Compania Apple se bate de mult timp cu pumnul în piept că impune partenerilor săi niște reguli foarte stricte în ceea ce privește condițiile de muncă oferite salariaților, dar și protejarea mediului înconjurător. Fie că o face sau nu, un documentar BBC intitulat Promisiunile încălcate ale Apple ni se arată că partenerii gigantului american continuă să ofere oamenilor condiții inumane de lucru, dar și să degradeze constant mediul înconjurător pentru a obține și produce cele necesare creării iPhone și a altor produse Apple.
Împreună cu documentarul care a fost difuzat aseară de BBC pe unul dintre canalele sale, BBC News a publicat întreaga poveste și descoperirile pe care le-au făcut la fabricile Pegatron (unul dintre cei mai importanți parteneri Apple care asamblează iPhone și multe alte produse) din China, precum și la minele din Indonezia.
În ceea ce privește vizita BBC în China, jurnaliștii televiziunii britanice au descoperit că angajații din fabricile Pegatron sunt forțați să stea foarte multe ore la lucru și să asambleze produse Apple. Mai mult decât atât, în continuare persoanele din cadrul fabricii gigantice rețin uneori actele de identitate ale angajaților pentru a-i șantaja și încalcă o serie de reguli stabilite de către Apple în ceea ce privește spațiul alocat pentru dormit, lucru și angajarea tinerilor. Televiziunea a făcut aceste descoperiri trimițând în cadrul fabricii Pegatron nu mai puțin de 3 reporteri sub acoperire care au reușit, în premieră, să înregistreze imagini cu cameră ascunsă din interiorul fabricii pentru a ne arăta la ce condiții sunt supuși oamenii care lucrează acolo. Ei au demonstrat prin filmări că procesul de angajare decurge foarte rapid și simplu, însă în permanență au fost amenințați că dacă nu îndeplinesc ordinele vor fi înlocuiți cu altcineva în condițiile în care există multă cerere de locuri de muncă. Pentru a ajunge să lucreze efectiv în fabrici, aceștia au trebuit să urmeze o serie de cursuri foarte superficiale în urma cărora au dat un examen care era imposibil să nu fie trecut în condițiile în care era făcut la comun cu profesorul.
După angajare a urmat un adevărat calvar pentru aceși reporteri care au ajuns să înțeleagă foarte bine la ce muncă imposibilă sunt supuși oamenii din fabricile Pegatron. Unul dintre aceștia nu a obținut nicio zi liberă după tre zile lucrate în continuu, în timp ce altul a fost absolut epuizat de lucrul la care a fost supus timp de foarte multe ore. Schimburile în fabrică sunt la 12 ore, însă unul dintre reporteri a declarat că a fost obligat să lucreze nu mai puțin de 16 ore. Deși se cere clar din partea Apple ca lucrul peste program să fie doar voluntar, angajații erau obligați să lucreze peste program și asta dacă nu vroiau să rămână fără un loc de muncă. Nu este de mirare, așadar, că mulți angajați au fost surprinși dormind în fabrică în timpul pauzelor cu toate că este un zgomot asurzitor.
Înainte de a publica acest documentar, BBC a trimis imaginile surprinse în interiorul fabricii Pegatron la Apple, iar compania americană a invitat jurnaliștii la o vizită în cadrul campusului său din Cupertino. Deși pretinde că este o companie extrem de transparentă, Apple a refuzat ca BBC să poată lua un interviu vreunuia dintre oficialii de rang înalt cu care s-au întâlnit. În schimb, aceștia au oferit un răspuns public în care ne spune că face mai mult decât orice altă companie pentru a îmbunătăți condițiile de muncă ale angajațiilor din fabrici, dar și că angajații din fabricile Pegatron lucrează în medie 55 de ore pe săptămâmnă (un lucru contrazis de afirmațiile reporterilor). Mai mult, compania americană susține că problemele cu spațiile de dormit au fost rezolvate (deși din imagini reiese că angajații sunt cazați câte 12 într-o singură cameră), precum și că furnizorilor li s-a cerut să plătească retroactiv angajaților banii pe care trebuiau să îi ofere după cum scria în contract.
