După ce săptămâna trecută publicase un articol extins în care ne informa că iOS 9 urmează să includă securitate „fără rădăcini”, „Wi-Fi de încredere” și să fie compatibil cu dispozitivele vechi (printre care se numără iPhone 4s și iPad mini), astăzi Mark Gurman vine cu un nou articol în care ne vorbește despre alte câteva caracteristici ale viitoarei actualizări majore a sistemului de operare – caracteristici însă la care, în cea mai mare parte a lor, oricine se aștepta, ținând cont de zvonurile apărute în ultimele luni. Mai precis, acesta ne vorbește despre faptul că iOS 9 ar putea aduce primele indicii clare cu privire la ceea ce va fi, probabil, cea mai importantă caracteristică nouă a iPhone 6s și iPhone 6s Plus, precum și unele îmbunătățiri pentru experiența utilizatorilor.

Ținând cont de zvonurile care au început să circule pe Internet încă de la lansarea Apple Watch din luna septembrie a anului trecut, este foarte posibil ca viitoarea generație de iPhone să vină cu Force Touch ca și o caracteristică distinctivă față de modelele anterioare. Pe scurt, vorbim despre o tehnologie avansată care îi permite dispozitivului să distingă o atingere de o apăsare, iar sistemului de operare să interpreteze diferit presiunea cu care utilizatorul acționează ecranul. Ei bine, astăzi aflăm un lucru deloc surprinzător cu privire la acest aspect: iOS 9 a fost proiectat astfel încăt să fie pregătit pentru Force Touch, iar Apple lucrează deja din greu cu dezvoltatorii să integreze tehnologia în aplicațiile lor.

Tot legat de Force Touch, aflăm acum că tehnologia urmează să își facă apariția și pe modelele mai noi de iPad – un lucru cu care putem fi de acord. Nu mai putem fi de acord însă în momentul în care se notează că Apple ar putea să includă tehnologia Force Touch în ecranele iPad-urilor lansate în acest an. De ce? Pentru că niciodată caracteristica definitorie a unui iPhone cu litera „S” nu a fost inclusă și pe iPad-urile lansate în același an (de exemplu, Siri nu a fost inclus în iPad 2, Touch ID nu a fost inclus în iPad Air), ci doar în cele lansate în anul următor. Nu este, în schimb, exclus ca Apple să includă noua caracteristică a iPhone 6s pe noul iPad Pro – în cazul în care va fi lansat în acest an.

Și chiar dacă Apple nu ar include Touch ID și pe iPad-urile lansate anul acesta, compania Apple lucrează la un iOS pregătit și pentru tablete cu Force Touch, dorindu-și ca atât versiunile iOS pentru iPhone, cât și cele pentru iPad să furnizeze o retroacțiune haptică similară celei oferite utilizatorilor de Apple Watch, atunci când dispozitivul înregistrează o apăsare mai putrernică. Evident, fiindcă noile modele de iPhone și iPad cu Force Touch nu vor fi anunțate la WWDC 2015, Apple nu va oferi indicii cu privire la compatibilitatea iOS 9 cu această tehnologie decât, probabil, în toamnă, odată cu lansarea iPhone 6s.

tastatura iphone 6 plus

Trecând mai departe, aflăm acum că Apple lucrează la o tastatură îmbunătățită pentru iOS 9. Se pare că designerii companiei testează multiple aspecte ale tastaturii implicite din iOS, cum ar fi una care „este ușor mai lungă decât tastatura actuală” și oferă utilizatorilor o suită de opțiuni de editare mai robustă chiar și în modul portret. De asemenea, noile aspecte ale tastaturii includ și modalități mai accesibile de accesare a caracteristicii QuickType, precum și o tastă Shift redesenată, care îi va ajuta pe utilizatori să înțeleagă vizual mai bine când ea este activată, deci vor scrie cu majuscule. (Citește și: Iata cand tasta majuscula activeaza caracterele minuscule, Verzale sau MAJUSCULE in iOS 7.1-iOS 8.3 – Sfaturi si trucuri)

O altă noutate minoră a iOS 9 despre care ne-a vorbit Gurman astăzi este legată de aplicația Mesaje de pe dispozitivele iPhone și iPad. Se pare că viitoarea actualizare a iOS va include posibilitatea de a activa recipisele de citire și în conversațiile în grup, precum și de a le trimite numai unor contacte. Astfel, utilizatorii ar putea în sfârșit să îi anunțe numai pe unii prieteni când le citesc mesajele, în timp ce pe alții să nu îi notifice cu o astfel de recipisă. Separat de mesaje, există posibilitatea ca Apple să elimine aplicația Game Center din iOS, odată cu lansarea viitoarei actualizări majore – merită menționat că același Mark Gruman spunea că Game Center va fi eliminat și înainte ca Apple să lanseze iOS 8.

La final se vorbește despre extinderea Apple Pay în alte țări. Probabil prima țară în care sistemul de plăți va fi disponibil este Canada, deoarece aplicația Passbook din iOS 9 include compatibilitate cu numeroase bănci, carduri de credit și debit și uniuni de credit din această țară.

Așadar, am aflat și astăzi câteva dintre caracteristicile pe care este posibil să le aducă iOS 9, însă chiar și dacă vom corobora noutățile de acum cu cele de săptămâna trecută vom observa că până acum nu s-a vorbit deloc despre caracteristici importante ale viitoarei actualizări a sistemului de operare – așa cum nu s-a vorbit nici anul trecut, înaintea lansării iOS 8. Prin urmare, Apple reușește să își țină în secret surprizele importante, iar WWDC 2015 se anunță a fi extrem de interesant.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.