De la Apple Watch și iPhone 6s și până la iOS 9 și OS X 10.11: iată ce produse urmează să lanseze Apple în 2015

1
1309

După cum spunea unul dintre oamenii din vârful companiei Apple, anul 2014 a adus cea mai bună serie de produse ale companiei americane din ultimii 25 de ani. Și nu este de mirare că acest an a fost unul în care Apple s-a bucurat de un succes aproape incredibil.

De la iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPad Air 2, iPad mini 3, iMac cu ecran Retina și până la actualizări majore aduse iOS (iOS 8) și OS X (Yosemite), în 2014 Apple a făcut pe placul consumatorilor introducând o serie de caracteristici pe care aceștia le așteptau de ani buni. Anul trecut ne-a adus primul dispozitiv cu iOS care are mai mult de 1 GB de RAM și un procesor cu mai mult de două nuclee (iPad Air 2), la iPhone-uri cu ecrane mari, mai performante și redesenate, la primul all-in-one al companiei care are ecran Retina, la lansarea unui serviciu de plăți pentru mobil (Apple Pay) și până la un iOS mai deschis și un OS X mai modern care comunică mai bine cu sistemul de operare pentru mobil, surprizele pregătite de Tim Cook și echipa au fost mai mult sau mai puțin plăcute. Un alt lucru important care s-a întâmplat anul trecut în lumea Apple a fost legat de prezentarea primului produs dintr-o categorie nouă după patru ani de pauză: Apple Watch. Deși ceasul inteligent nu a fost lansat încă, el a fost prezentat de compania Apple și a generat un interes important în rândul utilizatorilor. Tuturor acestor lansări li se mai alătură anunțuri importante, cum ar fi cel legat de achiziționarea producătorului de căști Beats Electronics și a serviciului de streaming audio Beats Music pentru suma colosală de 3 miliarde de dolari.

În fine, 2014 a trecut, așa că lumea își îndreaptă privirea către Noul An ce se anunță a fi poate chiar la fel de interesant ca și anul trecut. De la produse pe care știm deja cu certitudine că vor fi lansate și până la produse în jurul cărora circulă tot felul de zvonuri, 2015 ar trebui să fie destul de aglomerat și, spre deosebire de 2014, va fi ocupat cu lansări importante și în prima parte, nu doar începând din luna iunie.

Așadar, mai jos aveți câteva dintre produsele pe care este posibil ca Apple să le lanseze în 2015, alături și de câteva dintre caracteristicile lor (cu toate că acum este prea timpuriu să vorbim despre ceva concret).

Apple Watch

Unul dintre produsele pe care Apple le va pune în vânzare cu certitudine în acest an este Apple Watch. Prezentat în toamna anului trecit, Apple Watch este primul ceas inteligent al companiei Apple de la care lumea are așteptări foarte mari și despre care încă nu știm câteva dintre punctele esențiale.

Evitând să vorbească încă despre toate aspectele software-ului, despre autonomia bateriei, despre prețul tuturor modelelor sau alte elemente importante pentru consumatori, Apple ne-a prezentat designul conceput de Jony Ive și echipe pentru acest produs premium, dar și unele elemente hardware. Știm deja că ceasul va fi disponibil în două mărimi, identice: una de 38 mm și una de 42 mm, și în trei modele: Apple Watch, Apple Watch Sport și Apple Watch Edition. Fiecare dintre aceste trei modele vor veni cu diferite combinații de brățări, cu cadrane diferite, dar cu un software aparent identic.

Pe lângă alte detalii mai mult sau mai puțin amănunțite de Apple, compania americană a anunțat deja că dorește să pună în vânzare ceasul la începutul anului 2015, iar o notă internă a companiei descoperită săptămânile trecute indica faptul că lansarea este programată pentru luna martie. Legat de preț, momentan se știe doar că versiunea de bază a Apple Watch va costa 349$.

Toate lucrurile anunțate de către Apple deja în legătură cu Apple Watch pot fi citite în cadrul acestui articol.

iOS 9 și OS X 10.11

În fiecare an compania Apple lansează câte o actualizare majoră pentru ambele sisteme de operare ce vin instalate pe iPhone, iPad și iPod touch, respectiv pe Mac-uri. Anul acesta nu are de ce să facă o excepție, așa că este certă lansarea iOS 9 și a OS X 10.11.

Momentan nu se cunosc prea multe lucruri legate de aceste noi versiuni ale sistemelor de operare, însă se ște că în interiorul companiei Apple se lucrează la ele.