Refuzul Apple de a colabora și a încerca să schimbe situația i-a determinat pe jurnaliști să meargă și mai departe, așa că realizatorii documentarului au plecat în Indonezia unde au descoperit nereguli și mai mari. Aceștia au făcut o călătorie pe la minele ilegale de unde se exploatează staniul, descoperind că acesta poate ajunge la furnizorii companiei Apple fără cunoștința companiei. La aceste mine ilegale nu doar că lucrau oamenii fără niciun fel de protecție și în condiții extrem de riscante, dar au fost găsiți chiar și copii care își riscau viața prin minele respecive. Problema și mai mare aici este că furnizorii direcți ai companiei nu respectă nici măcar mediul înconjurător, jurnaliștii surprinzând pe cameră că vapoarele aruncă reziduurile direct în apele oceanului, afectând vegetația și peștii din apă. Din păcate, aceste probleme grave venite de la cei care furnizează fabricilor materia primă necesară în procesul de producție al produselor Apple și, de fapt, al oricărui alt produs electronic, nu pot fi stopate deoarece există mii de mine în Indonezia care vând staniul prin oameni care intermediază tranzacțiile.
După difuzarea materialului, compania Apple a avut o reacție cât se poate de oficială, transmisă atât prin intermediul directorului general al companiei, Tim Cook, cât și prin intermediul vicepreședintelui companiei care se ocupă de operațiuni. Tim Cook a declarat pentru The Telegraph că se simte profund ofensat de afirmațiile nefondate potrivit cărora Apple permite molestarea muncitorilor din fabricile partenere sau din mine. Vicepreședintele Apple pentru operațiuni, Jeff Williams s-a bazat pe afirmația lui Tim Cook într-un e-mail trimis către echipa companiei din Marea Britanie. La fel ca și Cook, Williams declară că se simte ofensat de simpla sugestie că Apple și-ar încălca o promisiune dată angajaților ori că și-ar molesta clienții în vreun fel. Mai mult, acesta scrie în e-mail că Apple a prezentat televiziunii câteva fapte pertinente legate de devotamentul companiei față de angajații din toată lumea, însă acele informații nu au fost difuzate.
https://www.youtube.com/watch?v=VLpgA7iw5sM
Indiferent de care ar fi răspunsul Apple, multe din cele prezentate de BBC acum sunt fără echivoc și vă recomand să urmăriți documentarul pentru a înțelege și mai bine cum stau lucrurile. Ceea ce mă nelămurește pe mine, însă, este de ce toată lumea arată cu degetul către Apple. Compania americană face controale stricte și impune diferite reguli partenerilor cu care încheie contracte, iar nerespectarea lor duce teoretic la încheierea parteneriatelor. Unele situații nu permit astfel de decizii radicale pentru că este nevoie de furnizori care să se ocupe de producția dispozitivelor comercializate de compania americană, iar dacă ele ar fi în stocuri mult prea limitate, gigantul din Cupetino va pierde bani, iar nu acesta este scopul unei companii în societatea capitalistă. De asemenea, Apple nu are ce să facă altor companii pentru că nu este un guvern sau un stat, ci o simplă firmă care are nevoie de altele pentru a-și produce cele necesare și a rămâne profitabilă. Nu vă gândiți că în cazul altor companii situația este diferită. Cu toții merg în China pentru a produce diferite lucruri deoarece acolo manopera este cea mai mică și este plin de mână de lucru care acceptă să lucreze în orice condiții, din păcate. Legat de partea cu Indonezia, da, este cu adevărat trist ceea ce se întâmplă acolo și anormal, dar cum poate Apple să supravegheze modul în care se obține materia primă și schimba radical lucrurile în cele câteva mii de mine?
Pentru rezolvarea acestor probleme există guverne și autorități în fiecare țară care trebuie să tragă la răspundere companiile pentru încălcarea neregulilor. Nu aș fi avut nimic împotrivă dacă în această situație dată s-ar fi dat cu pietre în Apple în condițiile în care compania se ocupa direct de extragerea materiei prime sau de asamblarea produselor sale ori ar fi cumpărat o țară pe care trebuia să o gestioneze mai bine.