Rubla – moneda națională a Rusiei trece printr-o perioadă deloc grozavă, iar după ce prețul petrolului a scăzut constant în ultimele 12 luni, moneda a reușit recent să atingă minimul istoric. După ce ieri Banca Centrală a Rusiei a luat decizia surprinzătoare de a crește rata dobânzii cu aproape 7 procente ceea ce a dus la o apreciere a monedei preț de câteva ore, iar astăzi devalorizarea ei a continuat în același ritm alarmant, compania Apple a luat decizia urgentă de a sista toate vânzările de produse în mdeiul online în Rusia. Bloomberg scrie că principalul motiv pentru care Apple a decis să își închidă temporar magazinul online din această țară este dat de fluctuațiile foarte puternice ale rublei rusești.

Un purtător de cuvânt al companiei din Cupertino a declarat că toate vânzările în mediul online din Rusia vor fi sistate până în momentul în care Apple va reuși să își recalculeze toate prețurile produselor comercializate la valoarea actuală a rublei. Reacția companiei Apple este una alarmantă pentru cei de la Moscova și chiar pentru alți investitori mari din Rusia, iar din cauza lor moneda națională a acestei țări s-ar putea deprecia și mai tare în zilele care urmează.

Din cauza rublei tot mai slabe, iPhone 6, iPhone 6 Plus și multe alte produse Apple au ajuns să fie comercializate în Rusia la prețuri mai mici decât în orice altă țară din Europa. Înainte ca magazinul companiei Apple să fie închis, un iPhone 6 era comercializat la 39.999 de ruble, echivalentul a 447 €, față de 699€ cât costă în majoritatea statelor din Uniune. În cazul iPhone 6 Plus situația a fost una similară, 46999 de ruble (sau 550€) costând zilele trecute versiunea de 16 GB a dispozitivului, față de 799 cât costă la toate magazinele companiei Apple din Europa.

Aceasta este a doua oară în ultimele săptămâni când Apple se vede nevoită să își ajusteze prețurile în Rusia. Luna trecută, de exemplu, compania americană crescuse prețul iPhone 6 cu 25 de procente în condițiile în care rubla s-a devalorizat în raport cu dolarul cu aproximativ 50% în acest an.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.