Chiar și așa, se zvonea că iOS 8 va aduce o serie de caracteristici pe care într-un final nu le-a mai adus, aparent din cauza unor probleme legate de procesul de dezvoltare. Astfel, este posibil ca iOS 9 să vină cu noi funcționalități importante pentru aplicația Hărți, un mod de divizare a ecranului pe iPad și poate chiar câteva modificări de design la nivelul unor aplicații preinstalate sau a altor elemente ale sistemului de operare.

În ceea ce privește OS X 10.11, la fel ca și în cazul iOS 9, nu se cunosc deocamdată prea multe detalii și sunt șanse slabe să aflăm prea multe caracteristici ale acestei versiuni a sistemului de operare, înainte ca ea să fie prezentată de către Apple. Un element al sistemului de operare care se vehicula ca va sosi pe OS X Yosemite, dar nu a mai ajuns (deși, în mod cert a fost testat de către Apple), este un centru de control similar celui de pe iPhone care să ofere utilizatorilor acces rapid la câteva dintre funcționalitățile Mac-urilor.

iOS 9 și OS X 10.11 urmează să fie prezentate la WWDC-ul din luna iunie și lansate în toamnă (probabil în septembrie, respectiv octombrie).

iPhone 6s

iphone 6 plus review #itutorial.ro (18)

Anul 2015 va fi în mod aproape cert un nou an dedicat iPhone-urilor cu ”s”. Urmând să păstreze o tradiție ce datează încă din 2009, de la lansarea iPhone 3Gs, compania Apple ar putea prezenta cel puțin un model nou de iPhone care să aibă celebra literă ”s” în denumire. Spun ”cel puțin un model”, deoarece în anul 2014 Apple a lansat nu unul, ci două iPhone-uri noi de vârf (6 și 6 Plus), iar anul acesta ar putea să păstreze strategia lansării a două iPhone-uri aproximativ identice la interior, dar diferite în ceea ce privește mărimea.

Așadar, iPhone 6s și iPhone 6s Plus sunt foarte probabil să își facă apariția pe piață cu un design probabil identic din multe puncte de vedere cu cel al actualelor modele de iPhone, dar cu un hardware mai potent. Legat de îmbunătățirile hardware, una dintre acestea ar putea fi legată de cameră. Fiecare iPhone în compoziția denumirii căruia a intrat litera ”s” a adus îmbunătățiri – am putea spune semnificative – pentru cameră. Un zvon apărut la finele anului trecut ne sugera faptul că Apple va face cel mai mare salt de până acum cu camera viitorului iPhone. Una dintre caracteristicile acestei camere ar putea fi legată de implementarea unui sistem cu două obiective care ar ajuta la capturarea unor imagini mai bune. Este posibil, de asemenea, ca și modelul de iPhone cu ecran de 4,7 inchi să primească stabilizatorul disponibil acum doar pe cel cu ecran de 5,5 inchi.

O altă caracteristică a viitoarelor dispozitive iPhone ar putea fi ecranul de safir. Deși ar fi trebuit să ajungă pe actualele modele de iPhone 6, Apple a întâmpinat mari dificultăți cu firma contractată pentru a le produce, iar acum se vehiculează că poartă de ceva vreme discuții cu un partener mai vechi – Foxconn –  pentru a produce ecranele. Alături de ecrane, viitoarea generație de iPhone va avea noi cipuri mai performante decât cele ale actualelor modele. System-on-a-chip-ul Apple A9 urmează să fie fabricat folosind un proces de 14 nanometri și ar putea avea caracteristicile pe care le are cipul Apple A8X de pe actualul iPad Air 2 (procesor cu trei nuclee și 2 GB de RAM).

Dar în 2015 Apple s-ar putea să nu se oprească doar la două modele noi de iPhone și să avem pentru prima dată și un al treilea model. Mai multe informații deasupra cărora planează un semn de întrebare ne indică faptul că Apple va lansa în toamnă și un nou model de iPhone cu ecran de 4 inchi. Momentan nu se știe dacă este vorba despre un succesor al iPhone 5c care să aibă componentele interne ale iPhone 6 sau chiar iPhone 5s și un design diferit, însă se vehiculează că acest nou model de iPhone cu ecran de 4 inchi va avea un design similar iPhone 6/6 Plus și se va adresa acelora care consideră cele mai noi telefoane ca fiind prea mari.

Atât iPhone 6s și iPhone 6s Plus, cât și, probabil, iPhone 6s Mini vor fi lansate în toamnă, luna septembrie fiind cea mai plauzibilă variantă.

iPad Pro, iPad Air și iPad miniipad air 2 unboxing #itutorial.ro (11)

În aceeași situație ca și iPhone se află tabletele iPad. Încă de la lansarea din 2010 a primei tablete iPad cu ecran de 9,7 inchi și lansarea din 2012 a primului iPad mini, compania Apple a lansat în fiecare an un nou model de tabletă ce a fost mai performantă decât modelele anterioare. În ciuda scăderii repetate a vânzărilor, nu există momentan indicii care să ne arate că anul 2015 va face excepție de la regulă și nu ne va aduce niciun iPad nou. Ba dimpotrivă. Există numeroase informații care ne sugerează că acest an ne va aduce nu două modele noi de iPad, ci chiar trei.

