Pe 1 decembrie a fost Ziua Mondială Anti-SIDA, iar anul acesta, mai mult ca în oricare alt an, Apple s-a implicat în susținerea cauzelor fundațiilor care se luptă cu această boală. Pe lângă faptul că și-a colorat în roșu logoul și a donat o parte dintre încasările obținute pe parcursul zilei de ieri, precum și pe 28 noiembrie, compania americană a convins o serie de dezvoltatori să actualizeze câte o aplicație din catalogul propriu cu conținut special pentru această zi pe care utilizatorii să îl poată cumpăra, iar toată suma cheltuită de ei să meargă către fundația (RED).
Campania Aplicații pentru RED este puternic promovată nu doar pe site-ul Apple, ci și pe App Store unde pagina cu recomandări afișează în partea de sus toate aplicațiile și jocurile participante la campanie. Pentru ca promovarea să fie și mai intensă, iar utilizatorii să afle în număr și mai mare de cauza (RED), Apple a mers până într-acolo încât aproape și-a încălcat linia directoare. Mai mulți utilizatori de iPhone, iPad și iPod touch au primit în ultimele 24 de ore o notificare de la App Store nu pentru că una sau mai multe aplicații ar fi fost actualizate, ci pentru a fi încurajați de Apple să descarce aplicații și să încurajeze fundația (RED) să lupte împotriva virusului HIV. Oricât de inofensiv ar suna, unii utilizatori au găsit un adevărat motiv de îngrijorare în această notificare.
Notificarea pe care o puteți vedea în captura de ecran din stânga și care deschide pagina de pe App Store afișată în dreapta are titlul: Obține aplicații grozave și ajută (RED) să lupte împotriva SIDA. Chiar dacă pare de-a dreptul ilar, mulți utilizatori de iPhone și iPad, dar și dezvoltatori s-au arătat indignați de faptul că Apple își permite să facă acest lucru, încălcându-și linia directoare care inderzice dezvoltatorilor să folosească notificările push ca și metodă de a face reclamă, dar și acordul pe care l-au dat utilizatorii atunci când au acceptat să primească notificări de la App Store.
Sincer să fiu nu știu cine ar putea să fie îngrijorat de faptul că primește o banală notificare push prin care o companie încearcă să îl determine să descarce o aplicație și să contribuie cu o sumă mică la lupta împotriva uneia dintre cele mai periculoase maladii. Ceea ce este cu adevărat interesant în toată această ecuație este că Apple a apelat la campania de promovare prin notificări, un lucru pe care nu îl face foarte des.