Compania Apple a lansat în cadrul conferinței de luni, 9 martie, modelele din 2015 de MacBook Air cu ecran de 11 inchi și 13 inchi, precum și de MacBook Pro cu ecran Retina de 13 inchi. Acestea includ noile procesoare Intel Broadwell, plăci grafice Intel HD 6000, respectiv Intel HD 6100, stocare flash mai rapidă și alte câteva elemente noi, cum ar fi Thunderbolt 2 sau trackpadul cu Force Touch din MacBook Pro cu ecran Retina. Și fiindcă aceste produse au fost puse în vânzare imediat după evenimentul Apple, mai mulți utilizatori le-au cumpărat pentru a le testa performanțele, iar rezultatele sunt prezentate acum de cei de la Geekbench.
În ceea ce privește noul MacBook Air cu ecran de 11 inchi – modelul cu un procesor Intel Core i5 tactat la 1,6GHz, acesta a înregistrat performanțe comparabile cu procesorul Intel Core din generația anterioară. Mai precis, scorul obținut de computer în teste efectuate pe un singur nucleu au fost de 2753 puncte, în timp ce testul multi-nuclee a oferit MacBook-ului un scor de 5486 puncte. Prin comparație modelul 2014 de MacBook Air obținea un scor de 2430 puncte pe un nucleu și 5291 pe multi-nuclee. Bine de știut este că acest model obținea la rândul său performanțe cu foarte puțin mai mari decât MacBook-ul Air din 2013.
Trecând la MacBook Air cu ecran de 13 inchi, testul efectuat acum arată că modelul de bază obține un scor Geekbench de 2554 puncte pe un singur nucleu și 5165 puncte pe multi-nuclee. Comparativ cu modelul din 2014, creșterea este una aproape nesemnificativă în condițiile în care acesta din urmă obținea în testul pe un singur nucleu 2532 puncte, iar pe testul multi-nuclee 4781 puncte.
La final rămâne MacBook-ul cu ecran Retina de 13 inchi, unde probabil nu veți mai fi surprinși să aflați din nou că performanțele comparativ cu modelul anterior sunt comparabile. Modelul cu procesor Intel Core i5 tactat la 2,7 GHz a atins un scor pe un singur nucleu de 3043 puncte, în timp ce pe multi-nuclee a înregistrat un scor de 6448 puncte. Comparativ cu MacBook Pro din 2014, s-a înregistrat o mică scădere în condițiile în care acesta înregistra 3056 puncte în testul pe un singur nucleu și 6554 în cel pe multi-nuclee. Desigur, aceste rezultate pot varia, așa că unele dintre unități ar putea să înregistreze un scor puțin mai bun decât modelele anterioare.
Unul dintre angajații Primate Labs, compania care a creat software-ul Geekbench, au declarat că aceste rezultate vor fi puțin mai bune după ce computerele vor fi repornite de câteva ori, așa că teste viitoare vor trebui efectuate pentru a obține rezultate mai acurate. Cu toate acestea, creșterile sau scăderile nu vor fi semnificative, iar comparativ cu modelele de anul trecut noile Air-uri și Pro-uri nu vor oferi cine știe ce performanțe atunci când vine vorba strict de partea de procesare.
Rezultatele nu surprind chiar dacă MacBook Air și MacBook Pro cu ecran Retina din 2015 au procesoare Intel din a cincea generație, în timp ce cele de anul trecut aveau procesoare Intel din generația a patra, în condițiile în care producătorul de semiconductoare s-a concentrat pe creșterea autonomiei bateriei dispozitivelor, nu și neapărat pe o creștere a performanțelor cipurilor pentru laptopuri.