Preluând într-o oarecare măsură nomenclatura de la Mac-uri prin lansarea unui iPad ”mini” și a unui iPad ”Air”, compania Apple ar putea completa gama de iPad-uri cu un model Pro. În ultimele luni au existat destule informații potrivit cărora în 2015 își va face apariția un iPad cu ecran de 12,2 inchi sau 12,9 inchi ce va fi adresată în special consumatorilor din organizații. Faptul că este adresată mai mult muncii decât divertismentului îi face pe mulți să creadă că viitorul iPad mai mare va primi numele de iPad ”Pro” (la fel cum se întâmplă și în cazul MacBook Pro sau a Mac Pro).

Legat de această tabletă nouă nu se cunosc prea multe detalii esențiale, însă o serie de informații și schițe sugerau că ea va adopta designul iPad Air 2, însă va avea difuzoare și microfoane atât în partea inferioară, cât și în partea superioară. Un alt element care ar putea fi specific unei astfel de tablete este un ecran cu o rezoluție ”ultra” înaltă. La interior, viitorul iPad ar putea împrumuta câteva dintre caracteristicile iPad Air 2, așa că nu ar fi exclus să vedem eventual un cip Apple A9X tot cu 2 GB de RAM și trei nuclee, însă mai rapid, precum și Touch ID, Wi-Fi 802.11ac și alte câteva elemente specifice deja tabletelor iPad.

Lansarea viitorului iPad Pro ar putea avea loc chiar în primăvara acestui an, potrivit unor informații mai vechi, însă nu ar fi exclus să îl vedem în toamnă, alături de celelalte două noi modele de iPad: iPad mini 4 și iPad Air 3.

Și pentru că tot veni vorba de ele, dacă în cazul iPad Air 3 s-ar putea să nu vorbim despre un slat cine știe cât de mare față de iPad Air 2, în ceea ce privește iPad mini 4 am putea asista la un upgrade important față de modelele existente. iPad mini 3 a fost lansat în 2014 și nu aducea nimic nou față de iPad mini 2 – în afară de Touch ID și o versiune pe auriu – așa că există toate șansele ca viitoarea generație să vină cu o serie de modificări așteptate de mult timp de către utilizatori. Potrivit unor informații mai vechi legate de iPad mini 4, tableta va adopta un profil similar celui al iPad Air 2 și va primi un procesor Apple A8X mai performant decât actualul Apple A7 din iPad mini 3.

Desigur, Apple ar putea introduce în viitoarele modele de iPad și alte elemente care să ajute la revigorarea vânzărilor, iar mai multe vom auzi pe parcursul lunilor care urmează. La fel ca și anii trecuți, viitoarele modele de iPad urmează să fie prezentate spre sfârșitul anului, luna octombrie fiind cea mai probabilă pentru prezentarea și lansarea lor.

Mac

hero

Chiar dacă sunt de cele mai multe ori minore, în fiecare an întreaga gamă Mac (cu excepția unor modele) primește actualizări. Și în 2015 ne așteptăm ca produse precum MacBook Pro cu ecran Retina, iMac sau chiar MacBook Air să primească actualizări mai mult sau mai puțin minore. Dar, spre deosebire de anul trecut, tot în 2015 este așteptat și un Mac refăcut din temelii.

Acest Mac ar putea fi, de fapt, un MacBook cu ecran Retina de 12 inchi și un profil ultra-subțire. Noul MacBook ar putea înlocui modelele din actuala gamă MacBook Air (la fel cum MacBook Pro cu ecran Retina a înlocuit modelele anterioare) și va aduce, pe lângă ecranul de înaltă rezoluție, câteva caracteristici noi.

Viitorul MacBook (Air?) cu ecran Retina ar urma să reprezinte combinația perfectă între portabilitatea MacBook-ului Air cu ecran de 11 inchi și productivitatea modelului cu ecran de 13 inchi, deoarece se zvonește că va fi nu doar mai subțire și mai ușor decât actualele modele, dar și că va avea margini ale ecranului și tastaturii mult mai înguste. De asemenea, se zvonește că Apple va introduce în noul MacBook un nou model de trackpad, fără butoane. Alături de acestea, la exterior, MacBook-ul de 12 inchi va fi disponibil în aceeași paletă de culori ca și iPhone sau iPad: auriu, gri stelar și argintiu.

