Intel lansează tehnologia 3D NAND care va permite implementarea unor SSD-uri de peste 10 GB în viitoarele Mac-uri

0
628

Intel-Micron-800x350

Intel și Micron au anunțat vineri lansarea tehnologiei NAND 3D, care este cea mai avansată tehnologie de tip flash din lume datorită faptului că oferă o capacitate de stocare de trei ori mai mare decât alte tehnologii NAND actuale. În plus,m noua tehnologie NAND 3D este și mai eficientă în privința costurilor decât memoria flash NAND cu structură planară, oferind performanțe mai ridicate, o latență îmbunătățită și un consum de resurse mai redus în timpul repausului.

Această tehnologie ar putea permite implementarea în viitoarele Mac-uri, precum și în alte computere au unor SSD-uri cu o capacitate de stocare chiar mai mare de 10TB, adică mult mai mult decât ceea ce este oferit în momentul de față. Compania Apple, spre exemplu, oferă utilizatorilor care cumpără sau au deja un MacBook Pro, iMac sau Mac Pro posibilitatea de a face upgrade la stocare flash de tip PCIe cu o capacitate de până la 1 TB (prețul pe care îl vei plăti pentru acest SSD fiind de ordinul miilor de lei).

Din moment ce memoria de tip flash NAND cu structură planară se aproprie de limitele sale scalare, tehnologia NAND 3D va avea un impact semnificativ asupra pieței, oferind performanțe mai ridicate, costuri mai scăzute și, deci, la creșterea ratei de utilizare a SSD-ului. În acest context, Brian Shirley, vicepreședinte pentru tehnologiile și soluțiile memoriei al Micron Technology a declarat:

[pull_quote_center]„Colaborarea dintre Micron și Intel a creat o tehnologie de stocare de top în industrie, care oferă o densitate mare, performanță și eficiență, fiind de neegalat de către nicio altă memorie flash actuală”… „Această tehnologie NAND 3D are potențialul de a aduce schimbări fundamentale pe piață. Impactul adus de tehnologia flash – de la smartphone-uri până la stocarea flash optimizată supercomputing – este doar o mică parte din tot ceea ce este posibil”.[/pull_quote_center]

Stocarea NAND 3D are un proces de arhitecturare inovativ cu o celulă de poartă flotantă care îmbunătățește performanțele și crește calitatea și fiabilitatea. Intel și Micron se așteaptă ca tehnologia NAND 3D, ce aranjează vertical celulele flash în 32 de straturi care să atingă 256 GB de celule dispuse pe nivele multiple și 384 GB de celule dispuse pe trei nivele, vor duce la performanțe îmbunătățite, reduceri de costuri și o adopție mai răspândită a soluțiilor de stocare flash în rândul consumatorilor de dispozitive mobile, precum și în rândul companiilor.

Intel și Micron susțin că soluția de strocare NAND 3D pe nivele multiple la 256 GB a fost deja trimisă spre testare către parteneri, în timp ce versiunea pe trei nivele ce oferă 364 GB va fi oferită la sfârșitul primăverii acelorași parteneri. Linia de producție este deja în teste, iar cele două companii planifică începerea producției de serie în al patrulea trimestru al anului curent. Ambele companii dezvoltă, de asemenea, linii individuale de soluții SSD bazate pe tehnologia NAND 3D, acestea urmând a fi disponibile începând cu anul viitor.

Ținând cont că procesul de testare al noilor stocări este abia la început și că ele nu vor fi disponibile în produsele de serie decât cel mai devreme la iarnă, este puțin probabil ca Apple să implementeze stocări de tip NAND 3D în modelele de Mac-uri pe care le va lansa în viitorul apropriat. Când o va face însă, utilizatorii vor fi cei avantajați mai ales că Mac-urile cu doar 128 GB de stocare flash vor dispărea, iar capacitatea minimă va fi mai mare.

- Reclamă -