Începând cu lansarea iOS 7, toate dispozitivele iPhone, iPad și iPod touch care rulează această versiune a sistemului de operare (sau orice versiune ulterioară) sunt protejate cu funcționalitatea Găsire iPhone intitulată de Apple „Blocare activare”. Vorbim despre o caracteristică de securitate care previne ștergerea datelor de pe iPhone sau iPad de către hoți, dar și utilizarea/activarea dispozitivelor blocate fără a avea datele de logare în contul iCloud al proprietarului. Vorbim despre o funcționalitate foarte eficientă care face practic dispozitivele inutilizabile în cazul unor furturi și care chiar a reușit să mai reducă din interesul hoților față de dispozitivele cu iOS.
Surprinzător sau nu, oricât de eficientă ar fi blocarea activării, ea nu protejează și cel mai recent dispozitiv Apple, Watch. Cei de la iDownloadBlog scriu într-un articol detaliat că nimic nu oprește ștergerea și asocierea cu un nou iPhone a unui Apple Watch pierdut sau furat. Singura măsură de securitate introdusă de către Apple pe ceas este codul de acces, un cod format dintr-o combinație de cifre, care trebuie introdus de fiecare dată când pui ceasul pe mână. Din nefericire, acest cod protejează numai datele și nu face dispozitivul inutilizabil de către persoanele neautorizate.
La fel cum se întâmpla și pe iPhone, iPad sau iPod touch înaintea lansării iOS 7, codul de acces poate să fie ocolit printr-o simplă resetare. Practic, apăsarea butonului lateral al ceasului va aduce opțiunile de oprire a terminalului, iar o apăsare mai intensă pe ecran va duce la afișarea opțiunii Ștergeți tot conținutul și configurările. Ștergând conținutul și configurările de pe Apple Watch prin această metodă vei face ca și parola să fie eliminată, permițându-ți astfel să asociezi ceasul unui alt iPhone și să îl folosești fără nici cea mai mică problemă.
În cazul în care ar fi existat Blocarea activării, ștergerea conținutului și configurărilor, chiar dacă ar fi dus la eliminarea codului de acces, ar fi făcut ceasul să solicite introducerea parolei contului iCloud, înainte de a putea fi folosit din nou. Din nefericire ea nu există, dar nici funcționalitatea Găsire iPhone. Cu alte cuvinte, nici măcar localizarea sau ștergerea datelor de la distanță de pe Apple Watch nu va fi posibilă, așa că ceasul poate deveni o țintă foarte mare pentru hoți (este scump, mic, dorit, are o valoare foarte mare de revânzare și e ușor de văzut pe mână – nu stă ascuns în buzunar sau poșetă, ca și iPhone). Prin urmare, s-ar putea ca pe viitor să apară cazuri de tâlhărie în care Apple Watch-urile au fost pur și simplu smulse de pe mâna celor care le purtau.
Pentru a reduce din apetitul hoților, Apple ar putea să lanseze pe viitor o nouă versiune a sistemului de operare pentru ceas, care să sporească măsurile de securitate. O soluție foarte simplă ar fi verificarea ID-ului Apple al ultimului iPhone la care s-a conectat, refuzând ștergerea datelor sau o nouă asociere până la introducerea parolei (mai greu, ținând cont că ceasul nu are tastatură) sau a altor date de verificare.