La interior, se zvonește că viitorul MacBook Air va avea un procesor Intell Broadwell care ar fi cu 30% mai rapid și eficient în privința consumului de energie decât cipurile Haswell. Aceste cipuri ar urma să fie atât de eficiente încât ar permite companiei Apple să elimine ventilatorul din MacBook.

Separat de MacBook Air-ul cu ecran Retina de 12 inchi, Apple va actualiza și alte modele de Mac în 2015. Implementarea noii generații de cipuri Intel: Broadwell ar putea fi principalul motiv al upgrade-urilor. Nu se cunosc deocamdată alte informații legate de lansarea altor modele de Mac sau redesenării unora existente. Așadar, MacBook Pro, iMac și, eventual, MacBook Air (modelul actual), Mac mini și Mac Pro ar putea să fie actualizate în 2015.

Legat de produsele enumerate mai sus, trebuie să mă opresc asupra a două dintre ele. În primul rând: iMac. Apple a lansat în 2014 un iMac cu ecran Retina 5K de 27 inchi. Este posibil ca anul acesta să fie lansate două modele de astfel de iMac, dar poate și un prim model de iMac cu ecran Retina de 21,5 inchi. În al doilea rând: Mac Pro. Lansată în 2012, actuala generație de Mac Pro nu a mai fost actualizată anul trecut, iar lansarea noii generații de procesoare Intel Grantley Xeon E5 v3 și a plăcilor grafice AMD FirePro ar putea însemna o actualizare în 2015 a actualului iMac.

Legat de data lansării acestor noi modele de Mac, luna iunie și luna octombrie sunt cele mai posibile momente în care ele să își facă apariția.

Apple TV

OldNewAppleTV4

Micul dispozitiv Apple este unul dintre cele care are un potențial uriaș să crească în viitor. Gigantul din Cupertino nu a mai actualizat Apple TV din 2012 (dacă excludem mica actualizare a produsului care a avut loc la începutul lui 2013) și majoritatea competitorilor au venit cu soluții care în momentul de față sunt ceva mai complexe decât Apple TV.

Se știe că Apple are planuri legate de lansarea unui nou Apple TV și că se lucrează la el, iar zvonuri apărute în 2013 sugerau transformarea dispozitivului într-un decodor de televiziune și implementarea unui magazin de aplicații și jocuri, integrarea Siri, dar și lansarea unui serviciu de televiziune reimaginat de către Apple.

Apple TV ar putea fi produsul cu care compania Apple să surprindă în 2015, mai ales că ne aflăm la trei ani după ultima actualizare, dar și că oficiali ai companiei din Cupertino anunță de mult timp că televiziunea în momentul de față este la fel de învechită cum era și în urmă cu 20 de ani, iar rezolvarea acestei probleme este complicată.

iPod…iPodFamily

Nu doar de la lansarea unui Apple TV au trecut 3 ani, ci și de la lansarea unei actualizări pentru produsele din gama iPod a trecut tot atât timp. Vânzările de iPod sunt într-un continuu declin, iar în lipsa unor actualizări care să justifice achiziționarea lor este foarte greu ca Apple să mai facă dorite produsele care au ajutat-o să ajungă unde este astăzi.

Anul trecut Apple a renunțat la comercializarea iPod classic, un model de iPod vechi de 5 ani care nu mai reprezenta interes și nici nu mai putea fi produs sub acea formă. Astfel, au rămas în magazine doar iPod shuffle, iPod nano și iPod touch. Toate aceste produse sunt învechite și ar trebui actualizate – iPod touch, de exemplu, este foarte puțin probabil să mai poată accepta iOS 9 având în vedere hardware-ul. Dacă Apple va alege calea actualizării sau un plan de remodelare a afacerii iPod ori va merge pe calea renunțării la aceste produse, ei bine rămâne să vedem în lunile care urmează.

Și alteleiphone 6 review #itutorial.ro (20)

În 2014 compania Apple a cumpărat Beats Electronics, unul dintre cei mai cunoscuți producători de căști și sisteme audio. De atunci au fost lansate două versiuni de Beats Solo2, însă primele căști create sub aripa Apple de către Beats ar trebui să sosească în 2015. De asemenea, aceeași companie Beats și oameni precum Dr. Dre sau Jimmy Iovine ar putea contribui la remodelarea iTunes și a iTunes Store, dar și a serviciilor de muzică la cerere furnizate de către Apple: iTunes Radio și Beats Music. Tot în 2015 am putea vedea și produse Apple care să aibă difuzoare de calitate mai bună, specifice celor Beats.

În concluzie, anul 2015 ar trebui să fie unul destul de aglomerat pentru compania Apple, iar noi să vedem mai multe surprize plăcute din partea ei.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.