci un dezvoltator de aplicații supranumit „Comex” are o veste bună pentru tine. El a publicat recent un clip video în care prezintă modul în care a păcălit Watch OS, făcându-l să ruleze un browser web oarecare. Acest browser i-a permis să acceseze pagina de pornire Google și a prezentat două dintre problemele cu care s-ar confrunta utilizatorii, dacă ar avea un navigator pe un ecran așa de mic: nu există site-uri web optimizate pentru cei 1,5 inchi ai ecranului unui ceas, iar derularea este destul de dificilă din motive evidente. Cu toate acestea, reușita dezvoltatorului ne anunță că este posibil să rulezi cod arbitrar pe ceas, deci vorbim despre un prim pas către o soluție de jailbreak.

În ceea ce privește interfața cu utilizatorul a navigatorului, aceasta este una cât se poate de familiară pentru oricine folosește un dispozitiv cu iOS, mai ales că include elemente neoptimizate, cum ar fi butoanele contextuale Copiere și Definiție, dar și meniul cu definiții. Acest aspect nu ar trebui să ne mire în condițiile în care Watch OS 1.0 este de fapt o versiune a iOS 8.2, care rulează un strat de suprafață personalizat pentru a afișa o interfață cu utilizatorul potrivită acestui dispozitiv, pe care Apple o intitulează Carousel (Springboard este denumirea interfeței pentru iPhone și iPad).

Cum Apple nu a lansat până acum un SDK pentru Watch – promite că îl va lansa spre sfârșitul acestui an – aplicațiile pentru ceas pe care dezvoltatorii le pot lansa sunt destul de limitate și depind complet de o conexiune la iPhone. Rămâne totuși de văzut dacă atunci când va lansa SDK-ul va permite dezvoltatorilor să lanseze aplicații mai complexe sau chiar și un prim browser web. Până atunci însă compania va fi preocupată să astupe aceste breșe în așa fel încât ele să nu poată fi exploatate.

- Reclamă -