Au trecut mulți, foarte mulți ani de când App Store și iTunes Store pot fi accesate din România și cam tot la fel de mulți de când iOS și OS X sunt traduse complet în limba română. Cu toate acestea însă două componente importante ale celor două sisteme de operare, iTunes Store și App Store, locurile de unde îți descarci aplicații și muzică, la fel ca și iBooks Store (locul de unde îți descarci cărți) nu au fost traduse absolut deloc în limba română în tot acest răstimp. Astfel, chiar dacă ai un ID Apple în limba română, accesarea versiunilor pentru România ale celor trei magazine ducea la afișarea întregului conținut în limba engleză. Aceeași poveste era și în cazul versiunilor din alte țări, cum ar fi Ungaria sau Cehia.
În această seară însă compania Apple a decis să-și bucure utilizatorii din statele cărora nu le prea acordă de regulă atenție, actualizând App Store, iBooks Store și iTunes Store cu traducerile pentru limbile oficiale vorbite aici. Printre aceste state se numără și România, precum și Ungaria, Slovacia sau Cehia. Astfel, dacă vei accesa versiunea din România a App Store/iTunes Store/iBooks Store de pe iPhone, iPad, Mac sau un PC (via iTunes), vei observa că toate elementele – de la secțiunile disponibile și paginile fiecărei aplicații/melodii/cărți (mai puțin descrierile) și până la meniul de creare a unui ID Apple nou – sunt traduse în limba română. La început probabil că ți se va părea, ca și mie, bizar ca App Store și celelalte două magazine să fie traduse și să găsești în loc de Get butonul Obțineți sau în loc de Open butonul Deschideți (sau alte astfel de schimbări) însă pe parcurs te vei obișnui cu siguranță, mai ales dacă iPhone-ul, iPad-ul sau Mac-ul tău sunt configurate în limba română.
Reține că App Store, iTunes Store și iBooks Store vor fi afișate, pe iPhone și iPad, în limba română indiferent dacă dispozitivul este configurtat sau nu în această limbă – atât timp cât ești logat într-un ID Apple înregistrat în România și nu o altă țară (cum ar fi SUA). În cazul Mac povestea este exact aceeași, însă Mac App Store sau iTunes Store îți vor permite aici să selectezi versiunea magazinelor dintr-o altă țară făcând clic pe steagul din partea dreaptă jos a ferestrei (cu toate acestea, va trebui să revii la țara în care este înregistrat ID-ul Apple atunci când vei descărca un articol dintr-unul dintre cele trei magazine).
Un aspect interesant pe care îl voi nota este acela că în toamna anului trecut, atunci când am accesat prima dată App Store de pe noul iPhone 6, am observat că App Store este afișat în limba română (aceea a fost prima dată când am văzut magazinul tradus complet). Din nefericire, foarte puțin timp era afișat în această limbă, el revenind la versiunea în engleză la scurt timp după configurarea terminalului.
Așadar, începând de astăzi ar trebui ca App Store, iTunes Store și iBooks Store să fie afișate în permanență în limba română, atunci când accesezi versiunea pentru România a celor trei magazine.